Forma-1

Mérnöke szerint defekt okozta Senna halálát

Adrian Newey, a Red Bull tervezőmérnöke szerint Ayrton Senna halálát defekt okozta. Az 53 éves szakember 1994-ben a Williams főtervezőjeként dolgozott, a tragédia majdnem kettétörte karrierjét. A 17 évvel ezelőtt történtekről Newey a Guardiannek adott interjúban beszélt.

Adrian Newey világbajnok autót tervezett a Williamsnak, a McLarennak és a Red Bullnak is, 119 futamot, hét konstruktőri és hat egyéni bajnokságot nyertek az általa megálmodott versenygépek, de az 1994. május 1-án történtek egész életében kísérteni fogják. A San Marinó-i Nagydíj 7. körében a versenyt vezető Senna a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni, egyenesen a betonfalnak ütközött, majd néhány órával később a bolognai kórházban életét vesztette. A brazil pilóta halálát nem az ütközés, hanem a jobb szemébe fúródó, leszakadt felfüggesztés-rúd okozta, megtalálva azt a néhány milliméteres gumírozott helyet, ami a sisak és a rostély között van. Hogy mitől ütközött a falnak a háromszoros világbajnok, arra máig nem született egyértelmű válasz.

Adrian Newey"Ami kis hajam még volt, az kihullott a tragédia után. Patrick Headdel együtt (A Williams technikai igazgatója - a szerk.) azt kérdeztük magunktól, mi értelme van ezután folytatni a munkánkat? Nem akartunk részt venni egy olyan sportban, ahol emberek haltak meg az általunk létrehozott autókban... Másrészt nem tudtuk, hogy a mi gondatlanságunk, vagy valami más okozta-e a balesetet? Aztán a bíróságon folytatódott az ügy."

Az olasz államügyészség Neweyt és Headet gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta. "A bírósági tárgyalások rendkívül nyomasztóak voltak, depresszióba estem, de nem emiatt gondolkodtam azon, hogy van-e még helyem az F1-ben. A vádaskodás helyett magamba néztem, így próbáltam választ találni a miértre."

A riporter kérdésére, hogy közel állt-e ahhoz, hogy feladja karrierjét, a Forma-1 legsikeresebb tervezője igennel válaszolt: "Az egész csapatnak hihetetlenül nehéz volt. Visszaemlékszem a versenyt követő hétfőre. Munkaszünet volt, de néhányan bementünk a gyárba, és megpróbáltuk rekonstruálni, hogy mi történt. Sötét hetek voltak."

1999 novemberében felmentették a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól Patrick Head technikai igazgatót és Adrian Newey főtervezőt - Frank Williams csapatfőnökkel együtt -, de 2003-ban a római Legfelsőbb Bíróság formai hibákra hivatkozva megsemmisítette a korábbi felmentő ítéleteket, és új vizsgálatot indított. Headet bűnösnek találták emberölés vádjában, de sohasem tartóztatták le, mert az olasz jog szerint a bűntett elévült.

"Az igazság az, hogy soha senki sem fogja megtudni, hogy pontosan mi történt. Kétségtelen, hogy a kormányoszlop eltört, a kérdés az, hogy ez okozta-e a balesetet, vagy annak következtében tört-e el. Hajszálrepedések voltak rajta, tehát egy ponton biztosan eltört volna. Nyilvánvaló, hogy gyenge konstrukció volt. A bizonyítékok ugyanakkor azt mutatják, hogy nem a kormányoszlop hibája miatt hagyta el az autó a versenypályát."

Ayrton Senna utolsó köre Imolában:

Valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy pontosan miért halt meg Ayrton Senna Newey hozzátette, saját maga arra a következtetésre jutott, hogy Senna jobb hátsó kereke defektet kapott, a pályán lévő törmelékek miatt. A brazil mögött Michael Schumacher haladt, az ő fedélzeti kamerájának felvételéből pedig kiderül, hogy az autó nem volt alulkormányozott, nem emiatt hagyta el a pályát és sodródott neki a betonfalnak, és ez kizárja a kormányoszlop meghibásodását is. Senna autójának hátulja csúszott meg, amit a versenyző azzal korrigált, hogy visszavette a gázt 50 százalékosra, majd fél másodperccel később keményen beletaposott a fékbe. Vagyis Newey szerint a fő kérdés az, hogy az autó hátulja miért mozdult be. A mérnök szerint erre adhat választ a defekt, ami az aszfalton lévő szemét miatt keletkezhetett.

Arra a kérdésre, hogy látta-e a Sennáról készült új életrajzi filmet, nemmel válaszolt. "Nem lenne könnyű dolog megnézni."