Ötkarikás történelem

Háború után, forradalom közben: Londontól Melbourne-ig (1948-1956)

17 nap múlva kezdetét veszi a világ legnagyobb sporteseménye Londonban. A XXX. nyári olimpiai játékokat hétrészes olimpiatörténeti sorozattal vezetjük fel a hathárom.hu-n. A harmadik részben az 1948 és 1956-ig tartó, magyar szemszögből rendkívül sikeres időszakot elevenítjük fel.

A második világháború utáni első olimpiának London adott otthont. A háborús veszteségekből lassan újjáépülő Magyarország 128 sportolót küldött a brit fővárosba, akik tizenöt sportágban álltak rajthoz. Tíz arany-, öt ezüst- és tizenhárom bronzérmet nyertek versenyzőink, amivel negyedikek lettünk a nemzetek közötti versenyben. A korábbi bajnokok közül a tőröző Elek Ilona megvédte előző (1936-ban nyert) aranyérmét, Gerevich Aladár pedig végre kard egyéniben is diadalmaskodott. Kardcsapatunk ismét első lett, újra a legnagyobb rivális olaszok előtt. Atlétikában két aranyat is nyertünk, a távolugró Gyarmati Olga és a kalapácsvető Németh Imre révén, az ökölvívó Papp László pedig megkezdte három olimpián átívelő győzelmi sorozatát. A sportlövő Takács Károly úgy lett első, hogy 1938-ban hadgyakorlat közben egy gránát leszakította a jobb kezét – de ő megtanult ballal lőni. A magyar csapat diadalmenetben tért haza. Két vesztes háború után igazi gyógyírt jelentett a magyar nemzetnek a dicsőséges olimpiai szereplés.

XIV. Nyári Olimpiai Játékok – 1948 London
Az 1948. évi olimpiai játékokat július 29. és augusztus 14. között rendezték meg a Londonban, a brit főváros másodszor adott otthont a játékoknak.
Résztvevő országok száma: 59, indulók száma: 4104, 3714 férfi, 390 nő.
A játékokon 20 sportág 150 versenyszámában avattak bajnokot.
 
