Díjátadó

Olimpiai bajnokaink nagy része az egyetemen is jól teljesít

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség (MEFS) ünnepélyes keretek között díjazta a londoni olimpián és paralimpián, illetve az idei egyetemi világbajnokságokon érmes, felsőfokú oktatási intézményben tanuló vagy tanult sportolókat.

Magyar Zoltán, a MOB alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az olimpián nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szereztek egyetemista sportolók, és a paralimpián is több dobogós helyezést értek el a hallgatók. Mindez szerinte azt bizonyítja, hogy a sportolók számára a karrierjük mellett a civil élet megalapozása is egyre fontosabbá válik, ehhez ugyanakkor fontosnak tartja a sportszakma és a felsőoktatási intézmények támogatását is.

"Magyarország 1965-ben adott otthont utoljára az olimpia előcsarnokának is nevezett Universiadénak. Reméljük, hogy lesz még lehetőség bizonyítani egy hazai rendezésű Universiadén" - fogalmazta meg reményeit a kétszeres olimpiai bajnok, Universiade-győztes korábbi tornász.

Az ünnepségen személyesen vette át díját Magyartól és Kiss Ádámtól, a MEFS vezetőjétől többek között Kozák Danuta, London kétszeres olimpiai bajnok kenusa, illetve Szilágyi Áron, a kard ötkarikás aranyérmese, míg a lólengésben győztes Berki Krisztián, illetve a nyíltvízi úszók között bajnok Risztov Éva elismerését távollétükben más vette át, csakúgy mint a paralimpián aranyérmes úszó, Sors Tamás díját. London hősei közül Gyurta Dániel (200 m mell), illetve a kajakozó Dombi Rudolf (kajakkettes), Kovács Katalin (kajaknégyes) és Szabó Gabriella (kajaknégyes) majd később veszik át díjaikat.

A londoni ezüstérmesek közül Kammerer Zoltán és Pauman Dániel, a kajaknégyes tagjai, valamint Lőrincz Tamás birkózó, illetve a bronzérmes úszó Cseh László és a cselgáncsozó Csernoviczki Éva, illetve az utólag harmadikká előlépett birkózó, Hatos Gábor is a helyszínen kapta meg elismerését. A cselgáncsozó Ungvári Miklós és az öttusázó Marosi Ádám később kapja meg díját.

Az eseményen részt vett Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, Kovács Antal olimpiai bajnok dzsúdós, a MOB és a MEFS elnökségi tagja, valamint Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.