Szociális háló

A Barcelona a közösségi oldalak "királya"

A spanyol mundodeportivo.com nevű internetes portál megjelentetett egy tanulmányt, melyben a világ legnagyobb futballklubjainak az úgynevezett szociális hálón való térhódítását mutatták be.

A katalán klub az internet alapján a legnépszerűbb csapat
A felmérés alapján napjaink legnépszerűbb futballklubja kétségtelenül a FC Barcelona. A katalánok mindig is a legkedveltebb csapatok közé tartoztak, de a 2000-es évek második felétől - az elképesztő eredményesség hatására - a népszerűségük a csúcsra ért. A múlt héten frissített adatok szerint a Bacelonának 17.586.375 rajongója van a Facebookon, és 935.675 követője a Twitteren. Ha a két számot összeadjuk akkor a 18.518.050 azt is jelenti, hogy a katalán óriás pillanatnyilag a félmillióval több szimpatizánssal bír a második helyezett előtt.

Messiéket "természetesen" az örök rivális Real Madrid követi, amely a fent említett két platformon összesen 18.097.477 fanatikussal rendelkezik. A forrás szerint a TOP30-ban a Barcán és a Realon kívül nincs másik spanyol alakulat.

A képzeletbeli dobogóra a két spanyol gigász mögé az angol Manchester United fért fel, amely ugyan "nincs fent" a Twitteren, de a Facebookon így is 16.499.782 rajongóval dicsekedhet. 

A felsorolt három klubot a többiek már jelentős távlatból figyelik: a negyedik helyen szereplő Arsenal már "csak" 7,5 millió, az ötödik Liverpool 6,7 míg a Chelsea 6,5 internetes rajongóval büszkélkedhet. Az angol "flottát" a török követi, a Galatasaray, Fenerbache, Besiktas trió közé az olasz AC Milannak sikerült befész(k)elnie magát.

A tanulmány kitér még arra, hogy például a Barcelonának három nyelvű Twitter oldala is van (katalán, kasztíliai, angol), ami azt jelenti, hogy körülbelül 2,5 millió virtuális szurkolóval is számolhatunk - a felmérésben csak az egyik szerepel - tehát, ha ezt a számot is figyelembe vesszük, akkor a gárnátvörös-kékek 20 milliónál is több szimpatizánssal rendelkeznek a világháló effajta oldalain.

A világ legnépszerűbb klubjai
A közösségi oldalak alapján
Csapat Rajongók száma (millió)
1. Barcelona (spanyol) 18,5
2. Real Madrid (spanyol) 18,1
3. Manchester United (angol) 16,5
4. Arsenal (angol) 7,5
5. Liverpool(angol) 6,7
6. Chelsea (angol) 6,5
7. Galatasaray (török) 5,7
8. AC Milan (olasz) 4,7
9. Fenerbache (török) 4,5
10. Besiktas (török) 2,6