Magyarország az 1948. évi olimpiai játékokon
Magyarországot 15 sportágban 128 sportoló képviselte (107 férfi, 21 nő).
A magyar csapat helyezései:
1. hely
Bóbis Gyula, birkózás, szabadfogás, nehézsúly
Csík Tibor, ökölvívás, harmatsúly
Elek Ilona, vívás, tőr egyéni
Gerevich Aladár, vívás, kard egyéni
Gyarmati Olga, atlétika, távolugrás
Németh Imre, atlétika, kalapácsvetés
Papp László, ökölvívás, középsúly
Pataki Ferenc, torna, talaj
Takács Károly, sportlövészet, gyorstüzelő pisztoly
Vívás, kardcsapat: Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Papp Bertalan, Rajcsányi László
2. hely
Mogyorósi-Klencs János, torna, talaj
Szilvásy Miklós, birkózás, kötöttfogás, váltósúly
Úszás, 4x200 m gyorsváltó: Kádas Géza, Mitró györgy, Nyéki Imre, Szathmáry Elemér
Torna,női összetett csapat: Balázs Erzsébet, Fehér Anna, Karcsics Irén, Köteles Erzsébet, Kövi Mária, Nagy Margit, Tass Olga, Vásárhelyi Edit
Vízilabda: Brandi Jenő, Csuvik Oszkár, Fábián Dezső, Gyarmati Dezső, Győrfi Endre, Holop Miklós, Jeney László, Lemhényi Dezső, Pók Pál, Szittya Károly, Szívós
3. hely
Ferencz Károly, birkózás, kötöttfogás, könnyűsúly
Földes Éva, művészeti versenyek, irodalom, epika
Kádas Géza, úszás, 100 m gyors
Kovács Pál, vvíás, kard egyéni
Maszlay Lajos, vívás, tőr egyéni
Mitró György, úszás, 1500 m gyors
Mogyorósi-Klencs János, torna, lóugrás
Novák Éva, úszás, 200 m mell
Pataki Ferenc, torna, lóugrás
Tóth Ferenc, birkózás, kötöttfogás, pehelysúly
Várszegi József, atlétika, gerelyhajítás
Evezés, kormányos kettes: Szendey Antal, Zimonyi Róbert, Zsitnik Béla
Torna, férfi összetett csapat: Baranyai László, Fekete József, Mogyorósi-Klencs János, Mogyoróssy Győző, Pataki Ferenc
4. hely
Bánfalvi Klára, kajak-kenu, kajak egyes 500 m
Csordás Göryg, úszás, 1500 m gyors
Kádas Géza, úszás, 400 m gyors
Kovács gyula, birkóz-s, kötöttfogás, félnehézsúly
Novák Ilona úszás, 100 m hát
Sántha Lajos, torna, nyújtó
Székely Éva, úszás, 200 m mell
Tóth Ferenc, birkózás, szabadfogás, pehelysúly
Atlétika, 4x100 m váltófutás: Bartha László, Csányi György, Goldoványi Béla, Tima Ferenc
Evezés, kormányos négyes: Nádas Tibor, Nagy Lajos, Sátori József, Zágon Miklós, Simonyi Róbert
5. hely
Bencze Lajos, birkózás, szabadfogás, légsúly
Klics Ferenc, atlétika, diszkoszvetés
Mitró György, úszás, 400 m gyors
Sóvári Kálmán, birkózás, szabadfogás, váltósúly
Szilágyi gyula, birkózás, kötöttfogás, lepkesúly
Tarányi József, birkózás, kötöttfogás, nehézsúly
Kajak-kenu, kajak kettes 10000 m: Andrási Gyula, Urányi János
Úszás, 4x100 m női gyorsváltó: Littomeritzky Mária, Novák Ilona, Székely Éva, Temes Judit
Vívás, párbajtőr, csapat: Balthazár Lajos, Bay Béla, Dunay Pál, Hennyey Imre, Mikla Béla, Rerrich Béla
Vívás, tőr csapat: Bay Béla, Dunay Pál, Gerevich Aladár, Hátszegi-Hatz József, Palócz Endre, Maszlay Lajos
6. hely
Bencze Lajos, birkózás, kötöttfogás, légsúly
Elek Margit, vívás, tőr egyéni
 
Magyarország 10 arany-, 5 ezüst- és 13 bronzéremmel a nem hivatalos nemzetek közötti éremtáblán a 4. helyet szerezte meg. A legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár volt, aki a kardcsapat tagjaként és egyéniben is a dobogó tetejére állhatott.

Papp László (1926-2003)
Magyarország, és a világ ökölvívósportjának egyik legnagyobb alakja, három egymást követő olimpia bajnoka. 1948-ban Londonban középsúlyban, majd Helsinkiben és Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a hármas bravúr neki sikerült először az olimpiák történetében, azóta csak két kubai, Teofilo Stevenson és Félix Savón tudta megismételni. A sportág halhatatlanjai közt tartják számon Joe Louis, Muhammad Ali és Mike Tyson társaságában. Pedig nem volt sem fekete bőrű, sem amerikai, sem nehézsúlyú, és profi pályafutását nem sikerült világbajnoki címmel megkoronáznia. Profiként Európa-bajnoki címig jutott, 1964 végén a magyar kommunista állami sportvezetés pályafutásának befejezésére kényszerítette, megfosztva őt attól a lehetőségtől, hogy a világbajnoki címet megszerezze. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, vagyis veretlen maradt. Mestere a legendás edző, Adler Zsigmond volt. Visszavonulása után elszegődött edzőnek Adler mellé, legnagyobb sikerük Gedó György 1972-es olimpiai aranyérme. Nevét viseli az ország legnagyobb zárt sportlétesítménye, a Papp László Budapest Sportaréna.

Papp Laciról elterjedt pletyka volt, hogy egy alkalommal feleségével a Gellért-hegyen sétálva huligánok bandája támadta meg őket, akik nem tudták ki ő, de Papp Laci mindegyiküket leütötte.

Amikor 1963 decemberében Madridban megvédte Európa-bajnoki címét, a Spanyolországban élő Puskás Öcsi és Kubala László fizetett neki szurkolótábort kasztíliai munkanélküliekből.

