NFL

Kiszenvedte a győzelmet a 49ers a csoportrangadón

  • Molnár Dávid

Egy hagyományos csoportrangadóval vette kezdetét a hetedik forduló a profi amerikai futball-ligában (NFL). A San Francisco a csoportrivális Seattle Seahawkst látta vendégül, és a két csapat védelme alaposan megnehezítette a támadóegységek életét, a gyér pontosztozkodásból azonban a hazaiak jöttek ki jól végül.

A Candlestick Park teltházas közönsége arra számított, hogy kedvenc csapatuk, a San Francisco 49ers a vasárnapi Giants elleni blama után ismét egy meggyőző teljesítménnyel veszi az újabb akadályt, csakúgy mint két héttel korábban a Buffalo Billszel szemben. Ehelyett azonban egy olyan küzdelmes találkozónak lehettek szemtanúi, amiről még Jim Harbaugh-nak, a 49ers vezetőedzőjének is az volt a véleménye, hogy élete legfizikálisabb játékot hozó második félidejét élte át.

A 49ers azonban végül érvényesíteni tudta a papírformát, és Frank Gore rohamainak köszönhetően nyerni tudtak. Gore 131 yardot futott a mérkőzésen, plusz 51 elkapott yardot is felírhattak a neve mellé, amivel oroszlánrészt vállalt a támadóegység előrelendítésében, ami az ismét gyenge napot kifogó Alex Smith irányítása alatt nem működött olyan olajozottan, mint az első öt fordulóban.

A 49ers irányítója a harmadik negyedben azért kiosztott egy touchdown-passzt, ami a csapat első hat pontot érő játéka volt hét játékrész után, azonban Smith ezúttal sem tudta interception nélkül lenyomni a meccset, ami különösképp fura azok után, hogy a tavalyi szezonig visszamenőleg volt egy több mint tízmérkőzéses sorozata, amikor egyszer sem adta el a labdát az ellenfélnek. A Giants elleni felsülés láthatóan megviselte lelkileg az ifjú irányítót, de ezt követően lesz elég ideje feldolgozni a történteket, hiszen csak október 29-én lép majd legközelebb pályára a Frisco.

Gore mellett még David Akers volt a 49ers másik ékszeme a csoportrangadón, aki két mezőnygóllal tartotta a lépést az ellenfél  rúgójátékosával, Steven Hauschkával. Akers sem brillírozott a Giants ellen vasárnap, amikor több mezőnygól-kísérletet is elvétett, de a Seattle ellen mindkét próbálkozását pontokra tudta váltani a szurkolók legnagyobb megkönnyebbülésére.

Hathárom-tipp:
Mivel a Frisco csak 16 pontig jutott, ezért a tippünk nem jött be, miszerint 22 pont fölött fognak termelni Smithék. A Seattle Seahawks védelmét ezentúl komolyan kell venni nekünk is.

A győzelemmel a 49ers folytatta a tendenciáját, ami Jim Harbaugh regnálása óta jellemzi a csapatot, miszerint egy vereséget követően rögtön győzni tudnak a következő összecsapáson (5-0). Harbaugh emellett harmadik sikerét könyvelhette el az ellenfél vezetőedzőjével, Pete Carroll-lal szemben, akit szintén tavaly iktattak be a Seahawksnál, és akivel az egyetemi éveik alatt számos emlékezetes párharcot produkáltak. Az NFL-ben eddig viszont a 49ers mesterének áll a zászló.

A Frisco hét forduló után 5-2-es mérleggel vezeti a csoportját, azonban némi csalódást kelthet az a tény, hogy egy évvel korábban egy sokkal esélytelenebbnek kikiáltott 49ers sokkal magabiztosabb előnnyel tanyázott az NFC nyugati csoportjának élén. Smithéket azonban ez nem kellene, hogy zavarja, elvégre még messze a szezon vége, és másfél hét elegendő időnek kell bizonyuljon ahhoz, hogy végleg túltegyék magukat a Giantstől kapott leckén.

NFL alapszakasz
7. forduló
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 13-6