Magyar válogatott

Felnégyelve is Bogdán volt a legjobb

  • Göbölyös János

A magyar labdarúgó-válogatott a vb-selejtező sorozat második mérkőzésén Hollandiát fogadta. Abban reménykedtünk, hogy az andorrai bemelegítés után sikerül elcsípni legalább egy pontot a megfiatalított, de még így is sztárokkal teli Oranjétól. Messze voltunk a bravúrtól, mert bár Sneijderék most nem futballoztak le minket, mint tették azt tavaly tavasszal Budapesten, a kapitális egyéni hibák miatt a zakó mérete alig változott.

KEZDŐCSAPAT

6
BOGDÁN ÁDÁM (25 éves, Bolton Wanderers, 10/0)
Van Gaalnak igaza lett. A holland szövetségi kapitány abban bízott, hogy a magyarok közül a kapusunk lesz a legjobb. Azt talán ő sem gondolta, hogy négy gól ellenére is kijár majd ez a cím Bogdánnak, hát még mi...Ami a bosszantó, hogy látványos védést nem is kellett bemutatnia, a kifutásai ellenben nagyon kellettek ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a különbség. A gólok - főként a negyedik - előtt talán ő sem hitte el, mire képesek a hátvédeink, passzív szenvedő alanya volt valamennyi vendég találatnak.

4
VANCZÁK VILMOS (29 éves, FC SION, 65/2)
Ugyanott kezdett, mint Andorra ellen, aztán a túloldalon fejezte be a mérkőzést. Nem idegen tőle ez a fajta tili-toli, talán nem is bánta, hogy az utolsó félórára búcsút inthetett Lensnek. Sajnos a meccs közben ezt néhányszor szó szerint is megtette, a PSV szélsője ugyan a vonal mellett ritkán tudta őt megverni, amikor azonban befelé futott, sokszor zavartalanul tehette ezt. Ezúttal minden energiáját lekötötte a védekezés, azt pedig soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha azt kapja, akire készült - Arjen Robbent. Talán jobb is...

4
JUHÁSZ ROLAND (29 éves, RSC Anderlecht, 74/6)
Ilyen alkattal és tapasztalattal, nem beszélve az átlagosnál jobb fejjátékáról érthetetlen, hogy a nála kisebb termetű hollandok miért tudták többször is megverni a levegőben. Égbekiáltó helyezkedési hibák aktív részese volt, különösen az első két gól előtt, a negyediknél pedig ő is tagja volt annak a kapunk felé sétáló csoportnak, amely végignézte Huntelaarék játszadozását. A szögleteinknél, szabadrúgásainknál próbált ugyan javítani a teljesítményén, de csakúgy, mint hátul, ezúttal a vendégkapu előtt sem tudott maradandót alkotni.

4
LIPTÁK ZOLTÁN (27 éves, Győri ETO, 12/1)
Szinte ugyanaz elmondható róla, mint Juhászról, már ami a védekezését illeti, előre ugyanis ritkán merészkedett. Az előzetesen legnehezebbnek tűnő feladatát - Van Persie semlegesítését - közösen ugyan megoldották, egyszer maga vette el a levegőt és a labdát az ötösön ziccerbe került center elől. Ha viszont más tűnt fel a kapunk közelében, az sokszor őt is zavarba hozta. Lassan reagált a hollandok húzásaira, amikor pedig Elek lecserélése után kihúzódott a bal oldalra vezényelt Vanczák helyére, még inkább kitűnt a gondolkodás és sebességbeli különbség.

4
ELEK ÁKOS (24 éves, Diósgyőri VTK, 20/1)
Laczkó Zsolt váratlan kiesése miatt került a balhátvéd pozícióba, és rögtön az első holland gól előtt
bebizonyosodott, hogy ez a húzás kényszermegoldásnak is gyenge. Narsinghot kellett volna felügyelnie, ám sokszor csak szemmel tudta követni a holland jobbszélsőt. A félidő derekára úgy ahogy ráérzett a feladatra, ekkor volt
néhány sikeres szerelése, megelőzése és támadás indítása, aztán a második félidő elején bemutatott gólpasszával, a Lensnek ajándékozott fejessel lerontotta az amúgy sem meggyőző teljesítményét.

5
VARGA JÓZSEF (24 éves, Debreceni VSC, 15/0)
Legyengítette egy vírus, ezért kihagyta az andorrai selejtezőt, abban bíztunk, hogy a hollandok ellen, illetve azokhoz felerősödve a tőle korábban megszokott agresszív, lendületes játékkal rukkol elő. Most ráadásul az eredeti posztján futballozhatott, ám ezúttal nem tudta megismételni sem a Debrecenben, sem pedig a válogatottban nyújtott teljesítményét. Amikor már eldőlt a meccs, minden-mindegy alapon elkísérte az akcióinkat, aktív szereplője volt a mérkőzés legszebb támadásának, aminek a végét Priskin elrontotta.

