Északi-sí

A FIS feketelistával készül a vb-re

  • VNA

Tudják, hogy kire kell odafigyelniük – ezt állítják a Nemzetközi Síszövetség szakemberei az Oslóban szerdán kezdődő vb előtt.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) célzottan előkészített „feketelistával” készül a szerdán kezdődő északi sí-világbajnokságra, vagyis a nagyszámú doppingellenőrzés helyett célzott személyek tesztelésében látja a jövőt. „A legkönnyebb feladat az lenne, ha minden versenyen nagyszámú ellenőrzést tartanánk. Mi azonban nem így, hanem sokkal célirányosabban dolgozunk. Olyan sportolókat akarunk ellenőrizni, akiket a korábbiak alapján szükségesnek vélünk.” – nyilatkozta a FIS főtitkára, Sara Lewis a Dagbladet című norvég újságnak.

Azt ugyanakkor Lewis nem volt hajlandó elárulni, hogy ezen a bizonyos "feketelistán" mely nevek szerepelnek. A FIS elnöke, Gian Franco Kasper ugyanakkor elismerte, hogy a „lista meglehetősen hosszú”, a norvég újság kommentárja szerint pedig nem kell valakinek rakétatudósnak lennie ahhoz, hogy kitalálja, hogy vélhetően többségében Kelet-Európából érkező versenyzőkről lehet szó. Az eseteges csalások leleplezésére a szövetség új vizsgálati módszereket is alkalmaz majd Oslóban, így a dopping labor egyik orvosa, Rasmus Damsgaard szerint azok sem bízhatnak a „sértetlenségükben”, akik esetleg idegen vér helyett saját vérük „újrahasznosításával” próbálkoznak.

A szerdán kezdődő világbajnokságon a FIS orvosi szakemberei minden sífutótól és északi összetett versenyzőtől vérmintát vesznek (hozzávetőlegesen 420 mintáról van szó). A versenyek után az első négy helyezett és még két további kisorsolt sportoló is doppingvizsgálatra lesz hivatalos – így további 126 teszt válik majd esedékessé. A Nemzetközi Síszövetség az idei szezonban hozzávetőlegesen 1,2 millió eurót fordít a dopping ellenes küzdelemre.