NFL

Kialakult az AFC playoff-mezőnye

A profi amerikai futball-liga (NFL) 16. fordulójának vasárnapi kora esti mérkőzésein kialakult az amerikai főcsoport rájátszás mezőnye, miután a Cincinnati a Pittsburgh elleni csoportrangadót megnyerve biztosította be a helyét, míg az Indianapolis a Kansas City legyőzésével váltotta ki bérletét a posztszezonra.

Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 10-13

Visszavágott a Cincinnati a Pittsburgh-nek, és a bosszú kétszeresen is édes lehetett a vendégeknek, hiszen nemcsak a playoffba jutást harcolták ki, hanem a Steelerst is megfosztották utolsó esélyétől a rájátszást illetően. Josh Brown, a Cincinnati rúgó játékosa megjárta a poklot és a mennyet is a találkozón, hiszen a negyedik negyed elején 56 yardról nem tudott betalálni, de kapott még egy lehetőséget a játékrész véghajrájában, és akkor már 43 yardról nem tévesztette el a célt. Miután már csak négy másodperc volt ezután a rendes játékidőből, ezzel eldőlt a találkozó kimenetele.

Ben Roethlisberger a múlt heti összecsapáshoz hasonlóan ismét kritikus pillanatban adta el a játékszert, Brown mezőnygólja előtt Reggie Nelson fülelte le a veterán irányító passzát. Roethlisberger hibája ezúttal is végzetesnek bizonyult, de ezúttal már nemcsak a meccs úszott el rajta, hanem a Pittsburgh esélye is a playoffra.

A Cincinnati öt mérkőzés után nyert először a Pittsburgh ellen, és a tavalyi idény után ismét ott lesznek a rájátszásban. Ha a Baltimore kikap késő este a New York Giantstől, akkor Andy Daltonék az utolsó héten a csoportelsőségért küzdhetnek meg a Ravensszel.

Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts 13-20

Az Indianapolis a tavalyi botrányos idény után visszatért a rájátszásba az újonc Andrew Luck vezérletével. Luck 205 yardot passzolt össze a mérkőzésen, amivel túlszárnyalta Cam Newton elmúlt szezonban felállított újoncrekordját az egy idényben passzolt yardok kategóriájában 4183 yarddal. Newton csúcsa 4051 yardot számlált.

A Colts egyébként megszenvedett Kansas Cityben, a hazaiak először 7-3-ra vezettek, majd kiegyenlítettek 13-13-ra, azonban Luck a hajrában ismét touchdownt tudott előkészíteni Reggie Wayne-nek, amivel kiharcolta csapatának a fontos győzelmet. Ez volt a hetedik alkalom a szezonban, hogy Luck hátrányból vagy döntetlen állásból vezette sikerre a Coltst a negyedik negyedben.

Az Indianapolis bebiztosította helyét a playoffba, egy évvel azután, hogy 2-12-es mérleggel zártak a 2011-es idényt. Eddig egyedül a 2008-as Miami Dolphinsnak sikerült tíz mérkőzést megnyernie azok után, hogy előző szezonban 14 vagy több alkalommal vesztettek. Úgy tűnik, hogy az Indianapolis a lehető legjobbkor produkálta története egyik legrosszabb idényét, hiszen Andrew Luckkal mondhatni kifogták az aranyhalat, és fényes jövő előtt áll a csapat.

Dallas Cowboys - New Orleans Saints 31-34 h.u.

A Dallas Cowboys elszórakozta a pályaelőnyét, és immáron nincs Tony Romóék kezében saját sorsuk a rájátszást illetően. A Dallas irányítója pedig ezen a délutánon mindent megtett a csapatáért, interception nélkül, 416 yardot és négy touchdown-passzt kiosztva egyenlített ki vele a negyedik negyed végén a Dallas. Drew Brees is felvette dallasi kollégájával a kesztyűt, ő 446 yardnál és három asszisztnál állt meg.

A ráadásban a Dallas teljessé tehette volna a fordítást, azonban az első drive-juknak punt lett a vége. A New Orleans a fordulásból majdnem visszaajándékozta a támadási lehetőséget a hazaiaknak, azonban Marques Colston kiejtett labdájára a csapattársa, Jimmy Graham vetődött rá a Dallas célzónája előtt 2 yarddal. Garrett Hartley onnan már magabiztosan értékesítette a mezőnygólt, a Saints pedig győzelemmel távozhatott Dallasból.

A Saints ettől függetlenül le kellett mondjon a rájátszásról, mivel a Minnesota houstoni sikerével a matematikai esélyek elszálltak. A Dallas sincs sokkal jobb helyzetben, jövő héten mindenképp le kell győzniük a Washingtont, és a New York Giantsnek is legalább egyszer ki kell kapnia a maradék két meccsén.

