Téli hírmorzsák

Nem akar repülni a Négysáncverseny győztese

Hiába van csúcsformában, az osztrákok a hétvégi sírepülő versenyeken nem akarják kockáztatni Thomas Diethart szerepeltetését.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Nem indul el a hétvégi bad mitterndorfi sírepülő versenyeken a Négysáncverseny friss bajnoka, a 21 esztendős Thomas Diethart. A sportágba alig három hét alatt berobbanó tehetség még életében nem ugrott sírepülő sáncról, így Alexander Pointner kapitány úgy döntött, hogy az olimpiai szereplés érdekében legjobb formában lévő versenyzője csak nézőként lesz jelen a szezon első sírepülő viadalán. Az osztrák csapatban ott lesz ugyanakkor a kiváló sírepülő Martin Koch. Az olimpia előtt viszont szintén kihagyja a sírepülést két norvég klasszis, Anders Jacobsen és Anders Bardal valamint a finn Janne Ahonen is.

- A síugró Négysáncverseny után alig két nappal a japán szövetség bejelentette, hogy kik képviselhetik színeiket a szocsi olimpián. Nem okozott senki számára meglepetést, hogy a Négyáncverseny összetettjének ötödik helyén végző Kaszai Noriaki is bekerült a keretbe, aki 41 évesen immáron a rekordnak számító hetedik téli olimpiájára készülhet. Mellette Ito Daiki, Takeucsi Taku, Vatasze Juta és Simizu Reruhi alkotja még a japán férfi csapatot. Az sem okozott meglepetést, hogy a hölgyeknél már most fixálta a japán szövetség az egyik legnagyobb aranyesélyes, Takanasi Szara részvételét.

- Bár az első lövészet után még az utolsó helyen állt a német váltó, végül a Preuss-Sachenbacher-Dahlmeier-Hildebrand összeállítású staféta a második helyet szerezte meg a ruhpoldingi biatlon Világkupa hétvége nyitányán. A hölgyek 4x6 kilométeres váltóját az oroszok (Jekatyerina Glazsirina, Olga Zajceva, Irina Sztarik, Olga Viluhina) nyerték meg, akik a hajrában rázták le magukról végleg a gyomorpanaszokkal küzdő Andrea Henkelt nélkülöző német váltót, amely a Tora Berger révén nagyot hajrázó norvégok előtt lett végül ezüstérmes. Csütörtökön délután a két évvel ezelőtti világbajnokság pályáján a férfiak váltóversenyére kerül majd sor.

- Legjobbjai nélkül utazik el a német szánkó válogatott a január 25-26-én a lettországi Siguldában sorra kerülő Európa-bajnokságra. Erről döntött Norbert Loch szövetségi kapitánya, aki sem fiát, az olimpiai bajnok Felixet, sem Natalie Geisenberger, sem pedig a Tobias Wendl-Tobias Arlt párost nem nevezi a 2014-es Eb-re.

- Közel van a visszatéréshez a svájciak olimpiai bajnoka, Dario Cologna. A Tour de Skit kihagyni kénytelen sífutó még a szezon megkezdése előtt szenvedett bokasérülést, azóta lábadozik illetve kondíciója visszaszerzésén dolgozik. Cologna a hétvégén már Chamonixban indulhat versenyen, visszatérésére a Világkupában ugyanakkor csak egy héttel később, Lengyelországban kerülhet majd sor.

- Megvan az oka, hogy miért szerepelt visszafogottabban a német síugró csapat a hétfőn este véget ért Négysáncversenyen. Michael Neumayer szerint a média által rájuk helyezett nyomás volt az ok, amiért az előzetesen várt dobogós helyezések helyett csupán Andreas Wellinger összetettbeli tizedik helyét tudják felmutatni a négy állomásból álló rangos versenyen. "Túl magasak voltak az elvárások, így nem tudtunk kellően tiszta fejjel ugrani" - panaszkodott utólag a 34 éves versenyző.

- Függetlenként indulnak az indiai sportolók a szocsi olimpián, mert csak a téli játékok kezdete után, február 9-én tartják meg a helyi olimpiai bizottság új tisztújító gyűlését. Így a 2012 decemberében korrupció miatt felfüggesztett szervezet (IOA) nem képviseltetheti magát az ötkarikás eseményen. Az indiaiak már eljutottak arra a pontra, hogy kizárták a korrupt vezetőket a szervezetből, de az új választásokat nem tudják az olimpia előtt megrendezni. „Szégyen, hogy milyen helyzetbe került az indiai sport. Az emberek majd arról fognak beszélni az olimpia alatt, hogy Indiában mindent elszúrnak és korruptak a vezetők. Pedig az olimpia lényege a nemzet képviselete, és ettől a lehetőségtől most megfosztották a sportolóinkat” – idézte a francia AFP hírügynökség az egyik indiai sportvezetőt.