Téli hírmorzsák

Miklós Edit újra pontszerző, 15 magyar indulhat a szocsi olimpián

A sportági szakszövetségek véglegesítették a rajtlistákat, így kiderült, hogy jelen állás szerint 15 sportolónk képviseli a magyar színeket Szocsiban.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia.

- A sportági szakszövetségek a héten végleges listát állítottak össze arról, hogy mely sportolóik képviselhetik hazánkat a szocsi olimpián. Rövid pályás gyorskorcsolyázók közül Lajtos Szandrát, Darázs Rózsát, Heidum Bernadettet, Keszler Andreát és Kónya Zsófiát nevezték be, míg a férfiak között Knoch Viktor, Béres Bence és Liu Shaolin Sándor indulhat. Nagypályás gyorskorcsolyázásban Nagy Konrád, alpesi sízésben Berecz Anna, Miklós Edit és Farkas Norbert, sífutásban Szabó Milán és Szőcs Emőke, biatlonban pedig Gombos Károly és Szőcs Emőke vesz majd részt a játékokon. 

- Rajtuk kívül több sportágban a tartalékok között szerepelnek a magyarok, így visszalépések esetén a gyorskorcsolyázó Lykovcán Ágota 500 méteren, a snowboardos Gyarmati Panka az úgynevezett slopestyle kategóriában, míg Pulai Imre szánkóban reménykedhet az indulásban. A Szocsiba utazó magyar csapat ünnepélyes fogadalomtétele hétfőn lesz.

- Az olaszországi Cortina d'Ampezzóban a női alpesi sízők múlt hétvégén elhalasztott lesikló és szuper óriás-műlesiklós versenyeit pótolták be a héten. Előbbin az osztrák Elisabeth Görgl, utóbbin az idei harmadik Vk-sikerét arató német Maria Höfl-Riesch szerezte meg a győzelmet. A magyar Miklós Edit szuper-G-ben 38., lesiklásban viszont 18. lett, amivel újabb 13 Világkupa pontot szerzett

- Harminc évvel olimpiai sikere után ismét Szarajevóba látogat a brit Jayne Torvill - Christopher Dean jégtáncos pár. Az 1984-es játékokon Ravel Bolerójára csodálatos kűrt futó, pályafutásukat 1998-ban lezáró  britek február 13-án látogatnak majd el újra a nekik is kedves boszniai városba. A világszerte ismert két ex-sportolót Szarajevó polgármestere hívta meg, az invitálást pedig Torvillék  elsőre elfogadták, az esemény célja ugyanis pénz gyűjtése a város dél-szláv háborúban megrongált sportlétesítményeinek a felújítására.

- Azonnali hatállyal bejelentette visszavonulását a svédek 33 esztendős biatlonosa, Ann Karin Strömstedt. Döntésének oka az a tény, amely szerint a svéd olimpiai bizottság egyetlen női biatlonost sem nevezett be a szocsi olimpiára. Hasonlóan szomorúan vette tudomásul hazája olimpiai bizottságának szigorú döntését Sarah Murphy. Az új-zélandi biatlonos ugyanis hiába teljesítette a nemzetközi szövetség kvalifikációs feltételeit és hiába kapott országa is kvótát biatlonban, mivel nem lesz esélye jó eredmény elérésére, így az új-zélandiak nem nevezték őt Szocsira.

- Rekord létszámú, 233 fős csapattal vág neki a küzdelmeknek az orosz olimpiai küldöttség Szocsiban. A csapat legfiatalabb tagja a múlt héten Budapesten Európa-bajnoki címet nyert műkorcsolyázó, a 15 éves Julija Lipnyickaja, a legidősebb pedig a 2006-ban Torinóban ezüstérmes szánkós, a hetedik olimpiájára készülő Albert Gyemcsenko.

- A női jégkorong-válogatottal háromszoros aranyérmes Hayley Wickenheiser viheti a kanadai zászlót a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia megnyitóján. A 35 éves hokis ötödször szerepel téli ötkarikás játékokon, és az 1998-as ezüst után sorozatban negyedszer szeretné elhódítani társaival az aranyérmet.  Wickenheiser - aki a 2000-es sydneyi nyári olimpián is ott volt a kanadai softballcsapat tagjaként - a női jégkorong egyik úttörője, sokak szerint a világ legjobb női játékosa. Finnországban és Svédországban férfi profi ligákban is szerepelt.  Kanadai Olimpiai Bizottság csütörtökön, Ottawában jelentette be, hogy ki viszi a küldöttség zászlaját.

- Néhány nappal a budapesti Eb után az is eldőlt, hogy a spanyolok zászlaját a SYMA-csarnokban Eb-címét megvédő műkorcsolyázó, Javier Fernández viheti majd Szocsiban.