Pjongcsang 2018

Ráhajtunk a négyszeres pénzre - napi tippek a téli olimpiára

  • Cesc18

Vasárnap hét számban osztanak érmeket a pjongcsangi téli olimpián.

Norvég arany kinézőben

A vasárnapi program egyik legizgalmasabb versenyét a férfi alpesi sízők lesikló száma hozhatja, ahol komoly norvég-osztrák-svájci csata várható. Oddsok alapján a topfavoritnak Beat Feuz számít, aki januárban kis híján megcsinálta a Wengen-Kitzbühel duplát, ami parádés formáról árulkodik. Szocsiba nem érkezett komoly éremesélyesként, most viszont vélhetően csalódott lenne, ha medália nélkül távozna. Neki ez a nagy lehetősége, de könnyen lehet, hogy a norvégok kiéneklik a sajtot a szájából. A Világkupa-szezon alapján Aksel Lund Svindal az esélyesebb norvég, a tréningek alapján viszont inkább Kjetil Jansrud lehet a befutó. Jansrudnak tavaly csodás szezonja volt, idén azonban kicsit visszafogottabban teljesített lesiklásban, ám könnyen lehet, hogy éppen az olimpiára állt össze nála minden. Nagyon úgy tűnik, hogy a pálya is fekszik neki, Szocsiban pedig már megmutatta, hogy képes aranyat is nyerni. A sógorok közül Vincent Kriechmayrrel és Matthias Mayerrel kell leginkább számolni. 

  • Jansrud dobogón végez @ 1.70
  • Jansrud nyeri a lesiklást @ 4.10

Deszkára fel!

Vasárnap a snowboardosoknál is kiosztják az első érmeket, méghozzá férfi slopestyle-ban, ami a téli olimpia egyik leglátványosabb versenye. Négy komolyabb favoritot különíthetünk el, de igazából legalább hatan-heten pályáznak a dobogóra. A 12 fős döntős mezőnyből nyolcan norvég vagy kanadai színekben versenyeznek, szóval komoly meglepetés lenne, ha nem közülük kerülne ki az aranyérmes. A négy favorit a kanadai Mark McMorris és Max Parrot, a norvég Marcus Kleveland és az amerikai Redmond Gerard. Ebből a kvartettből Gerardot tartjuk a legkevésbé esélyesnek, ugyan rettentően tehetséges, de véleményünk szerint nincs elég rutinja még, az ő ideje inkább négy év múlva jöhet el. Kleveland 4.40-ért sokkal tetszetősebb, bár a norvég is még csak 18 éves, de már kétszeres X Games-bajnok, szóval nagyon komoly eredménysorral büszkélkedhet.

Snowboard - Férfi slopestyle
hatharom.com
Ki végez előrébb? Kleveland-Gerard: H
@1.70
Fogadási határidő: vasárnap 11:00

Triplázás küszöbén

Sorozatban harmadszor lehet Sven Kramer a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres bajnoka. A 31 éves holland klasszis Vancouverben és Szocsiban egyaránt olimpiai rekorddal utasított mindenkit maga mögé. Az idei szezonban viszont keveset láthattuk versenyezni, így kiindulási alapunk sincs a formájáról, de elmondása szerint fizikailag rendben van és készen áll a triplázásra. Legfőbb kihívója a kanadai Ted-Jan Bloemen lehet, aki pályafutása legjobb idényét produkálta és decemberben beköszönt 6:02 alá, ami már bőven versenyképes idő. Kramer a favorit, de Bloemen meglepetést okozhat. 

Rutin vagy a fiatalság győzedelmeskedik?

Sífutásban szombaton kiosztották az első érmeket a hölgyek skiathlon számában. Vasárnap a férfiak is megmérkőznek ugyanebben a számban, csak szokás szerint nekik dupla olyan hosszú lesz a táv, vagyis összesen 30 km. Johannes Klaebo személyében 21 éves bajnoka lehet a számnak, már amennyiben a norvég tehetség azt az arcát mutatja, amit a szezon során. 2017/18-ban ugyanis kilenc Világkupa-sikernél tart már és topfavoritként érkezett Pjongcsangba. Mind klasszikusban, mind szabad stílusban nagyon erős, és mivel sprinterként kezdte, így akkor sem jön zavarba, ha hajrában kell helytállni. Két legfőbb kihívója Dario Cologna és Martin Johnsrud Sundby lesz, illetve még Alex Harvey-val is számolni kell. Klaebónak leginkább Colognától kell félnie, aki szintén remek formának örvend. Ami kettejük között a norvég felé billenti a mérleg nyelvét, hogy Klaebo gyorsabb a végén, ugyanakkor a pálya igen kemény, szóval a rutinos svájcinak lesz lehetősége támadni. 

  • Cologna dobogón végez @ 1.40