Houston Texans - Minnesota Vikings 6-23

A Minnesota megmutatta, hogy komolyan gondolják playoffról szőtt álmaikat, és idegenben lepték meg a Houstont. Adrian Peterson az elmúlt hetek leggyengébb teljesítményét nyújtotta 86 yardjával, de a Vikings ma ennek ellenére is nyerni tudott. Christian Ponder touchdown-passzal jelezte, hogy még ő is tagja a Minnesota támadóegységének.

Peterson október 14 óta nem futott ilyen kevés yardot, de még így is közel áll ahhoz, hogy megdöntse Eric Dickerson rekordját az egy szezonban futott yardok kategóriájában. Az utolsó fordulóban ehhez 208 yardot kellene hozzáadnia a mostani 1898 yardjához a Chicago ellen.

A Texans 2006 óta először maradt touchdown nélkül, és egyelőre még nem ünnepelhetik meg AFC elsőségüket és az egész playoffon át tartó pályaelőnyüket. Ehhez a Denvernek ki kell kapnia ma a Cleveland ellen, ami elég valószínűtlen forgatókönyv, vagy a Houstonnak meg kell vernie az utolsó fordulóban az Indianapolis Coltst.

Philadelphia Eagles - Washington Redskins 20-27

Ismerős arc köszönt vissza a Washington karmesteri posztján: egy hét pihenő után Robert Griffin visszatért megérdemelt pozíciójába, és természetesen ott folytatta, ahol a térdsérülése előtt abbahagyta. Griffin két touchdownt készített elő, igaz eladott egy labdát az ellenfélnek, és láthatóan óvatosabb volt, mint ahogy azt a szezon korábbi szakaszában megszokhatták tőle a szurkolók. De még ez is elég volt a Philadelphia ellen, melynek újoncai azért megállták a helyüket.

Nick Foles kiegyenlíthette volna a mérkőzést, azonban a Redskins 5 yardos vonalánál elkövetett szándékos rossz passza véget vetett az Eagles kezdeményezéseinek, és a meccsnek is. Andy Reid vezetőedzőnek minden bizonnyal ez volt az utolsó meccse az Eagles élén hazai pályán.

A Washington az utolsó fordulóban megnyerheti az NFC keleti csoportját, ha legyőzi a Dallast. A Redskins utoljára 2007-ben játszott a playoffban, és 1999-ben végzett a csoport első helyén.

Tampa Bay Buccaneers - St. Louis Rams 13-28

Sam Bradford két touchdown-passzal vette ki részét az idegenbeli sikerből, ami után a St. Louisnak még mindig maradt esélye arra, hogy pozitív mérleggel zárják az idényt, ami hatalmas előrelépés lenne számukra. Bradford kiszórt Lance Kendricksnek egy 8 yardos passzt, a Rams védői pedig kivégezték Josh Freemant, akinek négy passzát fülelték le. Három interceptionből később touchdown is lett.

Steven Jacksonnak, a vendégek futójának már csak 10 yardot kell futnia a mai 80 után, hogy sorozatban nyolcadik évében fusson 1000 yardot egy szezonban. A St. Louisra jövő héten a Seattle vár, ha ott nyernek, akkor 2003 óta először büszkélkedhetnének pozitív mutatóval a szezon végeztével.

Jacksonville Jaguars - New England Patriots 16-23

Tom Brady két interceptionnel kezdte a találkozót, de így is volt oka mosolyogni a lefújást követően. A hazaiak már 10-0-ra is vezettek, azonban a második félidőre már elfogyott a szufla, és Brady végül két touchdown-passzal vezekelt az első negyedben nyújtott botrányos formájáért. A Jaguars az utolsó percekben kiegyenlíthetett volna, de a hazaiak támadóegységében nem volt meg az átütő erő.

A Jacksonville az utóbbi 12 találkozójából tizenegyedik alkalommal kapitulált, és már biztos, hogy a top háromban fognak húzni a következő évi drafton. A New England még reménykedhet abban, hogy kimarad a wild card körből, de ez már nem csak Bradyéken fog múlni.

Miami Dolphins - Buffalo Bills 24-10

Reggie Bush megcsillogtatta elkapó és futó tehetségét is, a Miami pedig simán vette a Buffalo jelentette akadályt. Bush két elkapott touchdownt jegyzett, mellette pedig futott is egyet, miközben Reshad Jones az ellenfél támadóegységének életét keserítette meg két fumble begyűjtésével és egy labdaszerzéssel.

A Bills sorozatban tizenharmadik évében maradt le a playoffról, a Dolphins idei esélyei pedig a Cincinnati sikerével szálltak el.

