Parasport

A Kilimandzsáróra is feljutott a vak paralimpiai bajnok

  • VNA

Sportolói pályafutása végeztével sem nyugszik Verena Bentele, a születésétől kezdve vak német sportoló ugyanis feljutott Afrika legmagasabb hegycsúcsára.

Nem sokáig bírta ki komoly sportteljesítmény nélkül a 2011 novemberében visszavonult Verena Bentele. A 12-szeres paralimpiai bajnok sífutó és biatlonos ugyanis a napokban megvalósított egyik gyermekkori álmát és egy túravezető segítségével feljutott Afrika legmagasabb hegycsúcsára, a Kilimandzsáróra. A születésétől fogva vak sportember az 5895 méteres csúcs mellett a szintén masszív hegynek számító Mount Meru vulkánra (4565 méter) is feljutott, amelyen egyes nyilvántartások szerint ő volt az első vak "hódító".

"Néhány hónapnyi szünet után úgy éreztem, hogy szükségem van olyan dologra, amivel kínozhatom magam. Nálam mindig minden gyorsan történik, hiszen sokszor azonnal akarom a dolgokat. Bizonyos célokat azonban csak úgy lehet elérni, ha az emberben van türelem és egyfajta lazaság. Ezt sehol máshol nem lehet igazán jól megtapasztalni, mint a magas hegyeken" - mondta a 31 esztendős Bentele, akinek már új tervei is vannak. Júniusban ugyanis szeretne részt venni Európa leghosszabb kerékpáros tömegversenyén, a Trondheim és Oslo között 540 kilométeres távon lebonyolított eseményen.