Sportfogadás

Norvégot favorizálunk Oslóban - ez a hétvége tippje?!

  • Cesc18

Hans Christer Holund akár a meglepetésembere is lehet a legendás oslói 50 km-es sífutó versenynek szombaton.

Szombaton kerül megrendezésre a legendás 50 kilométeres sífutó verseny az oslói Holmenkollenen, amelynek megnyerése kis túlzással felér egy világbajnoki vagy olimpiai győzelemmel. Elképesztő tradíciók övezik ezt a versenyt, elég talán annyit írnunk, hogy elsőnek 1888-ban rendezték meg.

Sundby a Holmenkollen favoritja. - Fotó: Twitter

Az utóbbi években a norvégok rendre otthon tudták tartani a dicsőséget, köszönhetően többek között Martin Johnsrud Sundbynek, aki tavaly és tavalyelőtt sem talált legyőzőre. 

Sundby példátlan sorozatot tudhat magáénak: 2012 óta ugyanis minden évben felállhatott a dobogóra az oslói 50 km-en, ami már csak azért is óriási bravúr, mert hol klasszikusban, hol szabad stílusban rendezik meg. 

Nem olyan meglepő, hogy Sundby nevét a favoritok között találjuk, sőt, az oddsmesterek úgy vélik, hogy zsinórban harmadjára is ő lesz a Holmenkollen bajnoka. 

Kihívói azonban vannak szép számmal, például az a Dario Cologna, aki idén újra parádés formát mutatott és kétszer volt már második Oslóban. De oda kell figyelni a norvégok közül Simen Hegstad Krügerre és Hans Christer Holundra is. Mindketten nagyon szépen szerepeltek Pjongcsangban, előbbi óriási meglepetésre lett a skiathlon olimpiai bajnoka. Mindketten viszonylag új nevek a sífutás krémjében, de egyiküknek sem ez lesz az első 50 km-e a Holmenkollenen. Holund kétszer indult és mindkétszer a legjobb hét között ért célba, ami megsüvegelendő teljesítmény. 

Holundot azzal a Maurice Manificat-val rakják párba az irodák, aki kitűnő szabad stílusú futó, ám az 50 km nem az ő távja, Oslóban pedig különösen gyenge eredményekkel rendelkezik.

Véleményünk szerint éppen fordítva kellene az oddsoknak lennie, vagyis Holund jobb szereplésére kellene az alacsonyabbat adniuk. Ebben a formában komoly értéket látunk a norvég 2.10-es oddsában. 

Még a    -n is pont kétszeres pénzt fizet ez a tipp, ami nyilván kevésbé +EV, de még a játszható kategória.

  • H2H: Manificat-Holund V @ 2.10

 

Szintén érdekes a Matti Heikkinen-Marcus Hellner párosítás. Előbbi kifejezetten gyenge szezont fut, Pjongcsangban sem alkotott maradandót és múlt héten hazai környezetben is csalódást keltően szerepelt. A szabad stílus is kevésbé áll közel hozzá, az oslói 50 km-t pedig pláne nem annyira szereti. A bukmékereket vélhetően az téveszti meg, hogy tavaly Lahtiban ezen a távon bronzérmes volt a vb-n, azonban a két versenyt nem lehet összehasonlítani. Ugyan Hellner sincs élete formájában, de egy top 20-ra simán jó lehet, ami pedig már elegendő lehet Heikkinennel szemben. 

  • H2H: Heikkinen-Hellner V @ 1.61