1952-ben Helsinkiben lobbant fel az olimpiai láng. A hidegháború kellős közepén zajló olimpián indultak először szovjet sportolók, és a játékok történetében először szállásolták el külön a keleti blokk csapatait. Népes magyar küldöttség utazott a finn fővárosba, 189 fős különítményt nagy reményekkel indította útnak a magyar közvélemény. Az első aranyra öt napot kellett várni, de utána nem volt megállás: a magyar sportolók összesen 42 érmet szereztek: tizenhat aranyat, tíz ezüstöt és tizenhat bronzot, ezzel az 1952-es a magyar csapat eddigi legeredményesebb olimpiájaként vonult be sporttörténelmünkbe. A „magyar aranyolimpián” taroltak tornászaink (Keleti Ágnes, Korondi Margit), valamint férfi kardozóink (kardcsapat és Kovács Pál kard egyéniben). Az uszodában úszónőink révén négy arany született (Gyenge Valéria, Székely Éva, Szőke Katalin és a női 4x100 méteres gyorsváltó). Birkózóink közül Hódos Imre és Szilvásy Miklós, a labdarúgó-tornán az Aranycsapat, a vízilabdacsapat, és a férfi öttusa-csapat sem talált legyőzőre.  A sportlövő Takács Károly és az ökölvívó Papp László megvédte bajnoki címét, míg Csermák József kalapácsvetésben győzedelmeskedett. Takács Károly az 1948-as olimpiai sikere után most is megírta győzelmi beszédét még a torna előtt, és ez a módszer másodszor is gyümölcsözőnek bizonyult.

A magyar csapatban egy házaspár mindkét tagja aranyérmet ünnepelhetett: Székely Éva kétszáz méteres mellúszásban, míg férje, Gyarmati Dezső a vízilabdacsapat tagjaként. Székely Éva Sírni csak a győztesnek szabad című könyvében emlékezett a helsinki eseményekre: „Hívtak a rádiósfülkébe. A riporter elém tette a nyilatkozatot, mely így kezdődött: 'Köszönöm a Magyar Kommunista Párt nagy vezérének, Rákosi Mátyásnak...' A riporter döbbenten nézte, hogy félretolom a papírt és a saját szavaimmal nyilatkozom.”  A szocialista eszményképnek teljes mértékben eleget tevő magyar küldöttség tért haza Helsinkiből, minden idők legsikeresebb magyar olimpiájáról. A kommunista országok körében elterjedt akkori értelmezések szerint ezzel - a sikerélményen túl - Magyarország egyszerre két irányban is bizonyított. Egyfelől önmagának, hogy mennyivel hatékonyabb új, kommunista rendszere a régivel szemben, másfelől a szovjet hatalomnak, hogy törekvő és céltudatos követői vagyunk. Magyarország győzelmi mámorában beadta pályázatát a következő olimpia rendezésére - budapesti helyszínnel -, amit végül nem kapott meg.

XV. Nyári Olimpiai Játékok – 1952 Helsinki
Az 1952. évi olimpiai játékokat július 19. és augusztus 3. között rendezték meg a finn fővárosban, Helsinkiben.
Résztvevő országok száma: 69, indulók száma: 4955, ebből 4436 férfi, 519 nő.
A játékokon 19 sportág 149 versenyszámában avattak bajnokot.
 
