Karrier

Guardiolát akarják a brazilok, elegük van Menezesből

Nem nyugszanak a kedélyek Brazíliában, ahol kudarcként élték meg a labdarúgó-válogatott olimpiai ezüstérmét. A közvélemény és a szakma a szövetségi kapitány, Mano Menezes fejét követeli és leginkább akkor nyugodnának meg, ha Pep Guardiola vezetné a gárdát.

Aranyérem nélkül tért haza Londonból a brazil labdarúgó-válogatott, amely az olimpiai döntőben 2-1-re kikapott Mexikótól. A vereség óta nem Mano Menezes a legnépszerűbb ember a dél-amerikai országban, a brazil sajtó egy emberként támadja őt és a közvélemény sem búsulna, ha kihúznák alóla a kispadot. A labdarúgó szövetség elnöke, José Maria Marin nincs meggyőződve Menezes alkalmatlanságáról, ám elődje, a 22 éven át irányító Ricardo Teixeira szintén ajtót mutatna a kapitánynak.

Romário, a játékosként 1994-ben világbajnoki címet nyert klasszis sem védte meg a kapitányt, úgy vélte, nem szabadna megengedni, hogy még egyszer a válogatott kispadjára üljön. Brazíliában soha nem viselik jól a Selecao kudarcát, de most élesebb a helyzet, hiszen a szambaország rendezi a 2014-es világbajnokságot. A hazai rendezésű viadalon kizárólag az aranyérem lenne elfogadható az együttestől, és nem mindegy, hogy kinek a vezetésével indulna harcba az ötszörös világbajnok sereg.

Guardiola

Természetesen a brazil lapok már összeírták a lehetséges utódokat, és meglepően egy követ fújnak. A Lance például Pep Guardiolának adná a karmesteri pálcát. Az Estado de Sao Paolo körkérdést intézett olvasóihoz, akiknek 80 százaléka az FC Barcelona korábbi mesterére voksolt. Az olimpiai vereséget követően a Facebookon is indult egy oldal, amely Guardiolát favorizálja, két nap alatt 11 ezer követője lett, és a twitteren szintén kreáltak egy csatornát Guardiolának. 

Eközben Carlos Alberto Parreira, aki szövetségi kapitányként 1994-ben világbajnoki címet nyert a brazil válogatottal, lehűtötte a kedélyeket.

"Brazíliának nincs szükség idegen edzőre, mert egy külföldi nincs tisztában a sajátosságainkkal - fogalmazott Parreira. - Öt világbajnoki címet nyertünk brazil edzőkkel, ez a mi kultúránk."

Guardiola egyelőre nem reagált a brazil felvetésre, legutóbbi nyilatkozata szerint egy éven át biztosan nem vállal munkát.