Téli hírmorzsák

Újra fellángolhat a sífutó-biatlon ellentét a németeknél

Megint a harc a német szövetségen belül Evi Sachenbacherért, aki biatlonban és sífutásban is indulhat Szocsiban.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia...

- Ismét elkezdődött a nagy világversenyek előtti már-már megszoott huzavona a német síszövetségnél. A DSV főtitkára, Thomas Pfüller szerint ugyanis nem csak biatlonban kellene nevezni az olimpiára Evi Sachenbachert.

A legjobb német biatlonosok már évek óta rendszeresen "besegítenek" az utánpótlás neveléssel régóta hadilábon álló sífutóknak, így például Miriam Gössner is több világversenyen képviselte már sífutóként (is) a német csapatot. "Ha Evinek nem kell minden futamon a biatlonban versenyeznie, akkor értelmes opciónak tűnik az, hogy elinduljon a német sífutó váltó tagjaként is Szocsiban" - nyilatkozta amolyan vitaindítóként Pfüller a 33 esztendős, korábban sífutásban két olimpiai bajnoki címet is szerző Sachenbacher kapcsán.

- A norvég biatlon szövetség bejelentette, hogy kik lesznek a szocsi olimpiára készülő keretük tartalékjai. A nőknél Fanny Welle Strand Horn és Elise Ringen, a fiúknál pedig Lars Berger és Vetle Sjåstad Christiansen utazhat még Oroszországba az eddig megadott biztos résztvevőkön túl:

A norvég biatlon válogatott kerete Szocsira:
Női csapat Tora Berger, Synnöve Solemdal, Ann Kristin Flatland, Tiril Eckhoff
Férfi csapat Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö, Ole Einar Björndalen, Johannes Bö

- Pénteki szerencsétlen balesete óta jelentősen javult Thomas Morgenstern háromszoros olimpiai bajnok osztrák síugró állapota, így van esélye a részvételre a február 7-én kezdődő szocsi téli játékokon. „Rendkívül jól halad a felépülése, nagyon elégedettek vagyunk a vizsgálatok eredményeivel" - mondta hétfőn a versenyzőt kezelő salzburgi klinika vezetője, Josef Obrist. Jürgen Barthofer, az osztrák válogatott csapatorvosa arról beszélt, hogy a következő 14 napban a rehabilitáció zajlik majd, ebben az időszakban biztosan nem fog ugrani Morgenstern, s csak utána dönthetnek arról, hogy részt vehet-e az olimpián. „Remélem, lesz esélye, hogy felépüljön a téli játékokra, én mindenesetre nyitva hagyom neki az ajtót, ameddig csak lehet. Százszázalékosan megérdemli ezt, így nem kell az olimpiával foglalkoznia, csakis a felépülésére koncentrálhat" - jelentette ki Alexander Pointer szövetségi kapitány, akinek legkésőbb január 27-én kell kijelölnie csapatát a szocsi versenyekre.

- A hóesés és a rossz látási viszonyok miatt elmarad a keddre tervezett férfi lesikló edzés Wengenben. A 4,5 kilométer hosszúságú pályán szerdán és csütörtökön is terveznek majd még edzéseket rendezni. A hétvége igencsak sűrű lesz a férfi sízők számára, mivel pénteken szuper-kombinációt, szombaton lesiklást, vasárnap pedig egy szlalom versenyt rendeznek számukra Wengenben.

- Megérkezett Budapestre a férfi műkorcsolyázás Európa-bajnoki címvédője, a spanyol Javier Fernandez. "Ebben a pillanatban úgy érzem, mintha nyár lenne. Az elmúlt néhány napot Torontóban (Kanada) töltöttem, ahol -20 fok volt. Most járok először Magyarországon. Sok jó tanácsot hallottam Budapesttel kapcsolatban, rengeteg hely van itt, amit érdemes meglátogatni. Az apukám azt mondta, hogy hozzak magammal fürdőnadrágot, mert itt érdemes lesz meglátogatni valamelyik termálfürdőt, ha lesz egy kis szabadidőnk.  A fürdőnadrágot pont elfelejtettem, de majd veszek itt egyet magamnak, hogy kipróbálhassam az egyik fürdőt" - nyilatkozta a szerdán kezdődő Eb-re koncentráló spanyol korcsolyázó.

- Több mint 300 óra élő közvetítés lesz látható a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) hivatalos honlapján, a www.paralympic.org oldalon a március 7-16. között megrendezésre kerülő téli paralimpiáról. Az IPC közleménye szerint HD-minőségben öt csatornán lehet majd nyomon követni a versenyeket. A megnyitó- és a záróünnepség mellett külön-külön csatornán lesznek láthatók az alpesi síversenyek, az északi sí, a jégkorong és a curling, míg az ötödik csatornán felváltva mutatnak különböző sportágakat. Ezen kívül több mint 150 előzetes és visszapillantó írás lesz olvasható a paralimpia előtt a honlapon.