Téli hírmorzsák

Szél, törlés, finn győzelem - de az osztrákoknak áll az összetett

Hatalmas meglepetésre a finn Anssi Koivuranta sikerével ért véget a síugró Négysáncverseny harmadik állomása Innsbruckban.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. A szombati napon bőven akadt miről mesélni, hiszen ismét nagyüzem volt a havas sportágakban.

- Az előzetesen várt erős (de szerencsére nem viharos erejű) szél határozta meg a síugró Négysáncverseny harmadik állomását Innsbruckban. Bár a Bergisl sánc környékére nem érkezett meg a két napja jósolt 80-100 km/h-s szelet hozó vihar, de az erőteljes szélmozgás így is rányomta bélyegét a versenyre, amelyet a második sorozat végén, kilenc ugróval a vége előtt félbeszakítottak. A végül egy sorozatosra csökkentett versenyt a korábbi északi összetettes, Anssi Koivuranta nyerte meg. Finn síugró utoljára még 2010-ben Kuopióban (Ville Larinto) tudott versenyt nyerni a Világkupában, Koivuranta pedig életében először állhatott fel a Világkupa dobogóra.

A 25 esztendős finn versenyző a svájci Simon Ammannt és a Világkupát továbbra is vezető lengyel Kamil Stochot előzte meg, előbbi sorozatban harmadik versenyén is dobogós.  A Négysáncverseny összetettjében továbbra is az osztrák Thomas Diethart vezet (most 5. lett), a második helyen viszont helycsere történt Ammann és az ezúttal kedvezőtlenebb szélben ugró és csak a nyolcadik helyen végző Thomas Morgenstern között. A Négysáncverseny utolsó állomását hétfőn Bischofshofenben rendezik meg, előtte azonban még a mezőnyre vár egy selejtező sorozat is vasárnap délután.

- A sífutók Tour de Ski sorozatán szombaton már a hatodik (utolsó előtti) szakaszokat rendezték meg az olaszországi Val di Fiemmében. A férfiak 10 km-es klasszikus stílusú egyenkénti indításos futamán remekeltek a norvégok, akik közül végül Petter Northug volt a leggyorsabb. A kilencszeres világbajnok honfitársát, az összetett versenyben továbbra is vezető Martin Johnsrud Sundbyt (+9,7 mp) előzte meg, a négyes norvég sikerhez pedig Chris Jespersen és Sjur Roethe járult hozzá. Sundby továbbra is vezet az összetett versenyben, így ő indulhat majd elsőként a vasárnapi záró 9 km-es etapon a Tour de Ski legnehezebb szakaszán, ahol egy alpesi sípályán mennek a sífutók lentről felfelé. A hendikep indítás miatt az Alpe Cermis tetejére elsőként felérő versenyző lesz majd az összetett győztes.

- A hölgyeknél is norvég siker született a Tour de Ski hatodik szakaszán, ahol 5 km-t kellett klasszikus stílusban teljesítenie a mezőnynek. Az olimpiai és világbajnok Therese Johaug ezzel a sikerével 25 másodpercesre csökkentette hátrányát az összetettben a most másodikként végző honfitársnője, Astrid Jacobsen mögött. A harmadik helyet a finn Anne Kyllönenn szerezte meg. A vasárnapi utolsó szakaszon az Alpe Cermis emelkedője vár a mezőnyre, ahol az elmúlt években rendre Johaug volt a leggyorsabb a női mezőnyben. A norvég sífutó minimális hátránnyal indulva jó eséllyel pályázik arra, hogy ő legyen a 8. kiírását ünneplő Tour de Ski sorozat első norvég győztese.

- A biatlon Világkupában Oberhofban szombaton üldözéses versenyt rendeztek a férfiaknál. A 12,5 km-es versenyben sokáig a hibátlanul célzó Ole Einar Björndalen vezetett, aki azonban az utolsó lövészeténél kettőt is hibázott, így elment mellette a pénteki sprintet megnyerő Emil Hegle Svendsen, aki végül meg is nyerte a versenyt 39 éves honfitársa mögött. A harmadik helyen a sprinthez hasonlóan most is az összetett Világkupát vezető francia Martin Fourcade végzett.

- A hölgyeknél még pénteken került sor a 7,5 km-es sprint versenyre, ahol a fehérorosz Darja Domracseva - mindössze egyetlen lövőhibával - győzött, megelőzve a finn Kaisa Mäkäräinent (+29,8 mp/2 hiba) és az ukrán Olena Pidrusnát (+36,4 mp/2 hiba). A legjobb hazai versenyző a korábbi sífutó olimpiai bajnok Evi Sachenbacher-Stehle lett, aki hetedik helyével egyben olimpiai kvótát is szerzett. A szombati üldözéses versenyben a remekül lövő Domracseva megőrizte előnyét, így két nap alatt második versenyét (összesítésben pályafutása 14.) nyerte meg, ezúttal is Mäkäräinen, valamint a 21. helyről a dobogóra felfutó norvég Synnöve Solemdal előtt.

- Visszatérő hátfájdalmai miatt nem tudja vállalni az olimpiai szereplést Miriam Gössner, a németek 23 esztendős biatlonosa. Az oberhofi Világkupa hétvégén sem állt már rajthoz a tavaly nyáron hegyikerékpár-balesetet szenvedő Gössner, aki a szezon első harmadában nem találta a formáját, most pedig a folyamatos fizikai fájdalmak helyett inkább szeretne teljesen felépülni.

- Először született orosz győzelem a női síugró Világkupában, ahol a szombaton Csajkovszkijban rendezett versenyen az utóbbi hetekben remek formába lendülő Irina Avvakumova győzött. Mögötte a szombati versenyhez hasonlóan most is a német Carina Vogt végzett a második helyen, míg az eddigi négy Vk-versenyt egyaránt megnyerő Takanasi Szara lett a bronzérmes. Az orosz versenyző a második körben érte el a nap legjobb ugrását (101,5 méter), így a harmadik helyről tudott feljönni az élre. A női síugró Világkupa a jövő hétvégén Japánban, Sapporóban folytatódik.

- Szombaton az oroszországi Csajkovszkijban folytatódott az északi összetett Világkupa sorozat, ahol mínusz húsz fokos hidegben a svájci Tim Hug győzött, aki Hippolyt Kempf 1994-es sikere után tudott ismét Vk-t nyerni a svájciaknak ebben a sportágban. A második helyet a normál sáncos síugrás után még csak a 13. helyen álló német Björn Kircheisen szerezte meg. Érdekesség, hogy a távoli helyszín (amely 1000 km-re található Moszkvától) miatt csak kevesen vállalták az utazást, így az összetett Világkupa sorozat legjobb húsz versenyzője közül csak ketten (Lukas Klapfer, Miroslav Dvorak) vettek részt rajta. Vasárnap egy újabb egyéni viadalt rendeznek Csajkovszkijban, amelynek a síugrás részét már a nagysáncon rendezik meg.