Bosznia-Hercegovina

FIFA-bizottság vette át az uralmat Szarajevóban

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kedden bizottságot állított fel Bosznia-Hercegovinában, hogy irányítsa a helyi futballt.

A FIFA és az európai szövetség (UEFA) április 1-én függesztette fel Bosznia tagságát, miután az ország sportági szervezetében nem tudták háromról egy főre csökkenteni az elnökök számát. A szövetséget ugyanis rotációs rendszerben egy szerb és egy horvát nemzetiségű, illetve egy muszlim vallású elnök vezeti. Az elöljárók 16 havonta váltják egymást.

A FIFA és az UEFA azután hozta meg döntését, hogy a március 29-i közgyűlés nem módosította ezt a helyzetet, mert az 53 küldöttből 28 a változtatás ellen voksolt.

Most a FIFA a helyzet normalizálást szeretné elérni, ezért állította fel a hattagú bizottságot, melynek május 26-ig kell összehívnia egy közgyűlést, amelyen változtatnak az eddig rendszeren. Az ország szövetségének új első emberét és végrehajtó bizottságát november 30-ig kell megválasztani.

A felfüggesztés egyelőre még nem szűnt meg, azaz sem a bosnyák válogatott sem a klubcsapatok sem játszhatnak nemzetközi mérkőzéseket, és a játékvezetők sem dirigálhatnak külföldön, ugyanakkor vélhetően a két nemzetközi szervezet feloldja majd a büntetést, ha a hattagú bizottság el tudja végezni a rábízott munkát.