Éves 6:3

A 2012-es év emlékezetes képkockái a sport világából

Gyorsan és eseménydúsan telt el a 2012-es naptári év, hetente jelentkező Heti 6:3 című rovatunkat így kibővítve most Éves 6:3-ként osztjuk meg veletek. A rendhagyó apropó okán különleges formát is választottunk nektek, így most képeken keresztül mutatjuk meg az esztendő hat örömteli és érdekes sporteseményét, emellett pedig három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt hónapokból.

Mint minden rendes év végi válogatás, így ez is szubjektív, de remélem azért sikerült a 2012-es esztendőből számotokra is emlékezetes és jellegzetes pillanatokat kiemelni az alábbi válogatással:

Éves hatos

1. Sikeres olimpia

Amikor a londoni olimpia második napját Szilágyi Áron végigverte a kardvívó világ élmezőnyét, még nem sejtettük, hogy milyen csodás napok várnak ránk a brit fővárosban. A játékok tizenhat napja alatt megszerzett nyolc arany-, négy ezüst- és hat bronzérem minden várakozást felülmúlt, így a 2012-es csakis aranybetűkkel kerülhet be a magyar sport históriás könyvébe.

A mindössze 22 éves Szilágyi Áron nyerte az első magyar aranyat, a döntőben az olasz Occhiuzzit oktatta - Fotó: Huszti István/Index

2. Végre felért a csúcsra a Chelsea

Ritkán fordul elő, hogy egy ennyire defenzíven játszó csapat felérjen a csúcsra, a Chelsea Bajnokok Ligája győzelme ugyanakkor nem csupán ennek az évnek a "terméke". Roman Abramovics orosz klubtulajdonos fontmilliókat ölt az együttesbe, amely végül a müncheni drámai BL-döntőben a házigazda Bayern München ellen büntetőkkel tudott nyerni. A drámai végkifejletről a mindent eldöntő tizenegyest bevágó Didier Drogba gondoskodott, aki a rendes játékidő hajrájából sokadszor rángatta ki a kátyúból a kékek szekerét. A fotó még az egyenlítés feletti örömöt örökíti meg.

Az elefántcsontparti csatár brilliáns fejesgólja is kellett ahhoz, hogy a Chelsea megnyerhesse a Bajnokok Ligáját - Fotó: Getty Images

3. Murray levetkőzte az örök vesztes szerepet

Éveken keresztül (kis) jóindulattal beszélhettünk csak nagy négyesről a férfi teniszben. Amíg Rafael Nadal, Roger Federer vagy Novak Djokovics esetében nem volt kérdés, hogy igazi világsztárról beszélünk, addig az eredményeiben tőlük jócskán elmaradó Andy Murray játéka kapcsán sok szakértő fanyalgott. A pályafutása első négy Grand Slam döntőjét elbukó skót aztán a londoni olimpián és a US Openen csattanós választ adott mindenkinek. Mostantól viszont már teljes jogú tagja a nagy négyesnek, ráadásul ő az egyetlen férfi játékos, aki egyazon évben tudott olimpiát és amerikai bajnokságot is nyerni.

A skót teniszező Ivan Lendl irányításával parádés évet produkált 2012-ben - Fotó: Getty Images

4. Új dimenzióban a parasportok

Azt eddig is tudtuk, hogy a parasportok kiemelt szerepet töltenek be a brit sportéletben. A Stoke Mandeville-ből útjára induló mozgalom a londoni paralimpiai játékokkal ért el új szintre. A kiválóan szervezett, magas szintű sporteseményen a magyar sportolók is remekül szerepeltek (két arany-, hat ezüst- és hat bronzérem a termés), de a fogyatékkal élő sportemberek számára így örökre szóló élmény volt a szeptemberi esemény. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) év végi TOP50-es listáján a korábbi Forma-1-es versenyző, a 2001-es balesete miatt mindkét lábán amputált Alex Zanardi mozdulata emelkedik ki, aki a londoni paralimpián győzött a kerekesszékesek között, majd sportszerét a magasba emelve ünnepelt.

