Alpesi sí

Hirscher győzelmét hozhatja a szezonnyitó

  • hatharom.com

Hétvégén elkezdődik a 2015/16-os alpesi sí Világkupa-szezon, hagyományosan az ausztriai Söldenben.

A havas sportok szerelmeseinek véget ér a hét-nyolc hónapos böjt, ugyanakkor a téli szezon rajtját azért még nem jelenti ez a verseny, hiszen az alpesi sízőknek is a következő állomásig lesz három hét szünet. Szokás szerint Söldenben a 3000 méter magasan található Rettenbach-gleccseren óriás-műlesiklásban feszülnek egymásnak a versenyzők, ahol így októberben sincs hiány hóban. Mindig különleges hangulata van ennek az osztrák futamnak, egyrészről, mert ez a szezonnyitó, másrészről pedig gleccseren ritkán versenyeznek. A lejtő egyébként a legnehezebbek közé tartozik, ráadásul a meteorológusok 10 fok körüli meleget jósolnak, ami szintén megnehezítheti mind a sízők, mind pedig a szervezők dolgát.

Térjünk rá a főszereplőkre, akik mindig feltöltődve, motiváltan, versenyzésre éhesen érkeznek Söldenbe. A sógorokon különösen nagy a nyomás, de egyben felemelő érzés is számukra a több tízezer szurkoló előtt szerepelni. Tavaly jó hétvégéjük volt az osztrákoknak, női és férfi vonalon is hazai győzelem született. Különösen örülhettek Marcel Hirscher sikerének, aki a legendás Hermann Maier 2005-ös győzelme után tudta újra otthon tartani a söldeni címet. Nem is akármilyen győzelmet aratott, a komplett mezőnynek több, mint másfél másodpercet osztott ki. 

Nem kérdés, hogy napjainkban Hirscher a technikai számok királya. A 25 éves világsztár tavaly történelmet írt, ugyanis sorozatban negyedik alkalommal is elhódította az összetett Világkupát, ilyenre pedig korábban a férfiaknál még senki nem volt képes. Rengeteg munkát tett bele, hogy meglegyen a rekord, több kiló izmot pakolt fel magára, aminek köszönhetően óriás-műlesiklásban időnként elképesztően a mezőny előtt járt. Idén sem volt gond a felkészülésével, elsősorban hazájában, a Mölltaler-gleccseren élesítette a formáját. Őt kell legyőznie annak, aki Világkupa-sikerrel akarja kezdeni a szezont.

A legnagyobb kihívója az a Ted Ligety, aki évekkel ezelőtt hasonlóan uralta a szakágat, tavaly viszont egyértelműen fölé nőtt az osztrák riválisa, sőt még a francia Alexis Pinturault is előtte végzett az év végi rangsorban. Ami miatt nem lehetett azonban csalódott az előző idényben sem, hogy a hazai világbajnokságon sikerült elhalásznia az aranyérmet Hirscher elöl, igaz, ehhez kellett az is, hogy a pálya és tűzés az ő szája-íze szerint legyen kialakítva. Tavaly több, mint 200 pont volt a különbség közöttük, idén szorosabb versenyre számítunk, hiszen azt sem szabad elfelejteni, hogy egy éve Ligety edzés közben megsérült és műteni kellett a kezét. Ez is közrejátszott abban, hogy a megszokottnál gyengébb szezont futott. Söldenben hagyományosan jól szokott szerepelni, a 2014-es kiírás előtt zsinórban háromszor győzött, összességében pedig hatszor állhatott már fel a pódiumra. 

A legjobb téli-sport tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!

Az elmúlt 26 óriás-műlesikló versenyből csupán négy volt, amit nem Hirscher vagy Ligety nyert meg. Kétszer sikerült győznie a francia Alexis Pinturault-nak, míg a német Felix Neureuther és a norvég Henrik Kristoffersen egyszer-egyszer örülhetett. Közülük a gall versenyzőnek lehet a legjobb esélye a győzelemre, hiszen eddig háromból háromszor dobogón állt Söldenben. Kristoffersennek viszont az előző két évben nem sikerült jól a formaidőzítés, míg Neureuthernél mindig kérdés, hogy a háta milyen állapotban van. A germán klasszis tavaly is kacsingatott a visszavonulás gondolatával, de végül úgy döntött, hogy nem akasztja még szögre a léceket. A felkészülése idén sem ment flottul, hogy ne terhelje túl magát kihagyta a dél-amerikai edzőtábort. Neki egyébként nagyon nem versenye a söldeni, komoly meglepetés lenne, ha a top 5-ben találkoznánk a nevével.

Illik megemlíteni még Fritz Dopfert is, aki évről-évre gyönyörűen közelíti meg a legjobbakat, tavaly ötször is dobogóra állhatott, köztük a világbajnokságon is, viszont az áhított győzelem még várat magára. Talán idén sikerül újabb szintet lépnie. Sölden kedves helyszín számára, hiszen ő osztrák születésű, csak miután évekkel ezelőtt nem fért be a sógorok keretébe, így inkább a németeknél próbálkozott. Tavaly Hirscher mögött második lett, számolni kell vele most is

Ki nyeri a söldeni Világkupát? 
Játékos Odds
Marcel Hirscher 1.85
Ted Ligety 4.50
Alexis Pinturault 5.00
Fritz Dopfer 13.00
Henrik Kristoffersen 21.00
Felix Neureuther 26.00