Paralimpia 2012

A túl sok reklámra panaszkodnak a brit TV-nézők

  • VNA

Túl sok a reklám a paralimpiai közvetítésekben – a brit TV-nek ugyanakkor kell az ebből befolyó plusz bevétel.

Bár a paralimpia versenyeinek sportszakmai „tálalása” megfelelően zajlik a brit televízióban, az első napok tapasztalata alapján a játékokról közvetítő Channel4 túl sok reklámot sugároz az élő adások alatt, ami sokak számára már túllépi az elfogadhatóság küszöbét. A Sunday Telegraph című brit lap ugyanakkor arról számolt be, hogy a közvetítések így is veszteséget termelnek a csatornának. Martin Baker, a Channel 4 kereskedelmi igazgatója viszont elárulta, hogy a paralimpia közvetítései és a hozzá kapcsolódó pozitív légkör így is nagy eredmény számukra, függetlenül attól, hogy a közvetítések pénzügyi mérlege milyen lesz.

Az állami tulajdonú televíziós cégnek összesen 30 millió fontjába kerül a paralimpiai közvetítés, amelyből azonban csupán 8 millió font a jogdíj. A fennmaradó rész a produkciós díjakra illetve a paralimpiai témájú show- és háttér műsorokra illetve a közvetítő stáb (köztük paralimpiai szakértők) képzésére, felkészítésére kellett. Az is igaz viszont, hogy a paralimpiai közvetítések jogát - a BBC-t megelőzve - most először elnyerő csatorna a pénzügyi beruházásról még a gazdasági válság előtti időszakban döntött, így a bevétel-kiadás oldal elemzése nyilván más képet mutat most 2012-ben, mint az eredeti terveken.

A költségvetésben tátongó lyukak betömésére pedig ideálisak a hirdetők, akik a londoni olimpia sikerén felbuzdulva most nagy létszámban próbálják meglovagolni a Londont továbbra is uraló pozitív olimpiai hangulatot. A brit csatorna számára eddig várakozások felett alakul a paralimpia, amelynek megnyitóját 11 millióan nézték náluk a szigetországban.