Magyarország az 1952. évi olimpiai játékokon
Magyarországot 15 sportágban 189 sportoló képviselte (162 férfi, 27 nő).
A magyar csapat helyezései:
1. hely
Csermák József, atlétika, kalapácsvetés
Gyenge Valéria, úszás, 400 m gyors
Hódos Imre, birkózás, kötöttfogás, 57 kg
Korondi Margit, torna, felemáskorlát
Keleti Ágnes, torna, talaj
Kovács Pál, kard egyéni
Labdarúgás: Bozsik József, Budai László, Buzánszky Jenő, Csordás Lajos, Czibor Zoltán, Dalnoki Jenő,m Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Kovács Imre, Lantos Mihály, Lóránt Gyula, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Zakariás József
Női 4x100 m gyorsváltó: Novák Éva, Novák Ilona, Szőke Katalin, Temes Judit, Littomeritzky Mária
Öttusa csapat: Benedek Gábor, Kovácsi Aladár, Szondy István
Papp László, ökölvívás, középsúly
Székely Éva, úszás, 200 m mell
Szilvásy Miklós, birkózás, kötöttfogás, 73 kg
Szőke Katalin, úszás, 100 m gyors
Takács Károly, sportlövészet, önműködő sportpisztoly
Vívás, kardcsapat: Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Papp Bertalan, Rajcsányi László
Vízilabda: Antal Róbert, Bolvári Antal, Fábián Dezső, Gyarmati Dezső, Hasznos István, Jeney László, Kárpáti György, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Martin Miklós, Szittya Károly, Szívós István, Vízvári György
2. hely
Novák Éva, úszás, 00 m gyors
Novák Éva, úszás, 200 m mell
Gerevich Aladár, vívás, kard egyéni
Torna, női összetett csapat: Bodó Andrea, Köteles Erzsébet, Korondi Margit, Keleti Ágnes, Tass Olga, Kövi Mária, Weckinger Edit
Elek Ilona, vívás, tőr egyéni
Polyák Imre, birkózás, kötöttfogás, 62 kg
Benedek Gábor, öttusa, egyéni
Kun Szilárd, sportlövészet, önműködő sportpisztoly
Parti János, kajak-kenu, kajak egyes, 1000 m
Novák Gábor, kajak-kenu, kajak egyes 10000 m
3. hely
Atlétika, 4x100 m váltó: Zarándi László, Varasdi Géza, Csányi György, Goldoványi Béla
Róka Antal, atlétika, 50 km gyaloglás
Földessy Ödön, atlétika, távolugrás
Németh Imre, atlétika, kalapácsvetés
Temes Judit, úszás, 100 m gyors
Korondi Margit, torna, egyéni összetett
Korondi Margit, torna, gerenda
Korondi Margit, torna, talaj
Keleti Ágnes, torna, felemáskorlát
Torna, női kéziszer csapat: Bodó Andrea, Karcsics Irén, Keleti Ágnes, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Kövi Mária, Tass Olga, Vásárhelyi Edit
Berczelly Tibor, vívás, kard egyéni
Vívás, férfi tőrcsapat: Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Maszlay lajos, Palócz Endre, Sákovics József, Tilli Endre
Gurics György, birkózás, szabadfogás, 79 kg
Szondy István, öttusa, egyéni
Balogh Ambrus, sportlövészet, sportpisztoly
Kajak-kenu, kajak kettes, 10000 m: Gurovits József, Varga Ferenc
4. hely
Keleti Ágnes, torna, gerenda
Killermann Klára, úszás, 200 m mell
Kovács Gyula, birkózás, kötöttfogás, félnehézsúly
Köteles Erzsébet, torna, talaj
Németi Gyula, birkózás, kötöttfogás, középsúly
Tarr Gyula, birkózás, kötöttfogás, könnyűsúly
5. hely
Erdei János, ökölvívás, pehelysúly
Juhász István, ökölvívás, könnyűsúly
Kádas Géza, úszás, 100 m gyors
Klics Ferenc, atlétika, diszkoszvetés
Sákovics József, vívás, párbajtőr egyéni
Kajak-kenu, kenu kettes 1000 m: Bodor István, Tuza József
Kerékpározás, kétüléses verseny: Furmen Imre, Schillerwein István
Úszás, 4x200 m gyorsváltó: Csordás György, Gyöngyösi László, Kádas Géza, Nyéki Imre
Vívás, párbajtőr csapat: Balthazár Lajos, Berzsenyi Barnabás, Hennyey Imre, Rerrich Béla, Sákovics József
6. hely
Bencze Lajos, birkózás, kötöttfogás, légsúly
Hartmann Cecília, kajak-kenu, kajak egyes 500 m
Keleti Ágnes, torna, egyéni összetett
Szekeres Béla, kerékpározás, repülőverseny
Székely Éva, úszás, 400 m gyors
Vásárhelyi Edit, torna, felemáskorlát
Torna, férfi összetett csapat: Fekete József, Kemény Ferenc, Kocsis Károly, Mogyorósi-Klencs János, Pataki Ferenc, Réti Sándor, Sántha Lajos, Tóth Lajos
 
Magyarország 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel a nem hivatalos nemzetek közötti éremtáblán a 3. helyet szerezte meg. A legeredményesebb magyar sportoló a két aranyérmet nyert úszónő, Szőke Katalin volt.

