Sportgazdaság

Nullszaldós lesz a londoni olimpia, éhes marad a Brit Olimpiai Bizottság

A számítások szerint nem lesz veszteséges, de hasznot sem hoz a londoni olimpia és a paralimpia, ami a Brit Olimpiai Bizottság számára rossz hír lehet.

A játékok szervezőbizottsága (Locog) és az olimpiai bizottság (BOA) 2011-ben éles vitát folytatott arról, hogy hogyan osztozzanak el a költségeken és a bevételeken, és legfőképp az esetleges hasznon. A BOA végül 20 százalékot kapott volna a profitból, de szerette volna, ha a végső számításokból kimaradnak a - várakozások szerint veszteséges - paralimpia működési költségei, de ebbe a Locog nem volt hajlandó belemenni, csak a kereskedelmi jogok egy részéről mondott le, de abból sem tudott hasznot húzni az olimpiai bizottság a rossz eladási mutatók miatt.

A szervezők tájékoztatása szerint a brit kormány által garantált eseti pénzügyi alapból még mintegy 400 millió font a rendelkezésükre áll, de ezt nem kívánják elkölteni, mivel a szponzori, televíziós, jegy- és egyéb bevételekből fedezni tudták-tudják az eddigi és az ez után még várt költségeiket.

A tavaly lefolytatott éles vita így utólag teljesen feleslegesnek és értelmetlennek bizonyult, hiszen mostanra kiderült, nincs min marakodni. Lord Sebastian Coe, a Locog, és Lord Colin Moynihan, a BOA vezetőjének viszonya ettől függetlenül valószínűleg nem lesz már felhőtlen. Utóbbira ez nagy hatással már valószínűleg nem lesz, hiszen távozik posztjáról, közvetlen kollégái ugyanakkor rosszul járhatnak, hiszen a várakozások szerint épp Lord Coe a legnagyobb esélyes arra, hogy az utódja legyen.