Tipp

Duplázós tippel indítjuk a telet

  • Cesc18

Martin Fourcade 13. östersundi Világkupa-győzelmére készül.

A biatlon szezon hagyományosan a svédországi Östersundban veszi kezdetét, ahol november 26. és december 3. között állomásozik a mezőny és összesen nyolc számban mérik össze a tudásukat. A férfiak a leghosszabb, 20 km-es távon mutatkoznak be csütörtökön, és szokás szerint négy lövő sorozat lesz, minden hiba után pedig egy perc adódik hozzá az idejükhöz. 

Fourcade a verseny toronymagas favoritja. - Fotó: ledauphine.com

Biatlonra fogadni igazi bátorságra vall, főleg a szezonnyitóra, azonban, ha a jelenkor legnagyobb klasszisára tesszük a pénzünket, akkor olyan nagyon nem lőhetünk mellé. Martin Fourcade a tavalyi győzelmével hat Világkupa elsőséget jegyez, amivel beállította Ole Einar Björndalen rekordját. A francia klasszis elmondta, hogy még mindig ugyanolyan éhes a győzelemre, mint korábban, és hiába olimpiai szezon, ugyanúgy koncentrál a Világkupára és szeretné a norvég legenda rekordját átadni a múltnak. Erre minden esélye megvan, ugyanis kiemelkedik a mezőnyből, az előző szezonban rekordnak számító 1322 pontot gyűjtve lett első.

Östersundban elképesztő eredménysorral bír, az elmúlt hat évben ugyanis mindig két győzelemmel távozott Svédországból, azaz 12 Világkupa-sikert aratott már északon.

Minden számban pokoli erős, de talán 20 km-en van a leginkább esélyük elkapni, ugyanakkor Östersundban ezt is megnyerte már négyszer, többek között tavaly is. No meg az sem mellékes, hogy két szezon óta ezt a kristálygömböt is kisajátította magának, tehát véletlenül sem beszélhetünk arról, hogy ez gyenge száma lenne.

Kik a kihívói?

A bukmékereknél Johannes Böe a második legesélyesebb, aki egy nagyon tehetséges sílövő, 24 évesen már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, viszont neki egyértelműen fejlődnie kell még ebben a számban. Sprint, tömegrajtos és üldözéses Világkupa-győzelme is van már, a 20 km azonban még hiányzik a gyűjteményéből. Tavaly Östersundban második volt, de azt leszámítva az elmúlt években dobogóra sem nagyon tudott állni. Jól fut, viszont nem elég stabil lövő, ez pedig nem fér bele ezen a távon. 

Maradva a norvégoknál, Emil Hegle Svendsen egy időben nagyokat csatázott Fourcade-dal, ám az elmúlt években egyre kevésbé volt tényező, a legutóbbi győzelmét 2014 decemberében szerezte, azaz három éve. Björndalen még 43 évesen is neki megy egy újabb szezonnak. Még mindig versenyképes, de tavaly nyernie már nem sikerült és dobogóra is csak egyszer állt. 

Számolni kell még a Simon Eder, Anton Shipulin, Lowell Bailey, Erik Lesser, Simon Schempp, Jakov Fak hatossal is. 

Vannak tehát bőven olyan versenyzők, akik győzelemre esélyesek, ugyanakkor csak akkor lehetnek befutók, ha Fourcade hibázik, rossz napot fog ki. Ha hozza magát a francia, akkor verhetetlen. 

Októberben lehetett arról hallani, hogy nem halad probléma mentesen Fourcade felkészülése, ám november végén Sjusjoenben magabiztosan nyert sprintben egy olyan mezőnyben, ahol sok kihívója ott volt. Ahogyan elmondta, kellett neki ez a visszajelzés, hogy a betegsége után jól sikerültek az edzések és fizikálisan rendben van, tehát nyugodtan utazhatott Svédországba. 

Három tippben látunk fantáziát: Fourcade győzelme tetszetős dupla pénzért, vagy kevesebb rizikóval 1.40-ért játszható, hogy Johannes Böe előtt végez. Illetve tetszik még a Bailey-Hofer H2H, ahol előbbit preferáljuk. Bailey a szám regnáló világbajnoka, ugyan meglepetésre lett aranyérmes, de vitathatatlanul sokat fejlődött az előző idényben. A mezőny egyik legstabilabb lövője, míg Hofer éppen az ellentéte, nála ritkán láthatunk kevés hibát. Futásban papíron az olasz jobb, de Bailey is oda tudja tenni magát, szóval 1.80-ért +EV az amerikai

Ki nyeri a 20 km-es egyéni indításos versenyt?
hatharom.com
Martin Fourcade
@2.15
Fogadási határidő: 17:15