NFL

Szombat este tovább folytatódhat Ray Lewis öröksége

Tovább folytatódnak a profi amerikai futball-liga (NFL) rájátszásának küzdelmei. A múlt heti wild card kör után máris a főcsoport-elődöntőket rendezik, az AFC első Denver Broncos a Baltimore Ravenst, míg az NFC második legjobb csapata, a San Francisco 49ers a Green Bay Packerst fogadja szombaton. Előzetesünkben bemutatjuk a csapatokat és tippeket is adunk a lehetséges győztest illetően.

Denver Broncos - Baltimore Ravens szombat 22:30

Előzmény

A Denver Broncos két hét szünet léphet pályára, és a szezon második részében nyújtott nagyszerű teljesítményének köszönhetően a Super Bowlig hazai pályán fogadhatja az ellenfeleket - már ha benn maradnak a főcsoportdöntőig. Peyton Manning pályafutásának új szakasza kezdetben döcögősre sikeredett, de az első öt hét után összekapta magát, és azóta a Broncos a konzisztencia mintaképe az NFL-ben: sorozatban tizenegy győztes meccsel érkeznek a Baltimore elleni főcsoport-elődöntőre.

A Baltimore ezzel szemben szünet nélkül, már múlt héten elkezdte a playoff-küzdelmeket, és első körben Peyton Manning egykori klubjával, az Indianapolis Coltscal mérkőztek meg. A Ravens védelmét inspirálta a legenda, Ray Lewis visszatérése, akivel a védők abszolút megszűrték a Colts újonc irányítójának, Andrew Lucknak a próbálkozásait. Látható volt a hazaiakon, hogy milyen sokat jelent nekik Lewis, és hogy erőt tudnak meríteni abból, hogy a védő legenda idén utoljára fogja magára húzni a Ravens mezt a playoff végéig.

A két csapat egyszer találkozott eddig a playoffban, a2000-2001-es idényben a Ravens otthonában csaptak össze, még a wild card körben, akkor a Ravens 21-3-ra lelépte a Broncost. A Baltimore abban az évben meg is nyerte a Super Bowlt, úgyhogy a szurkolók nem hiába bizakodnak, hátha a történelem megismétli önmagát. Az utóbbi évek igazán kiegyenlített egymás elleni meccseket produkáltak, az utóbbi hat összecsapáson 3-3 alkalommal tudott győzni a Broncos, illetve a Ravens. Ami még érdekesség, hogy bár Peyton Manninget a legjobb irányítók között tartják számon, playoffbeli mutatója mindösszesen 9-10.

NFL
A Denver és a Baltimore legutóbbi öt egymás elleni meccsének eredménye
2012 Baltimore Ravens - Denver Broncos 17-34
2010 Baltimore Ravens - Denver Broncos 31-17
2009 Baltimore Ravens - Denver Broncos 30-7
2006 Denver Broncos - Baltimore Ravens 13-3
2005 Denver Broncos - Baltimore Ravens 12-10

Elemzés

A Denver vezetői idény végeztével elégedetten csettinthettek az ujjukkal, hiszen Peyton Manning leigazolása végül igazolta önmagát. A Denver egy évvel azután, hogy csupán az utolsó fordulóban került playoffba, megnyerte csoportját, és a liga második legtöbb pontját szerezte a New England mögött, átlagban 30 pontot szereztek az ellenfelek ellen Manningék. Mindeközben pedig a védekezést sem hanyagolták el, kapott pontátlagban a negyedik legjobb mutató az övék, mindösszesen 18 pontot szereztek átlagban ellenük, és 290 yardos meccsátlaguk szintén ott van az élmezőnyben: egyedül a Pittsburgh védői engedtek kevesebb yardot az ellenfélnek az egész ligában.

Manning érkezésével felvirágzott a passzjáték Denverben. Egy év teljes kihagyás után Manning 4659 yardot passzolt össze, 37 touchdownt készített elő, és csak 11  interceptiont írhattak fel a neve mellé. Ha nem lett volna Adrian Peterson fantasztikus éve, akkor mindenféle konkurencia nélkül övé lett volna az év visszatérője díj, de így valószínűleg meg kell hunyászkodnia a Vikings futója előtt.

