Divízió I-es jégkorong-vb

A japán kapitány sajnálja a visszalépést

  • VNA

Nem ért egyet, de elfogadja a budapesti szereplést lemondó döntést Mark Mahon, a japán jégkorong válogatott szövetségi kapitánya.

Mark Mahon a japán jégkorong-válogatott kanadai származású szövetségi kapitánya.
Sajnálja a japán jégkorong szövetség visszalépésről szóló döntését a csapat edzője, Mark Mahon. Mint ismeretes az ázsiai ország csapata a Japánt ért földrengés és cunami miatt a múlt héten lemondta szereplését a Budapesten április 17-23-a között sorra kerülő divízió-I-es világbajnokságon. A kanadai születésű tréner szomorúan vette tudomásul a szövetség döntését, de kénytelen elfogadni azt.

„Ez egy nagyon kényes kérdés. Az egyik oldalról tudom, hogy a játékosain még mindig nagyon motiváltak, és szeretnének játszani a hazájukért. Jó érzés lenne, ha a sport ilyen szempontból kiemelt szerepet kaphatna, és rajtunk keresztül megmutatná a japánok erejét. Ugyanakkor tudom, hogy nem nagyon lehet szavakkal kifejezni azokat az érzéseket, amelyek most lejátszódnak az országban. Tudom, hogy sokaknak személyes tragédia is kapcsolódik az eseményhez, így megértem, hogy nehéz feldolgozniuk a helyzetet” - osztotta meg kétségeit Mahon a külvilággal.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség információi szerint a japán csapat játékosai és vezetői közül többen is veszítettek el közeli barátokat a tragédia során. A japán szövetség nem csak a felnőtt férfi válogatottat léptette vissza az aktuális világversenytől, hanem az U-18-as csapat sem utazhat Lettországba, és a legjobb japán női hokisok sem indulnak el az április közepi németországi divízió-I-es világbajnokságon.

A földrengés a jégkorong Ázsia Ligát (ALH) is érintheti, amelyben négy japán és két dél-koreai csapat mellett egy kínai együttes is szerepel. A hét csapatos bajnokság a tervek szerint szeptemberben indul el, Mahon pedig bízik benne, hogy addigra normalizálódik Japánban a helyzet, így a bajnokságot legalább nem kell halasztással kezdeni.