NFL

Megtörte az idegenbeli átkot a Pittsburgh

  • Molnár Dávid

A hetedik forduló vasárnapi játéknapja a Cincinnati Bengals és a Pittsburgh Steelers összecsapásával ért véget a profi amerikai futball-ligában (NFL). Ben Roethlisbergerék első idegenbeli sikerüket aratták, miután 24-17-re legyőzték a csoportriválisukat.

Rashard Mendenhall és Isaac Redman, azaz a két top futójátékosuk nélkül volt kénytelen nekivágni a Pittsburgh Steelers a hetedik forduló Sunday Nightjának a Cincinnati Bengals otthonában. A running backek hiánya mellett az sem volt kedvező előjel a Steelers számára, hogy az idei szezonban eddig mind a három idegenbeli találkozójukat elvesztették Ben Roethlisbergerék.

Másfél negyeden keresztül úgy tűnt, hogy ez az átok erre a meccsre is kitart, hiszen 24 perc játék után már 14-3-ra vezetett a Bengals. Előbb Cedric Peerman futott egy 5 yardos touchdownt, majd Andy Dalton és A.J. Green sokadik szép kombinációja ért újabb TD-t a hazaiaknak. Ezzel azonban el is lőtte a taktikai repertoárját a Bengals, mely szintén kedvezőtlen előzményekkel vághatott neki a mérkőzésnek, mivel az utóbbi öt meccsen rendre kikapott a csoport két favoritjától, a Steelerstől és a Ravenstől.

Shaun Suisham 47 yardról szerzett mezőnytalálatával kezdte meg a felzárkózást az első félidő utolsó perceiben a Steelers, majd egy labdaszerzés után még egy touchdownt összehoztak a vendégek. Roethlisberger keze villant, a labda pedig a tight end, Heath Miller kezébe pottyant, ami hat pontot ért. Az egyenlítés reményében a szokásos egy pont helyet megpróbálkoztak a két extra ponttal a vendégek, és a Steelers irányítója ismét csak Millert találta meg, így 14-14-es döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidőt Mike Nugent mezőnygólja nyitotta, mellyel a Bengals ismét csak előnyhöz jutott, utoljára a meccs során. A következő támadásból Suisham egalizált (17-17), megint csak negyven yardon túlról értékesítve egy mezőnygól-kísérletet, ami már a harmadik volt neki a meccsen, a továbbiakban pedig már csak a védőknek kellett megemberelniük magukat, amit meg is tettek. A Bengals következő öt támadásának mind punt lett a vége, és ez idő alatt csupán 28 yardot tettek meg Daltonék.

A Steelers ellenben szerzett még egy touchdownt az eddig csak epizódszerepekhez jutó Chris Rainey révén (17-24), aki a futójátékosok sérülése miatt ma a másodszámú running backként operált a támadó alakzatban Jonathan Dwyer mögött. Roethlisbergerék több ponttal már nem tudtak feliratkozni az eredményjelzőre, de a sziporkázó védelem mellett erre nem is volt szükség. A Bengals csupán 185 yardot tett meg a mérkőzésen, ami kiváltképp hajmeresztő annak tudatában, hogy az eddig jól működő Dalton-Green-BenJarvus Green-Ellis trió mindegyik tagja bevethető volt a hazaiaknál. Green, aki vezeti az elkapókat 628 yarddal, ezen az estén csupán 8-at tudott hozzáadni az eddigi yardmennyiségéhez.

A Bengals így sorozatban hatodszor is kikapott a Steelers-Ravens duótól, és továbbra is vár magára az első nagyobb skalp a szezonban. Roethlisbergerék ezzel a sikerrel beérték a Cincinnatit a csoportjukban, de ezzel még koránt sem lehetnek megelégedve. A Baltimore védőit megtépázó sérüléshullám egy hosszabb győzelmi szériával megspékelve akár még széppé is varázsolhatja ezt a nem túl jól induló szezont számukra.