Carolina Panthers - Oakland Raiders 17-6

Egy paprikás hangulatú mérkőzésen folytatta jó sorozatát a Carolina. A durvaságot nem nélkülöző mérkőzésen az első negyed végén kidőlt Carson Palmer, a vendégek irányítója a sorból, amivel megpecsételődött az Oakland sorsa, mely összesen 189 yarddal és mindösszesen 12 first downnal zárta a meccset.

Cam Newton 171 yardot passzolt össze, kiszórt egy touchdown-passzt, valamint szokásához híven futott is egy hatpontost. Newton összetűzésbe került a bírókkal is, de a kartársak nem küldték el a pályáról. A Carolina az utóbbi öt találkozójából négyet is megnyert, és már annyi győzelmük van, mint tavaly. Cam Newtonék legfőbb célja a szezon előtt az volt, hogy felülszárnyalják a tavalyi teljesítményüket, amihez már csak az utolsó fordulóban kell nyerniük.

Green Bay Packers - Tennessee Titans 55-7

Valósággal a földbe döngölte a Packers a vendég Titanst. Aaron Rodgers három touchdown-passzal és egy futott touchdownnal vette ki részét a mészárlásból, a védelem pedig hétszer sackelte Jake Lockert, valamint két interceptiont is jegyeztek. A Packers 2005 óta először ért el legalább 50 pontot egy mérkőzésen.

A győzelemmel a Packers még végezhet második helyen az NFC-ben, és így elkerülheti a wild card kört, amennyiben a San Francisco is kikap a Sunday Nighton a Seattle ellen.

New York Jets - San Diego Chargers 17-27

A San Diego védői nem kímélték meg az újonc Greg McElroyt élete első kezdő meccsén. A Tim Tebow-t és Mark Sanchezt váltó irányítót tizenegyszer sackelték a vendégek, Philip Rivers pedig két kiosztott hatpontos passzal gondoskodott a Chargers győzelméről.

A New York Jets problémái tehát úgy tűnik nem oldódtak meg Greg McElroyjal, de a végleges megoldást már csak az offszezonban találhatják meg, ami előreláthatólag igen hosszú és mozgalmas lesz a Jets-szurkolók számára.

NFL
16. forduló
Houston Texans - Minnesota Vikings 6-23
Tampa Bay Buccaneers - St. Louis Rams 13-28
Philadelphia Eagles - Washington Redskins 20-27
Dallas Cowboys - New Orleans Saints 31-34 h.u.
Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts 13-20
Jacksonville Jaguars - New England Patriots 16-23
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 10-13
Miami Dolphins - Buffalo Bills 24-10
Carolina Panthers - Oakland Raiders 17-6
Green Bay Packers - Tennessee Titans 55-7
New York Jets - San Diego Chargers 17-27
   
Később rendezik:  
Denver Broncos - Cleveland Browns  
Arizona Cardinals - Chicago Bears  
Baltimore Ravens - New York Giants  
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers  
   
Szombaton rendezték:  
Detroit Lions - Atlanta Falcons 18-31
NFL
Tabella
  GY V D SZP ÁP
AFC Kelet
y-New England Patriots 11 4 0 529 331
Miami Dolphins 7 8 0 288 289
New York Jets 6 9 0 272 347
Buffalo Bills 5 10 0 316 426
AFC Észak
x-Baltimore Ravens 9 5 0 348 307
x-Cincinnati Bengals 9 6 0 368 303
Pittsburgh Steelers 7 7 0 312 304
Cleveland Browns 5 9 0 280 310
AFC Dél
y-Houston Texans 12 3 0 400 303
x-Indianapolis Colts 10 5 0 329 371
Tennessee Titans 5 10 0 292 451
Jacksonville Jaguars 2 13 0 235 406
AFC Nyugat
y-Denver Broncos 11 3 0 409 274
San Diego Chargers 6 9 0 326 329
Oakland Raiders 4 11 0 269 419
Kansas City Chiefs 2 13 0 208 387
NFC Kelet
Washington Redskins 9 6 0 408 370
New York Giants 8 6 0 373 304
Dallas Cowboys 8 7 0 358 372
Philadelphia Eagles 4 11 0 273 402
NFC Észak
y-Green Bay Packers 11 4 0 399 299
Minnesota Vikings 9 6 0 342 314
Chicago Bears 8 6 0 321 240
Detroit Lions 4 11 0 348 411
NFC Dél
y-Atlanta Falcons 13 2 0 402 277
New Orleans Saints 7 8 0 423 410
Tampa Bay Buccaneers 6 9 0 367 377
Carolina Panthers 6 9 0 313 325
NFC Nyugat
x-San Francisco 49ers 10 3 1 357 218
Seattle Seahawks 9 5 0 350 219
St. Louis Rams 7 7 1 286 328
Arizona Cardinals 5 9 0 224 302
GY=győzelem, V=vereség, D=döntetlen, SZP=szerzett pont, ÁP=átengedett pont, x=playoff résztvevő, y=csoportbajnok