Női labdarúgó-vb

Minden esélyes a nyolc között, brazil-amerikai összecsapás jön

  • MTI

Félidejéhez érkezett a Németországban zajló női labdarúgó-világbajnokság, a négy csoportban vívott körmérkőzések után az esélyes csapatok jutottak a legjobb nyolc közé.

Az eddigi meccsek jobbára a papírforma szerint alakultak, csupán két meglepetés született. Az egyik a FIFA világranglistáját vezető (és a vb nagy esélyesének tekintett) Egyesült Államok szerda esti veresége a svéd válogatottól. A mindenki által favoritnak tartott amerikai lányok nem bírtak a szoros emberfogást alkalmazó, a mezőnyben pedig roppant ügyesen kombináló skandinávokkal, akik megérdemelten nyertek 2-1-re. A C csoport első helyét érő győzelem azt is jelenti, hogy a svédek elkerülik a negyeddöntőben a rettegett brazilokat, helyette a jóval könnyebbnek ígérkező ausztrálokkal játszanak az elődöntőbe jutásért.

A brazil női labdarúgó-válogatott játékosainka gólöröme az Egyenlítői-Guinea elleni mérkőzésen a női világbajnokságon 2011 júliusában

A másik meglepetést a norvégok szolgáltatták. Az 1995-ös vb győztese és a női világtornák állandó szereplője első ízben bukott el a csoportmeccseken. Eli Landsem edző csapata szerdán kezdettől fogva védekezésre kényszerült a lelkesen és időnként ötletesen rohamozó ausztrálokkal szemben. Egy fatális kapushiba után ugyan a piros mezesek szereztek vezetést, ám Kyah Simon, az ausztrál bajnokság idei gólkirálya két találatával "kiütötte" a skandinávokat, akik ezzel a vereséggel csak harmadikok lettek a D csoportban.

A házigazda németek gyönge rajt után kezdenek magukra találni. A Kanada, majd Nigéria ellen kikínlódott soványka győzelem után Silvia Neid szövetségi kapitány átalakította a kezdőcsapatot, és az erős franciák ellen lányai már meggyőző támadófutballt mutattak Mönchengladbachban. A nap hőse a kétszer beköszönő Inka Grings volt. A 4-2-es diadalnak 46 ezer (zömmel német) szurkoló örült a Borussia stadionjában - no meg annak is, hogy az így kivívott csoportelsőségnek köszönhetően a hazai válogatott a japánokkal kerül össze a legjobb nyolc között. Elkerüli tehát Angliát, amely a B csoport utolsó meccsén - az első két találkozó halványabb teljesítményét feledtetve - már tetszetős játékot mutatva nyert 2-0-ra Japán ellen, s a negyeddöntőben a franciákkal csap össze.

A vb-aranyat még soha nem nyert brazilok pontveszteség és kapott gól nélkül zárták a D csoport mérkőzéseit, ám igazi tudásukból csak a norvégok elleni 3-0 alkalmával mutattak valamit. A világ legjobb játékosának tartott Marta azon a találkozón jól játszott, egyébként viszont főleg színészi alakításaival és reklamálásaival tűnt ki. Vasárnap, az amerikaiakkal szembeni negyeddöntőben ennél többre lesz szükség tőle ahhoz, hogy csapatát az elődöntőbe juttassa.

A németországi tornán látott játék színvonala helyenként megközelíti a férfi csapatok küzdelmeiét - a játékvezetés viszont enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után. A női bírók kezezéseket, gólt megelőző durva lökéseket hagytak megtorlatlanul, időnként viszont túl gyorsan rántották elő a sárga lapot. Ezért az illetékesek megpendítették, hogy a FIFA a jövőben férfiakat is delegálhatna női labdarúgótornák meccseinek vezetésére.

Az eddigi találkozókat összesen 598 ezren nézték a lelátókon. A német válogatott mindhárom mérkőzése telt ház előtt zajlott, akárcsak az Egyesült Államok-Kolumbia, a Brazília-Norvégia és a Nigéria-Franciaország összecsapás. Az átlagos nézőszám 24.902 volt.