A kiváló sportember nem vész el, csak olykor az élet megpróbáltatásai miatt átalakul - Fotó: Getty Images

5. Csoda a hosszabbításban - bajnok a City

Kevés ilyen esemény van a nemzetközi labdarúgó bajnokságokban, mint a 2011/12-es angol pontvadászat hajrája. A Manchester City az utolsó utáni pillanatban csikarta ki a győzelmet a 38. fordulóban, így a tényleg last minute-góllal megszerezte a bajnoki címet a városi rivális United előtt. Sergio Agüero vélhetően élete végéig emlékszik majd erre a gólra, a City drukkerek pedig rá...

A Manchester City megérdemelten lett a 2011/12-es szezon bajnoka, még ha a végén izgulni is kellett - Fotó: Getty Images

6. Sportszerű légkör Londonban

Bár sajnos voltak dopping-ügyek a londoni játékok kapcsán, összességében inkább a sportszerűség emelhető ki az ötkarikás esemény kapcsán. A leginkább az ép sportolók között is indulási jogot szerző dél-afrikai Oscar Pistoriusra figyeltünk, akivel az előfutamban a későbbi olimpiai bajnok grenadai Kirani James cserélte el a rajtszámát.

Kirani James és Oscar Pistorius rajtszám cserélése sokak szemébe csalt könnyeket - Fotó: AP

Nem sokkal marad el ettől a pillanattól a férfi triatlonosok befutója utáni fotó sem, ahol a spanyol Javier Gomez és a brit Alistair Brownlee gratulál egymásnak.

Szép pillanatokban nem volt hiány a londoni olimpián, kiváló sportolók sportszerű versenyeit láthattuk - Fotó: AP

Éves hármas

1. Lance Armstrong újra "ember" lett

Kevés ennyire a kirakatban lévő sportoló bukott ekkorát, mint az amerikai kerékpáros Lance Armstrong. A hét Tour de France-on is a legjobb eredményt elérő versenyzőt (aki manapság inkább már a triatlonra fókuszál) hosszú évek óta vádolják tiltott szerek használatával, a sors furcsa fintora, hogy a sportági legendának számító Armstrong évekkel pályafutásának befejezése után szembesült korábbi tetteinek következményeivel. Hogy a bálvány ledőlése hova vezet, most 2013 januárjában még nem tudhatjuk, nimbusza mindenesetre elveszett, címeit már elvették, szponzorai súlyos pénzeket követelnek vissza tőle.

Az utóbbi időben már főként bírósági tárgyalásokon láthattuk feszengeni Armstrongot - Fotó: Lucas Jackson / Reuters

2. Magyar bíróbaki az Eb-n

Vélhetően Vad II. István sem ilyen hírnévről álmodott, amelyet a nyári Európa-bajnokságon lejátszott Anglia-Ukrajna csoportmérkőzés közben elkövetett bakija miatt "nyert meg" magának. A John Terry felszabadító rúgása előtt a labda már teljes terjedelmében túlhaladt a gólvonalon, így gólt kellett volna ítélni. Más kérdés, hogy az ukrán akció leshelyzetről indult, így ezzel az élet csak rendezte saját hibáját. Más kérdés, hogy az Európa-szerte megénekelt tévedés után (főnökével, Kassai Viktorral együtt) hazaküldött Vad II sporttársat ez aligha vigasztalja...

A gólt a lassítások után már mindenki látta, sajnos a gólbírónak nem volt lehetősége visszanézni az eseményeket - Fotó: Sergei Supinsky / AFP

3. A klublegendát sem kímélte a pedofíliabotrány

A még 2011 őszén kirobbant pedofíliabotrány következtében távozni kényszerült a Penn State amerikaifutball-csapat legendás edzője, Joe Paterno, aki 46 éven át irányította az együttest. A januárban elhunyt mester szobrát júliusban eltávolították az egyetem futballstadionja elől, a szégyenteljes pillanat képletesen és valóságban is egy szobor leomlását eredményezte.
Joe Paterno szobrát letakarva vitték el a munkások 2012 júliusában - Fotó: Christopher Weddle / AP