Téli hírmorzsák

A péntek a norvégok napja volt a havon

A sífutók Tour de Ski sorozatán, a síugrók Négysáncversenyén és az oberhofi biatlon Világkupa férfi versenyében is norvég sikerek születtek pénteken.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. 2014 január harmadika norvég sikerektől volt hangos, az északiak remek napot zártak a havas versenyeken.

- Egy nap szünet után pénteken a sífutó Tour de Ski ötödik szakaszait rendezték meg, immáron Olaszországban. A hölgyekre Toblachban egy 15 km-es szabad stílusú verseny várt hendikep indítással. Négy szakasz után a norvég Astrid Jacobsen vezetett az összetettben, így ő indulhatott elsőként a pályára. A 26 esztendős versenyző végig remekül sífutott és magabiztosan őrizte meg előnyét a mögötte harmadikként rajtoló, de gyorsan előző Therese Johaug előtt. Jacobsen a befejező két val di fiemmei szakasz előtt 43,7 másodperces előnnyel vezet világ- és olimpiai bajnok honfitársa előtt.

A futam előtt második helyen álló Ingvild Flugstad Östberg (és a hetedik pozíciót elfoglaló német Denise Herrmann) nem indult el, a harmadik helyről rajtoló Kerttu Niskanent pedig nem csak Johaug, de a dobogóra felfutó Anne Kyllönen is megelőzte táv közben. A futam nagy meglepetését a cseh Eva Vrabtova-Nyvltova okozta, aki a nap harmadik legjobb idejét síelve jött fel az összetett verseny hatodik helyére. Szombaton a hatodik etap vár a női mezőny 52 megmaradt indulójára, amely 5 km-es klasszikus stílusú, egyenkénti indítású szakasz lesz Val di Fiemmében.

- A férfiaknál a Tour de Ski "királyetapját" rendezték meg pénteken, ahol Cortina d'Ampezzóból egészen Toblachig sífutott el a mezőny. A versenynek a piros trikós Martin Johnsrud Sundby vághatott neki elsőként, aki magányosan, de remek tempóban tette meg a 35 km-t és végül ezt az etapot is megnyerte. Az összetett Világkupát is vezető Sundbynek végig egy perc fölött volt az előnye, csak a második helyért folytatott hajrá miatt kerültek némiképp közelebb az üldözők a szintén norvég Petter Northug és a kanadai Alex Harvey vezetésével. A bónuszmásodpercek miatt mégis bő egy perc Sundby előnye összesítésben. A szerdai, 15 km-es versenyt megnyerő kazah Alekszej Poltoranyin visszalépett. Szombaton a férfiak számára 10 km-es klasszikus stílusú futam következik.

- A síugró Négysáncversenyen a kedvezőtlen időjárási prognózisok ellenére is meg tudták rendezni az innsbrucki selejtezőt pénteken, ahol a norvég Anders Fannemel (127 méter) érte el a legjobb teljesítményt. Mögötte az összetettben vezető osztrák Thomas Diethart végzett, a címvédő Gregor Schlierenzauernek ugyanakkor továbbra sem megy, aki csak a 26. legjobb teljesítményt nyújtotta ezúttal. Az edzéseken jól ugró, az összetettben pedig Diethart legfőbb riválisának tartott Simon Ammann és Thomas Morgenstern egyaránt kihagyta a kvalifikációt, de kiemeltként így is ott vannak a szombati versenyen. A hétvégére a Bergisl sánc környékére hatalmas vihart jósolnak, így hiába adtak el az osztrák szervezők már 22.150 jegyet (telt ház lesz!), cseppet sem biztos, hogy lesz mit nézniük...

- A biatlonosok számára pénteken a sprint versenyeket rendezték meg Oberhofban. A férfiak 10 km-es sprint versenyét alaposan megnehezítette a sűrű köd, a kavargó szél és az esőzés miatt folyamatosan lassuló pálya. A győzelmet a két lövőhibát elkövető Emil Hegle Svendsen szerezte meg, aki szezonbeli első sikerének örülhetett. Mögötte alig négytized másodperccel elmaradva a szintén kettőt hibázó - a mezőny elején induló - Ole Einar Björndalen végzett, a harmadik helyet pedig a pályafutása első oberhofi dobogójának örülő Martin Fourcade szerezte meg, utóbbi továbbra is vezeti az összetett Világkupát. A versennyel párhuzamosan a szervezők bejelentették, hogy Oberhof megpályázza a 2020-as vagy a 2020-es biatlon világbajnokság megrendezését.

- Sikeres térdműtéten van túl a franciák 24 esztendős világbajnok sízője, Tessa Worley. Az óriás-műlesikló világbajnok még december 17-én a franciaországi Courchevelben sérült meg egy szlalom versenyen, térdét viszont csak most csütörtökön tudták megműteni. "Minden rendben volt a műtéttel, utána a családom jelenlétében ébredeztem az altatásból." - írta saját Facebook oldalán Worley, akire hat-nyolc hetes lábadozás vár, így az olimpiát is kénytelen lesz kihagyni.

- A hóhiány miatt veszélybe került a január tizedikére az ausztriai Jauerlingbe kiírt snowboard Világkupa verseny. A férfi és a női párhuzamos szlalom verseny új időpontja egyelőre nem ismert, de a szervezők még a február hetedikén kezdődő szocsi olimpia előtt szeretnék megrendezni a futamokat. Pénteken hasonló okból törölték a január 17-18-ra tervezett síkrossz versenyeket Bischofswiesenben, a versenyek pótlása itt is egy későbbi időpontban kerülhet sor.

- A női síugró Világkupa ezen a hétvégén az oroszországi Csajkovszkijban tart megállót, ahol a pénteki versenyen Svenja Würth bukása borzolta a kedélyeket. A 20 esztendős német síugró csigolyasérülést szenvedett a Világkupa verseny edzésén, ami után kórházba kellett vinni kivizsgálásra. Würth számára ezzel a sérüléssel az olimpiai részvétel is veszélybe került, de az első hírek szerint nem lesz súlyosabb következménye az esésnek. A versenyt az idén a Világkupában már 4/4-es győzelmi mutatóval rendelkező Takanasi Szara nyerte meg, alig 0,9 ponttal a német Carina Vogt előtt. A német ugró pályafutása legjobbját ért el ezzel és nem volt messze attól. hogy megszerezze a német női síugrók első Világkupa győzelmet. A dobogó harmadik fokára a hazai közönség nagy örömére az orosz Irina Avvakumova állhatott fel.