Téli hírmorzsák

Jön az új osztrák üstökös síugrásban?

Thomas Diethart nevét pár hete még kevesen ismerték, mostanra viszont már a síugró Négysáncverseny esélyesei között emlegetik.

Ahatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Az óév utolsó napja is hozott jó néhány eseményt a havas-jeges sportokban.

- Meglepetésre az osztrák Thomas Diethart sikerével ért véget az idei síugró Négysáncverseny második állomásának selejtezője. A kedden délután Garmisch-Partenkirchenben, hatezer néző előtt rendezett kvalifikáción 73-an indultak el, közülük a 141,5 méterig jutó osztrák volt  a legjobb, aki már a délelőtti két edzésen is túlugrotta a mezőnyt. A fiatal osztrák ugró ezzel az újévi garmischi verseny egyik favoritjává lépett elő, annak ellenére, hogy Ausztrián kívül alig két hete versenyzett először a Világkupában.

A második helyet a Világkupa éllovas lengyel Kamil Stoch (139,5 m) szerezte meg a selejtezőben, az osztrák Thomas Morgenstern (136 m) és a szlovén Peter Prevc (138 m) előtt. Az oberstdorfi győztes Simon Ammann (135 m) a hetedik, a Négysáncverseny címvédőjének számító Gregor Schlierenzauer (132,5 m) pedig a tizenötödik helyen végzett.

- Kedden délután a svájci Lenzerheidében a harmadik etappal, egy újabb szabad stílusú sprintversennyel folytatódott a sífutók Tour de Ski sorozata. A hölgyek 1.500 méteres versenyében a norvég Ingvild Flugstad Östberg győzött, aki a vezetést is átvette összetettben, mivel az eddigi piros trikós Marit Björgen már a negyeddöntőben kiesett. A női döntőben azonban így is kettős norvég siker született, mert Östberg a 2007-es sprint világbajnok Astrid Jacobsent lehajrázva nyert, mögöttük a harmadik a német Denise Herrmann lett. A férfiaknál a selejtezőt megnyerő amerikai Simeon Hamilton sikere hatalmas meglepetés, aki azt az Alex Harveyt előzte meg a befutónál, aki a harmadik etap után is őrzi az előnyét összetettben. Folytatás szerdán, ahol újév első napján Lenzerheidében klasszikus stílusú tömegrajtos (10/15 km) futamokat rendeznek a Tour de Skin.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hétfőn elítélte a vasárnap és hétfőn Volgográdban elkövetett robbantásos merényleteket. Thomas Bach hangsúlyozta ugyanakkor, hogy garantálni fogják a szocsi téli olimpiai játékok biztonságát. A NOB-elnök közleményében elítélte „az ártatlan emberek elleni méltatlan támadást”. Hozzátette: írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy részvétét tolmácsolja neki, és kifejezze „az orosz hatóságokba vetett bizalmát” a szocsi olimpia biztonságát illetően. „Meggyőződésem, hogy mindent megtesznek a sportolók és a téli olimpiai játékok minden résztvevője biztonságának szavatolásáért" - hangsúlyozta a NOB elnöke. A dél-oroszországi Volgográdban elkövetett két robbantásos merényletnek több mint 30 halottja és mintegy 70 sérültje van. Vlagyimir Putyin elrendelte Oroszország-szerte a biztonsági intézkedések fokozását.

- Hetvenhat éves korában elhunyt a finn sífutó sport háromszoros olimpiai bajnoka, Eero Antero Mäntyranta. A kiváló sífutó az 1960-as téli olimpián a finn váltóval győzött, majd négy évvel később Innsbruckban a 15 és a 30 km-es versenyben is az élen végzett. A finn sífutó 30 km-en 1962-ben és 1966-ban is világbajnoki címet szerzett.

- Parádés formában szerepelnek a holland gyorskorcsolyázók az országos bajnokságukon ezen a héten Heerenveenben. Az 1.500 méter olimpiai bajnoka, Ireen Wüst kedvenc távján 1:53,31-et teljesített, ami új pályacsúcs és egyben nem hivatalos tengerszinten elért világcsúcs (ebben a sportágban a világrekordokat a haladás könnyítő magaslati pályákon érik el a legjobbak). A férfi 500 méteres távon Michel Mulder 34,31-el ért el olyan időt, aminél korábban csak magaslaton teljesítettek jobbat, a férfi 10.000 métert pedig Sven Kramer olyan idővel nyerte meg (12:45,09), amely alig 3,4 másodperccel marad el saját világcsúcsától.

- Az orosz biatlon válogatott nem a legjobb összeállításában szerepel a január 3-5 között sorra kerülő oberhofi Világkupa hétvégén. Nem lesz ott ugyanis a kétszeres olimpiai bajnok Olga Zajceva és Jekatyerina Glazsirina sem a keretben. Wolfgang Pichler edző tanítványai a szocsi olimpia érdekében hagyják ki a versenyeket, egy héttel később Ruhpoldingban azonban már ők is ott lesznek a mezőnyben.