A Melbourne-i vérfürdő
Az ausztrál ötkarikás játékok alatt került sor a vízilabdasport legvéresebb találkozójára. December hatodikán –egy hónappal a szovjet tankok magyarországi bevonulása után – a magyar és a szovjet csapat a döntőbe jutásért küzdött egymással. Mind a medencében, mind a nézőtéren óriási volt a feszültség. 4:0-ra vezettek a magyarok, amikor elszabadultak az indulatok: a szovjet center, Prokopov orrba vágta a magyar Zádor Ervint, a játékosnak ömlött a vére. A bíró lefújta a mérkőzést, a szovjet csapatot a közönség gyűlölete miatt ki kellett menekíteni az uszodából. Zádort természetesen lecserélték, ám ő nem indult egyből az öltözőbe, hanem végigvonult a nézőtér előtt. A tribun előtt haladó Zádor a magyar forradalom hősévé vált vértől vöröslő testével, a róla készült fotó pedig bejárta a világsajtót. A magyar csapat másnap - a döntőben a jugoszlávokat 2:1-re legyőzve - aranyérmes lett, Zádor Ervin és a fél vízilabda-válogatott pedig nem tért vissza Magyarországra. Zádor Ervin 77 évesen, idén áprilisban hunyt el Kaliforniában.

1956-ban rendeztek először olimpiát a déli féltekén, az ausztráliai Melbourne adott otthont a játékoknak. Sokáig úgy tűnt, hogy a berlini után ez lesz az első politikamentes olimpia.  Azonban villámcsapásként érték a világot november első napjainak eseményei: a magyar forradalom véres leverése, és a brit-francia katonai beavatkozás a szuezi-válságba. A magyar néppel együtt érző Hollandia, Svájc és Spanyolország hazarendelte sportolóit. Sokan követelték – hiába – a Szovejetunió visszalépését.

A magyar csapat viszontagságos úton jutott el Ausztráliába, több országon keresztül, mivel az oroszok lezárták a Ferihegyi repülőteret. Végül két francia géppel november 6-án szálltak fel Prágából. Többen vissza akartak fordulni, amikor meghallották a szovjet tankok bevonulásának hírét. Az érkező sportolókat fekete karszalaggal, virágcsokorral és a himnuszt énekelve várták a melbourne-i magyarok. November 22-én lobbant fel az olimpiai láng, a magyar forradalom leverése után pár héttel, a legkeményebb megtorlások időszakában. Magyarországot száznyolc sportoló képviselte, és azokban a napokban - húszezer kilométerre a szétrombolt Magyarországtól -, amikor szinte semmilyen kapcsolat nem volt az otthoniakkal, kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek legkiválóbb olimpikonjaink. Sokan közülük nem is tértek vissza Magyarországra.

Ilyen körülmények között Keleti Ágnes szenzációs versenyzéssel négy aranyat nyert tornában (műszabadgyakorlatban, gerendán, felemás korláton és a női kéziszercsapat tagjaként). Papp László sorozatban harmadik olimpiai aranyérmét szerezte meg, és a vízilabdacsapat is megismételte négy évvel azelőtti sikerét. Kardvívásban „szokás szerint” egyéniben (Kárpáti Rudolf révén) és csapatban is magyar győzelemnek tapsolhatott a közönség. Megszületett a magyar kajakosok első aranyérme is: a Fábián László, Urányi János kettős 10000 méteren diadalmaskodott. A zavaros világpolitikai helyzetben egy kínai sportoló azt javasolta, hogy a záróünnepségen ne országonként, hanem egymással elvegyülve vonuljanak fel a sportolók ezzel is a népek közti közösséget és békét hangsúlyozva. A NOB bizalmatlanul fogadta az ötletet, azzal a feltétellel egyezett bele, ha legalább négyszázan képviseltetik magukat az ünnepségen.  Végül az összes sportoló megjelent a záróünnepélyen, ahol néhány órára elfelejthették, hogy a politika szétszakítja országaikat egymástól.