5
KORCSMÁR ZSOLT (23 éves, Brann, 11/0)
A közvetlen védelem előtt próbálta szűrni a hollandok akcióit, és ezt váltakozó sikerrel megoldotta. Mivel a középpályásaink nagy hibaszázalékkal futballoztak, a rombolás mellett arra is figyelnie kellett, hogy a pontatlan passzok után kisegítse társait. A sárga lapját is egy ilyen szituáció miatt kapta, Koman eladott labdáját
követően Clasie-t akadályozta meg a gólszerzésben. A legnagyobb mentése a félidő hajrájában volt, amikor az egyébként igen enerváltan játszó Van Persie elől parádésan mentett.

5
GERA ZOLTÁN (33 éves, West Bromwich Albion, 75/22)
Az andorrai faragás nyomai az Achillesén jobban látszódtak, mint a játékán. A félidő első felében rajta érződött leginkább az elszántság, ami végül büntetőt eredményezett. Minden rutinját beleadva kiharcolta a tizenegyest, és az egyenlítés után is tartotta a tempót, hol a jobb oldalon Komant segítve, hol középen próbált fazont adni az akcióinknak. Annyi azonban - a csapattal együtt - nem volt benne, hogy legalább megközelítse a tavalyi, amszterdami formáját, így csupán annak örülhetett, hogy válogatottsági számban felzárkózott Sándor Károly és Albert Flórián mellé.

3
KOMAN VLADIMIR (23 éves, FK Krasznodar, 23/6)
Ez nem az ő meccse volt. Ezt persze mások is elmondhatják magukról, de az ő játékán érezhettük leginkább a bizonytalanságot, a tanácstalanságot, ami néhányszor bántó pontatlanságba torkollott. Először a második negyedóra elején passzolta el a labdát a térfelünkön, ami Korcsmár sárga lapjához vezetett, majd a 26. percben a tizenhatosunkon belül Lenst hozta helyzetbe, a hibát Bogdán korrigálta. A harmadik emlékezetes momentuma egy büntető eljátszása volt, a bíró azonban nem díjazta a mutatványt.

5
DZSUDZSÁK BALÁZS (25 éves, Dinamo Moszkva, 47/10)
Nem kis felelősséget vállalt magára, amikor a hollandok villámrajtja után néhány perccel odaállt a 11-eshez. Higgadt volt és pontos, sajnos ezt követően éppen e két tulajdonság hiányzott a játékából. Elsősorban idegileg nem tudta elviselni, hogy néhányszor keményebben odaléptek neki, s bár ezek közül legalább egy valóban szabadrúgást ért volna, túlpörgette magát, reklamált, nem azzal törődött, amihez a legjobban ért. A 78. percig kellett várni az első igazán veszélyes, ,,dzsudzsákos" elfutásra és beadásra, a lövései pedig - ha egyáltalán eljutott odáig - célt tévesztettek.

4
PRISKIN TAMÁS (26 éves, Alanyija Vlagyikavkaz, 41/12)
Az andorrai beszállásának, a második félidőben nyújtott remek teljesítményének köszönhetően a kezdőcsapatban találta magát, a helyét azonban sokáig csak kereste. Igaz, tizedannyi labdát kapott, mint pénteken, azokat is inkább jobbra húzódva, a vonal mellett próbálta megtartani és megjátszani, helyzetbe, vagy annak közelébe alig került. Egészen az 57. percig, amikor a lábában volt a második gólunk, sajnos ott is maradt. Maga az akció szépségdíjas volt, az emelés annál gyengébb, pedig ha bemegy, szorosabb lehetett volna a vége.


CSERÉK
 

4
HAJNAL TAMÁS (31 éves, VfB Stuttgart, 49/5)
Ezúttal a kispadon kezdett, és Koman teljesítményét látva nagy tétben fogadni lehetett volna rá, hogy a szünetben pályára lép. Így is történt, ám ahogy pénteken kezdőként, úgy most csereként sem tudta felvillantani irányító készségét. Egy távoli lövésen, egy-két szélen való elfutáson, néhány passzon és egy csúnyán elméretezett beadáson kívül nem nyújtott semmi olyat, amivel emelte volna az akcióink hatékonyságát, bár még ezzel a visszafogott produkcióval is többet tett, mint elődje.

5
GYURCSÓ ÁDÁM (21 éves, Videoton, 4/1)
Kockázatos csere volt, amiről persze nem ő tehetett. Az utolsó félórára állt be a balhátvéd Elek helyett a középpálya jobb oldalára, a terv nyilván az volt, hogy a gyorsaságát, lendületét kihasználva mozgassa meg néhányszor a második félidőben kissé elkényelmesedett holland bal oldalt. Megtette, voltak biztató megindulásai, ám ezek nem okoztak gondot az ellenfélnek. Talán ha előbb beáll, nagyobb sikerélménye lehetett volna.

0
NÉMETH KRISZTIÁN (23 éves, Roda JC, 10/0)
Mindössze tíz perc jutott neki, ami 4-1-es holland vezetésnél maximum arra lehetett elegendő, hogy legalább faragjunk a hátrányból. Ettől azonban olyan messze volt, mint a gólok előtt a védőink a holland csatároktól, nemhogy a kapu elé, de a labdához is alig ért.

(Fotók: mlsz.hu)