Északi sí-vb

Egy svéd bevállalta, megcsinálta - Olssoné az 50 km

  • VNA

Közel 40 km-t futott a mezőny élén, a kamikaze taktika pedig világbajnoki címet hozott a svéd Johann Olssonnak.

Vasárnap véget ért az olaszországi Val di Fiemmében zajló északi sí-világbajnokság, ahol már csak egyetlen számban, a férfiak 50 km-es sífutásában avattak világbajnokot. A tömegrajtos indítású, klasszikus stílusú versenyen meglehetősen nehéz pálya várt a mezőnyre, így szakértők azt várták, hogy a hasonló lebonyolítású futamokkal ellentétben ezúttal nem hajráverseny lesz. A legutóbbi két világbajnokságot éppen ilyen befutóval megnyerő Petter Northug számított az egyik esélyesnek, a norvég ellen pedig sokak szerint egyedül a nagy tempó lehetett üdvözítő. A kérdés csak az volt, hogy mindezt ki vállalja be az összesen kétezer (!) méternyi szintemelkedést magában foglaló pályán.

Johan Olsson báto versenyzése világbajnoki címet ért 50 km-en - Fotó: fiscrosscountry.com

A választ a második körben megkaptuk, amikor nagyjából 12 km után a síatlonban győztes svájci Dario Cologna és a svéd Johan Olsson szakadt el a mezőnytől. Előnyük a húsz másodpercet is elérte, amikor az egyik lejtős részen a nagy sebességgel haladó svájci sífutó elesett, ezzel pedig villámgyorsan vissza is csúszott az üldözők közé. Olsson viszont ment tovább egyedül is, a 20-25 főből álló főmezőny pedig tisztes távolságban követte őt. A svédek közül előbb Daniel Richardsson, majd Anders Södergren is igyekezett visszafogni az üldözők haladását, akik a hátralévő kilométereket figyelembe véve láthatóan még nem nagyon izgatták magukat Olsson "szökése" és előnye miatt.

A svéd vezetése aztán olykor már az egy percet is elérte, de az utolsó 8,3 km-es kör elejére már csak fél perces előnnyel haladt elöl. Ekkor azonban a váltóval olimpiai bajnok - az üldözők nagy részéhez hasonlóan - kihasználta a szabályok által rendelkezésére bocsátott léccsere lehetőséget, a frissen vaxolt léceknek köszönhetően pedig olyan tapadása volt az emelkedőkön, hogy nem tudtak hozzá közelebb jönni a többiek. Olssont ugyan az orosz Alekszander Legkov vezetésével már komolyabb tempóban üldözte a mezőny, de utolérni már nem tudták, így 22 évvel honfitársa, Torgny Mogren sikere után ismét egy svéd sífutó nyert Val di Fiemmében vb-aranyérmet a leghosszabb távon.

A célban végül a svájci Dario Cologna lett az ezüstérmes (ki tudja, mi történik, ha nem esik el?), a hajrában pedig a kazah Alexej Poltaranyin megelőzte a sokadszor is pechesen finiselő Legkovot, így övé lett a bronzérem. A legutóbbi három nagy világversenyt (2009, 2011 - vb, 2010 - olimpia) ebben a számban egyaránt megnyerő Northug az utolsó kilométereken már leszakadt, így ezúttal nem is mutatta meg legendás hajráját és végül csak 21. lett. A közel 40 km-t szökésben lévő Olsson nagyon tudatosan készült erre a versenyre, hiszen kihagyta a számára szintén éremeséllyel kecsegtető síatlont, hogy a vb záró számára tartalékoljon. Megérte, hiszen ezzel ő szerezte az eddig hat ezüstérmet szerző svédek első és egyetlen aranyérmét Val di Fiemmében.

Északi sí-világbajnokság - Val di Fiemme (ITA) - férfi 50 km
1. Johan Olsson (SWE) 2:10:41,4
2. Dario Cologna (SUI) +12,9 mp
3. Alexej Poltaranyin (KAZ) +16,8 mp
4. Alexander Legkov (RUS) +19,5 mp
5. Eldar Roenning (NOR) +20,2 mp
6. Tord Asle Gjerdalen (NOR) +32,3 mp