Olimpiai sztorik

Félig arany - félig ezüstérem

  • Kis János
megosztom

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy egyedülálló történetet mutatunk be, amely a sport szépségéről adhat sokaknak örök leckét.

Az 1932-es Los Angeles-i olimpia egyik legnagyobb sztárja és egyben egyik nagy vesztese, a hétgyerekes bevándorló családban nevelkedett Mildred „Babe” Didrikson volt. Az olimpia előtt két héttel a dallasi Employer Casualty Company csapata nyerte meg az amerikai női atlétikai bajnokságot. A texasi csapat győzött súlylökésben, gerelyhajításban, távolugrásban, baseballdobásban, 80 m gátfutásban és holtversenyben magasugrásban is. Ami különlegessé tette a diadalt az az, hogy csapatának csak egyetlen tagja volt, az akkor mindössze tizennyolc esztendős Mildred Didrikson. A norvég származású „Babe” az olimpián is maradandót alkotott, hiszen megnyerte a gerelyhajítást és a 80 m gátfutást, míg magasugrásban honfitársával Jean Shileyvel holtversenyben (165 cm-el) lett az első.

Mildred Didrickson és Jean Shiley sporbarátsága volt az 1932-es olimpia egyik legfelemelőbb pillanata - Fotó: © Bettmann/CORBIS

Mivel azonban utóbbi versenyszámban a szervezők nem akartak két győztest hirdetni, így jöhetett a szétugrás. Ebben mindkét amerikai magasugró átvitte a világcsúcs magasságot is, de megint nem született döntés, így végül a versenybíróság döntött a sorrendről: Didrikson úgynevezett western roll stílusa - amelynél a feje előbb haladt át a léc fölött, mint a teste - szabálytalan kísérlet. A versenyből azonban nem zárták ki, "csak" a második helyre rangsorolták - igaz a világrekord ugrását így is hivatalosnak ítélték meg.. Didrickson ezzel az ugrással harminchat évvel megelőzte honfitársát Dick Fosburyt, aki 1968-ban nagy feltűnést keltve háttal ugrott át a léc fölött, és nyert a magasugrásban. Azóta megfordult a világ, manapság már mindenki a Fosbury-féle stílusban ugrik, inkább az a feltűnő ha valaki más technikát alkalmaz. A Didrickson által alkalmazott ugróstílusról nem sokkal az 1932-es olimpia után döntöttek, amely később teljesen elfogadottá vált.

Az igazságtalan döntésen leginkább a győztes, Jean Shiley háborodott fel, aki beolvasztatta a saját arany- valamint Didrikson ezüstérmét, és a játékok után mindkettőjüknek egy új, félig aranyból, félig ezüstből készült érmet öntetett. A világon egyedülálló érmeik mindenki számára példát mutatnak a sportszerűségről, sportbarátságról. Didrickson négy évvel később szeretett volna elindulni az 1936-os berlini olimpián is, de mivel korábban úszóoktatóként dolgozott, így profinak számított, akkoriban pedig emiatt nem vehetett részt a játékokon.

A sokoldalú sportbeli tehetséggel megáldott Mildred Didrikson atlétikai pályafutása befejezése után később a világ egyik legjobb női golfjátékosa lett, ebben a sportágban később férfi versenyeken is indult. 1950-ben és 1999-ben is megválasztották őt a XX. század legjobb női sportolójának.

megosztom