Eric Decker és Demaryius Thomas aratták le igazán a babérokat a Manning-éra első évében. A két elkapó 13, illetve 10 touchdownt jegyzett a szezonban, és mindketten 1000 yard felett zártak. A passzjáték fellendülésével a futójáték kissé háttérbe szorult a Denvernél, aminek az is köszönhető volt, hogy Willis McGahee lesérült az idény közepénél. A Broncos szerencséjére a harmadéves Knowshon Moreno könnyedén felvette a ritmust, és szinte fel sem tűnt a veterán McGahee hiánya, olyan jól helyettesítette őt.

A Baltimore a múlt héten a szokásos vegyes mixszel igyekezett megkeseríteni az ellenfél védelmének a dolgát. A legmeglepőbb Ray Rice két fumble-je volt, de jól mutatja a Ravens erősségét, hogy még a váratlan labdavesztések ellenére is kényelmesen nyertek. Rice szerencsétlenkedését követően Bernard Pierce kapta meg az ukázt, aki végül 103 yardot futott, a veterán Vonta Leach pedig a Ravens egyetlen futott touchdownját jegyezte.

A második félidőben Anquan Boldin kezdett el sziporkázni, és végül Joe Flacco meg is koronázta a teljesítményét, miután megtalálta őt a célterületen belül egy labdával. Így Boldin 145 yarddal és touchdownnal abszolválta a mérkőzést, a másik hatpontos pedig a tight end Dennis Pitta volt. Torrey Smith ezúttal nem volt annyira feltűnő, mint szokott lenni, de a két elkapásból szerzett 31 yardja miatt nincs oka a panaszra.

Joe Flacco hazai pályán a tőle megszokott teljesítményt hozta, most viszont idegenben kell jól muzsikálnia, ami viszont egész évben nehezére esett a Ravens irányítójának, még gyengébb csapatok ellen is.

Nem hiába hagytuk utoljára a Ravens védelmét, mely egyszerűen teljesen felpezsdült Ray Lewis meccs előtti táncától. Szerelésekben végül a veterán vitte a prímet, 13-mal (kilencet egymaga vitt véghez, négyhez asszisztált), Cary Williams pedig 12 tackle-lel és egy interceptionnel zárta a meccset. Nem várható el, hogy Lewis idegenben is egy hasonló táncot lejtsen, amivel valószínűleg felbosszantaná alaposan a hazaiak játékosait és szurkolóit, de látszik ezen a Ravensen, hogy szívükön viselik Lewis dolgát, és minél méltóbban szeretnének búcsúzni tőle.

Hathárom-tipp:

Molnár Dávid (eddigi tippek: 4/4): A Denver szezonbeli mutatói félelmetesek, főleg, amilyen jól teljesítettek védelemben és támadásban egyaránt. Mégis, Peyton Manning két éve játszott utoljára a playoffban, és eleve nem mondható el róla, hogy nagy playoff-menő lenne. Ha megnézzük a playoff-statisztikáját, minden negyedik évben nyújt egy nagyon jó playoff-teljesítményt, és a következőnek még most nincs itt az ideje. Ray Lewis nagyszerűen inspirálja a csapatát, és érzek elég akaratot és erőt bennük, hogy ez berepítse a Baltimore-t az AFC főcsoportdöntőjébe.

Barcsai Róbert (eddigi tippek: 4/4): Véleményem szerint a Baltimore maximum hazai pályán tudna meccsben maradni a Denver ellen, amely rendkívül jól zárta az alapszakaszt, még az alapvetően nehéz sorsolás ellenére is. A Ravens ráadásul idén sokat veszített a korábban nívós védelméből, amely ellen Manningék nem hibázhatnak, így a választásom egyértelműen a Broncosra esik.

Szabó András (eddigi tippek: 4/3): A leggyengébb rájátszásba jutó AFC-s csapat vendégül fogadása után egy héttel az egyik legnagyobb előnyt nyújtó stadionban lép pályára idegenben a Baltimore. Andrew Luck és Peyton Manning tapasztalatának különbsége is hatalmas, így szerintem egyértelmű a Broncos-siker.