XVI. Nyári Olimpiai Játékok – 1956 Melbourne
Az 1956. évi olimpiai játékokat június 10-17 (lovasversenyek, Stockholm) és november 22. – december 8. (Melbourne) között rendezték meg.
Résztvevő országok száma: 72, indulók száma: 3314 (2938 férfi, 376 női versenyző)
A játékokon 19 sportág 151 versenyszámában avattak bajnokot.
 
Magyarország az 1956. évi olimpiai játékokon
Magyarországot 12 sportágban 111 sportoló képviselte (91 férfi, 20 nő).
A magyar csapat helyezései:
1. hely
Keleti Ágnes, torna, talaj
Keleti Ágnes, torna, felemás-korlát
Keleti Ágnes, torna, gerenda
Kárpáti Rudolf, vívás, kard egyéni
Papp László, ökölvívás, nagyváltósúly
Kajak-kenu, kajak kettes 10000 m: Fábián László, Urányi János
Torna, női kéziszer csapat: Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Aliz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga
Vívás, kardcsapat: Gerevich Aladár, Hámori Jenő, Kárpáti Rudolf, Keresztes Attila, Kovács Pál, Magay Dániel
Vízilabda: Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, id. Szívós István, Zádor Ervin
2. hely
Hatlaczky Ferenc, kajak-kenu, kajak egyes 10000 m
Hernek István, kajak-kenu, kenu egyes 1000 m
Keleti Ágnes, torna, női összetett
Kovács József, atlétika, 10000 m síkfutás
Parti János, kajak-kenu, kenu egyes 10000 m
Polyák Imre, birkózás, kötöttfogás, 62 kg
Rozsnyói Sándor, atlétika, 3000 m akadályfutás
Székely Éva, úszás, 200 m mell
Torna, női csapat: Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Aliz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga
Vívás, férfi párbajtőr csapat: Balthazár Lajos dr., Berzsenyi Barnabás, Marosi József, Nagy Ambrus dr., Rerrich Béla dr., Sákovics József
3. hely
Kiss Lajos, kajak-kenu, kajak egyes 1000 m
Tass Olga, torna, lóugrás
Tóth Gyula, birkózás, kötöttfogás, könnyűsúly
Tumpek György, úszás, 200 m pillangó
Kajak-kenu, kenu kettes 10000 m: Farkas Imre, Hunics József
Kajak-kenu, kenus kettes 1000 m: Mohácsi Ferenc, Wieland Károly
Vívás, férfi tőrcsapat: Fülöp Mihály, Gyuricza József, Marosi József, Sákovics József, id. Somodi Lajos, Tilli Endre
4. hely
Gerlach József, műugrás, toronyugrás
Hartmann Cecília, kajak-kenu, kajak egyes 500 m
Hódos Imre, birkózás, kötöttfogás, 57 kg
Kovács Miklós, sportlövészet, futócél
Littomeritzky Mária, úszás, 100 m pillangó
Szabó Miklós dr., atlétika, 5000 m síkfutás
Tábori László, atlétika, 1500 m síkfutás
Tass Olga, torna, egyéni összetett
Tóth Gyula, birkózás, szabadfogás, könnyűsúly
Öttusa csapat: Benedek Gábor, Bódy János, Moldrich Antal
5. hely
Balthazár Lajos dr., vívás, párbajtőr egyéni
Baranya István, birkózás, kötöttfogás, lepkesúly
Csermák József, atlétika, kalapácsvetés
Gerevich Aladár, vívás, kard egyéni
Gurics György, birkózás, 79 kg
Gyuricza József, vívás, tőr egyéni
Killermann Klára, úszás, 200 m mell
Kocsis Miklós, sportlövészet, futócél
Róka Antal, atlétika, 50 km gyaloglás
Székely Ripszima, úszás, 400 m gyors
6. hely
Benedek Gábor, öttusa, egyéni
Kertész Aliz, torna, felemás korlát
Krebs Sándor, sportlövészet, kisöbű sportpuska, fekvő
Kun Szilár, sportlövészet, önműködő sportpisztoly
Tass Olga, torna, felemás korlát
Tábori László, atlétika, 5000 m síkfutás
 
Magyarország 9 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzéremmel a nem hivatalos nemzetek közötti éremtáblán a 4. helyet szerezte meg. A legeredményesebb magyar sportoló Kárpáti Rudolf kardvívó volt, aki egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett.