Síugrás

Peter után Domen Prevc is felérhet a csúcsra

  • Cesc18

Csütörtökön Oberstdorfban kezdetét veszi a síugrók egyik legfontosabb viadala, a 65. Négysáncverseny.

A téli sportok versenyzői számára a december-január az egyik fő versenyidőszak. Sőt mi több, a síugróknál a szilveszter körüli néhány nap egyenesen az egész idény legfontosabb szakasza, ekkor rendezik meg ugyanis a hagyományos Négysáncversenyt. Az idei, immár 65. kiírásban sem szakítanak a hagyományokkal a szervezők, a négy helyszín (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen) és a lebonyolítás formája is változatlan. A várható különleges hangulat mellett egyedi (a Világkupa versenyektől eltérő) szabályok is tartoznak az eseményhez, az 1996/97-es kiírás óta ugyanis az úgynevezett KO-rendszer szerint bonyolítják le a versenyeket. Ennek lényege az, hogy az első sorozatban a selejtező eredménye alapján párokban ugranak a versenyzők (az első az 50.-el, a második a 49.-el és így tovább), majd a huszonöt pár győztese valamint az öt legjobb kieső (ún. lucky looser) folytathatja a második sorozatban. A Négysáncverseny pontszámításának másik jellegzetessége, hogy a végeredményébe a négy sáncon végrehajtott összes ugrás (ideális esetben nyolc) pontszáma számít bele (és nem a Világkupa pontok), így aki nyerni akar összetettben, annak hibázásra nincsen lehetősége.

Tavaly Peter Prevc megtörte az osztrákok hét éves uralmát és Primož Peterka 1996-os győzelme után második szlovén bajnoka lett a Négysáncversenynek. A négyből három állomáson nem talált legyőzőre, így kérdés sem fért a végső sikeréhez. Az egész szezon legjobbja volt, elhódította az összetett Világkupát is. Címvédésre készülve vágott neki az idei idénynek, ám a finnországi szezonnyitó átírta az elképzeléseit. Egy ugrást követően bukott, és bár sérülést nem szenvedett, de mentálisan teljesen szétesett. Azóta ötből négyszer végzett a 20-on kívül, képtelen egy jó versenyt összerakni. Nem véletlen, hogy ezek után a bukmékerek sem sorolják a közvetlen favoritok közé.

Valószínűleg azt is nehezen dolgozza fel, hogy öccse, Domen Prevc viszont sziporkázik. Öt versenyt nyert már idén a fiatal ugró és vezeti az összetettet. Ez abszolút meglepetés, hiszen egyrészről még csak 17 éves, másrészről korábban nem nyert még Világkupát. A fiatal kora ellenére nem lehet nem őt az első számú favoritnak tartani, hiszen hatalmas formában van, nagyon ráérzett az ugrásokra, és hát pont ugyanakkora tehetség, mint Peter. Nagy kérdés lesz, hogy a nyomást mennyire tudja elviselni, de az elmúlt években Thomas Diethart és Stefan Kraft is rácáfolt a kétkedőkre, ezek a fiatal tehetségek már hidegvérrel tudnak végigcsinálni egy ilyen versenyt.

hatharom.com
Domen Prevc nyeri az oberstdorfi versenyt
@2.70

Domen egyik legnagyobb kihívója a norvég Daniel-Andre Tande lesz, aki a mezőny legkiegyensúlyozottabb ugrója. A Négysáncon ez kifizetődő lehet, ugyanakkor nem árt legalább egy sáncon diadalmaskodni. Nyertek már anélkül is, de nem jellemző, legutóbb 1999-ben Janne Ahonen kaparintotta meg úgy az aranysast, hogy egyik állomáson sem győzött.

A németek és a lengyelek meglehetősen régen várnak egy új Négysánc bajnokra. A germánok Severin Freundban bízhatnak, míg a lengyelek Kamil Stoch-ban. Freund tavaly a második helyen végzett, a nyáron viszont műtéten esett át, így csak később tudta megkezdeni a felkészülést. Rukában ugyan nagyon jól indította a szezont, azóta viszont ötbe sem tudott kerülni, tehát nagy kérdés, hogy melyik formáját húzza elő. Stoch jelenti talán a legnagyobb veszélyt Domenre, a lengyel ugró kiváló passzban van, nyert versenyeket és kiegyensúlyozottan szerepel. 

Stefan Kraftot is meg kell említeni, korábbi bajnoka a Négysáncnak. Idén még egyik állomáson sem nyert, ugyanakkor jó néhányszor felállhatott a dobogóra és top 10-en kívül egyszer sem végzett. Ha egy kicsit még tud élesíteni a formáján, akkor vele is komolyan számolni kell. 

Ki lesz a Négysáncverseny bajnoka?
Domen Prevc 2.65
Kamil Stoch 5.00
Daniel-Andre Tande 5.25
Stefan Kraft 7.00
Michael Hayböck 8.25
Peter Prevc 12.00
Severin Freund 12.50