San Francisco 49ers - Green Bay Packers vasárnap 02:00

Előzmények

Még ha nem is lehetett teljesen elégedett az idei teljesítményével, attól még a San Francisco tagjai valószínűleg örültek annak, hogy végül kihagyták a wild-card kört, miután megnyerték az NFC nyugati csoportját. A Frisco idény közben átesett egy irányítóváltáson, Alex Smitht Colin Kaepernick váltotta a karmesteri poszton, és bár ezért Jim Harbaugh kapott hideget-meleget, de egyelőre az újonc irányító nem adott okot arra, hogy éles kritika érje őt vagy a mesterét. A 49ers bár Super Bowl esélyesként kezdte meg a szezont, az idény végeztére ezek a hangok elhaltak, de egy jó playoff-nyitánnyal ismét felerősödhetnek ezek a vélemények.

A Green Bay talán direkt, talán nem, de kikapott a szezonfinálén, és így ugyanaz lett az ellenfele, mint az idény utolsó meccsén: a Minnesota Vikings. Hazai pályán már nem kímélték meg Aaron Rodgersék a fiatal csoportriválisukat, és simán nyertek a végül csereirányítóval felálló Vikings ellen. A Green Bay két éve szintén a wild card körből kiindulva tudott Super Bowlt nyerni, és a tavalyi főcsoport-elődöntős búcsú után talán jobb is, hogy Rodgersék formában tudtak maradni, és eltökélt szándékuk, hogy revánsot vegyek a Frisco otthonában a szezonnyitó miatti vereségért.

A két csapat veterán szurkolói jól ismerik egymást, elvégre már ötször ütközött meg egymással a Frisco és a Packers a playoffban, és eddig magasan a Sajtfejűeknek áll a zászló négy győzelemmel. A közelmúlt sem kedvez igazán a hazaiaknak, mivel 1999 és 2012 között csupán kétszer nyert a Frisco: 99-ben, és idén, az idénykezdetkor, a Green Bay otthonában.

NFL
A San Francisco és a Green Bay elmúlt öt egymás elleni meccsének eredménye
2012 Green Bay Packers - San Francisco 49ers 22-30
2010 Green Bay Packers - San Francisco 49ers 34-16
2009 Green Bay Packers - San Francisco 49ers 30-24
2006 San Francisco 49ers - Green Bay Packers 19-30
2003 Green Bay Packers - San Francisco 49ers 20-10

Elemzés

A San Francisco hű maradt önmagához, legalábbis ahhoz, mely egy évvel korábban nagy meglepetésre megnyerte a csoportbajnoki címet. Annak a csapatnak az alapja a jó védekezés volt, és ez idén is jellemezte a 49erst: a Denver mögött a harmadik legkevesebb yardot engedélyezték az ellenfeleknek, de pontátlagban a második helyen végeztek a csoportrivális Seattle mögött 17.1-es átlaggal. Aldon Smith az irányítók végzetévé nőtte ki magát, az idényben 19.5 sacket gyűjtött be, míg NaVorro Bowman és Patrick Willis a szerelésekben jeleskedett: előbbi összesen 149-cel (97-et egyedül), utóbbi pedig 120-szal zárta a szezont.

Mint említettük, a Frisco túlélt egy irányítóváltást is szezon közben. A tizedik fordulóban a St. Louis ellen szenvedett agyrázkódást Alex Smith, aki rendkívül magabiztosan kezdte a szezont, de a New York Giants elleni mérkőzés után már nem volt az igazi. Sérülése után Colin Kaepernick mutatkozhatott be a 49ers színeiben, aki rögtön belopta magát az edzője szívébe, így Smith még felépülése után sem kapta vissza a kezdő pozíciót. Kaepernick egy univerzális irányító, aki futásokkal is operál a passzai mellé. Végül nyolc meccsen majdnem annyi yardot passzolt, mint Smith tíz találkozón, de 10 touchdown-passza mellé még futott öt TD-t és 415 yardot, ami után már nincs min csodálkozni, hogy Harbaugh mester marasztalta.

A Friscónak idén a támadás lett az Achilles-ina, ugyanis a még benn maradt csapatok közül ők szerezték átlagban a legkevesebb pontot 24.8-cal. Kaepernick érkezésével felpezsdült a támadóegység, de nem segített a helyzeten, hogy Kendall Hunter és Mario Manningham is lesérültek idény közben. Frank Gore ellenben stabil pont volt a futójáték során, a veterán 1214 yardot futott, ami mellé nyolc touchdown is párosult. Az elkapóknál Michael Crabtree teljesedett ki erre az idényre, a negyedik évében lévő játékos 1105 elkapott yarddal és kilenc touchdownnal büszkélkedhetett az alapszakasz után.

A Green Baynél többszörös altatást gyanítunk, mivel úgy nyertek könnyedén a Vikings ellen, hogy szinte meg sem erőltették magukat Aaron Rodgersék. Persze egy tartalékirányítóval szemben nem csoda, hogy brillírozott a védelem, és mindössze 10 pontot engedélyeztek a vendégeknek.
Megcáfolva minket, a Packers a futásokra helyezte a hangsúlyt a célterület felé közeledve, így DuJuan Harris, valamint John Kuhn révén két touchdownt is jegyeztek földről a Sajtfejűek.

Természetesen azért Aaron Rodgers volt a legfőbb előrehajtó a gépezetben, és 33 passzkísérletből 23-at érvényesen vitt véghez. Greg Jennings, James Jones és Jordy Nelson mellett DuJuan Harris és John Kuhn is kapták a labdákat, utóbbi pedig elkapásból is touchdownt szerzett.

Mivel ez igen szoros mérkőzésnek ígérkezik, ezért szót kell ejteni a rúgójátékosokról is. Mason Crosby a múlt héten magabiztosan értékesítette egyetlen kísérletét, de a szezonban csupán 63.6%-kal rugdosta a mezőnygólokat, igaz leginkább a kilenc 50 yardon túlról való próbálkozás rontja a statisztikát. David Akers sem tudhat maga mögött sokkal jobb szezont, ő 69%-ban értékesített a három pontot érő kísérleteket, holott az első két éve óta nem teljesített 72% alatt. A szezon elején csúcsot döntött, pont a Packers ellen, egy 63 yardról szerzett mezőnygóllal.

Ez a párharc már igazi pikantériával kecsegtet, hiszen két nagy rivális találkoznak egymással, és a két csapat közötti playoff-múlt is táptalajt biztosít ahhoz, hogy az érzelmek és indulatok a felszínre kerüljenek. Bár a hajnali kezdés elsőre elriasztó lehet, minden NFL-drukkernek és szimpatizánsnak kötelező műsor ez a tévében.

Hathárom-tipp:

Molnár Dávid: Elképesztő a Green Bay rekordja a Frisco ellen az elmúlt egy évtizedből, de az a szezonrajtnál szerzett győzelem egyáltalán nem volt a véletlen műve. Kaepernick miatt sokan mondják, hogy egy zöldfülű miatt esélytelen a 49ers, de az ifjonc a St. Louison és a Seattle-ön kívül minden ellenfél ellen megmutatta már, hogy mire képes. A Green Bay most a soros, és Kaepernick véleményem szerint ismét bizonyítani fog, ami 49ers győzelmet jelent.

Barcsai Róbert: Ez a meccs már jóval nehezebben tippelhető, én viszont az underdog mellett teszem le a voksomat. A San Francisco játéka nem igazán tetszett az elmúlt időben, ha pedig hullámvölgybe kerül az offense, ahogyan az az alapszakasz végén párszor megtörtént, akkor a Packers könnyedén nyerhet. Mindemellett Kaepernick rutintalansága is a Packers mellett szól, ami véleményem szerint döntő faktor lehet ebben a párosításban.

Szabó András: A Vikings után jóval nehezebb feladatnak néz elébe a Packers: a brutális védelemmel rendelkező 49ershez látogat majd. A Green Bay erős pontja azonban pont az Aaron Rodgers vezette támadósor, s a szezon egyik leghatékonyabb irányítója szerintem esélyesebb, hogy túljár Vic Fangio eszén, mint a tehetséges, de mégis csak első szezonjában részt vevő Colin Kaepernick Dom Capersnén.

NFL rájátszás
Főcsoport-elődöntők
Denver Broncos - Baltimore Ravens szombat 22:30 TV: Sport1, ESPN America
San Francisco 49ers - Green Bay Packers vasárnap 02:00 TV: Sport1, ESPN America
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks vasárnap 19:00 TV: Sport2, ESPN America
New England Patriots - Houston Texans vasárnap 22:30 TV: Sport2, ESPN America