Téli hírmorzsák

Az örökifjú Kaszai síugró korrekordot döntött

Minden idők legidősebb Világkupa győztesét ünnepeltük a síugró szezon első sírepülő versenyén Ausztriában.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A japán Kaszai Noriaki győzelmével ért véget Bad Mitterndorfban a síugró Világkupa sorozat idei első sírepülő versenye. A 41 éves(!) japán versenyző már az első sorozat (196 méter) után is az élen állt és végül másodszorra 197 méterig jutott, így fölényesen, tíz ponttal előzte meg a második helyen végző szlovén Peter Prevcet. Ezzel az első hellyel Kaszai minden idők legidősebb győztese lett a síugró Világkupa sorozat történetében. A korábbi rekordot 38 évével a szintén japán Okabe Takanobu tartotta még a 2009-es kuopiói verseny óta. Kaszai 16. alkalommal győzött a Világkupa történetében. A japán veterán nem volt rossz korábban sem sírepülésben, elég ha csak annyit mondunk, hogy huszonkét évvel ezelőtt (!), 1992-ben például sírepülő világbajnok volt...

Kaszai a Világkupában legutóbb tíz éve, 2004-ben az amerikai Park Cityben nyert. Ezúttal nem indult a kulmi sáncon a Négysáncverseny győztese, az osztrák Thomas Diethart. A 30.000 hazai szurkoló Gregor Schlierenzauer bronzérmének azért így is örülhetett, talán azért is, mert a 24 éves klasszis mostani helyezését a pénteki edzésen komoly balesetet szenvedő Thomas Morgensternnek ajánlotta, akit továbbra is kórházban ápolnak és bár állapota stabil, még pár napig az intenzív osztályon felügyelik lábadozását.

- A 2011-es lesikló világbajnok, Elisabeth Görgl győzelmével ért véget Altenmarktban a női alpesi sí Világkupa sorozat szombati lesikló versenye. Az osztrák sportoló ötödik Vk-elsőségét szerezte meg, ezúttal 56 századmásodperccel honfitársa, Anna Fenninger előtt. A pár hete pályafutása legjobb eredményét elérő (Val d'Isere - 12. hely) Miklós Edit most sajnos nem szerzett pontot, végül a 40. helyen zárt. A verseny harmadik helyén a német Maria Höfl-Riesch végzett, aki ezzel vezeti a szakági Világkupát, az összetettben viszont az éppen előtte végző Fenninger vette át (mindössze hat ponttal) tőle a vezetést.

- A férfiak számára a svájci Adelbodenben rendeztek óriás-műlesikló versenyt, ahol a német Felix Neureuther győzött. A 29 esztendős síző az első futam után még csak a hetedik helyen állt, de remek második futamával jött fel az élre és karrierje során először nyert ebben a szakágban. Neureuther ezzel pályafutása hetedik Világkupa versenyét nyerte meg, amivel túlszárnyalta édesapja (Christian Neureuther) eredményét. A német síző mögött a francia Thomas Fanara lett a második, a szakági Vk-t vezető Marcel Hirscher pedig a harmadik helyen zárt. Érdekesség, hogy Neureuther ezzel a sikerével a németek Vk-sikerlistáján a második helyere jött fel, nála több versenyt csak az olimpiai bajnok Markus Wasmeier (9) tudott nyerni pályafutása során.

- Tizennégyezer szurkoló előtt Emil Hegle Svendsen győzelmével ért véget Ruhpoldingban a férfi sílövők 20 kilométeres egyéni versenye. A kétszeres olimpiai bajnok norvég egyetlen lövőhibát követett el és jó sífutásával szezonbeli harmadik vk-sikerét aratta. Svendsen egy hete Oberhofban szerezte vissza formáját, akkor a sprint és az üldözéses versenyben is első lett. Svendsen mögött a hibátlan lövészetet produkáló Alekszej Volkov végzett (+14,6 mp) a második helyen, az egy lövést elrontó honfitárs, a szintén orosz Jevgenyij Usztyugov (+16,5 mp) pedig harmadik lett. Az olimpiára készülődve ezúttal nem állt rajthoz a francia Martin Fourcade, aki azonban ettől függetlenül is vezeti az összetett Világkupát.

- A sífutó Világkupa a hosszú Tour de Ski sorozat múlt heti lezárása után ezen a hétvégén a csehországi Nove Mestóban folytatódott. A szombati szabad stílusú sprint versenyen a férfiaknál az orosz Szergej Usztjugov, a nőknél pedig az amerikai Kikkan Randall győzött. Utóbbi sikere nem meglepetés, hiszen a legutóbbi két szezonban egyaránt megnyerte a sprint szakági Vk-t, a szabad stílus pedig az erőssége, igaz Randall ebben az évadban most először tudott versenyt nyerni. A Tour de Skit az olimpia miatt kihagyó Randall mögött a svájci Laurien van der Graaf és a norvég Ingvild Flugstad Östberg végzett még a dobogón, a futam egyetlen magyar indulója, Simon Ágnes a 69. helyet szerezte meg. Az uraknál a pályafutása első Világkupa sikerét arató Usztjugov mögött az olasz Federico Pellegrino és az orosz Alekszej Petyukov végeztek még, a szocsi olimpiára készülő Szabó Milán pedig a hetvenedik helyen zárt.

- A női síugró Világkupa sorozat ezen a hétvégén Japánban, Sapporóban vendégszerepel. A szombati versenyen nem született nagy meglepetés, mert az idei szezont domináló hazai síugró Takanasi Szara győzött. A második helyet a német Carina Vogt szerezte meg a sorozatban ötödik versenyén dobogóra álló orosz Irina Avvakumova előtt. Vogt is jó sorozatot folytatott, hiszen harmadszor lett egymás után második, így az összetettben is feljött 386 pontjával a második pozícióba a sárga trikós Takanasi (560 pont) mögé. Ezzel a győzelmével a mindössze 17 esztendős Takanasi immáron a 14. Világkupa győzelmét aratta és ezzel az örökrangsor élén megelőzte a sérüléséből lábadozó (13 sikerrel álló) amerikai Sarah Hendricksont.

- Szombaton a franciaországi Chaux-Neuve-ben folytatódott az északi összetett Világkupa sorozat, ahol a norvég Mikko Kokslien győzött, aki honfitársait, Magnus Krogot és Jörgen Graabakot előzte meg. A remekül sífutó norvégok a síugrás utáni 19., 10. és 13. helyüket cserélték fel az első háro helyre, míg a síugrást megnyerő német Eric Frenzel végül célfotóval lemaradt a dobogóról, igaz így is vezeti az összetett Világkupát. Még pénteken az amerikai Todd Lodwick bukott síugrásban, a 2009-es világbajnokság kétszeres győztesét bal vállának sérülése miatt kórházba kellett vinni, de egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van. A 37 esztendős Lodwick az első amerikai sportoló lehet, aki hat téli olimpián is szerepel, kivéve, ha a mostani sérülés keresztülhúzza számításait. Az északi összetettes fiúk számára vasárnap még egy csapat sprint verseny szerepel a programban.