Bundabotrány

Az UEFA egyelőre nem zárja ki a török klubokat

Bár Törökországban sorra tartóztatják le az élklubok vezetőit és játékosait, amiért azok állítólag befolyásolták a bajnoki mérkőzéseket, az UEFA egyelőre senkit nem zár ki a saját sorozataiból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később nem teszik meg a szükséges lépéseket - áll a sportszervezet hivatalos közleményében.

"Az UEFA tökéletesen tájékozott a Törökországban kirobbant botránnyal kapcsolatban, melynek kapcsán bizonyos klubokat, vezetőket és játékosokat a mérkőzések befolyásolásával vádoltak meg.

Az UEFA megerősíti, hogy folyamatosan követi az eseményeket, és állandó kapcsolatban van a Török Labdarúgó Szövetséggel (TFF).

Kétség sem férhet hozzá, hogy ez egy nagyon bonyolult ügy, ami még mindig csak kibontakozóban van, de a gyanúba keveredett mérkőzések mindegyike egyértelműen a TFF és a török igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik. Így az UEFA semmit nem mondhat a lehetséges végkifejletről.

Ami a török klubok UEFA által szervezett sorozatokban való részvételét illeti, az UEFA teljes mértékben megbízik abban, hogy a TFF csak olyan klubokat nevez, amelyek a sportteljesítményükkel érdemelték ki a jogot, és hogy a birtokában lévő információkat a helyzet súlyosságának megfelelően kezeli.

Az eddig az UEFA birtokába eljuttatott információk alapján az UEFA nem látja szükségét annak, hogy bármelyik, a nyomozásban érintett török klubtól elvegye az indulás jogát.

Emellett az UEFA sorozataiban részt vevő összes klub írásban nyilatkozott arról, hogy nem befolyásolt mérkőzéseket.

Az UEFA kéri a török állami szerveket, hogy a lehető leghamarabb juttassanak el minden információt a nyomozással kapcsoaltban a TFF-hez, hogy a szükséges intézkedéseket a legigazságosabb módon megtehessük.

Az UEFA szeretné kiemelni, hogy amennyiben kiderül, hogy egy általa szervezett sorozatban részt vevő klub manipulált mérkőzések segítségével szerzett jogot az indulásra, a sorozat megkezdése után is bármikor kizárhatja azt."