Téli hírmorzsák

Kettős norvég siker a Tour de Skin, Putyin is hokizott

A női és a férfi versenyt is norvég sífutó nyerte meg a vasárnap véget ért Tour de Ski sorozaton, a hölgyeknél Therese Johaug, a férfiaknál Martin Johnsrud Sundby az összetett bajnok.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Vasárnap véget ért a sífutók Tour de Ski sorozata, a biatlonosok pedig a nehéz időjárás által sújtott oberhofi Világkupa helyszínen vannak túl.

- Kora délután a megszokott 9 km-es szabad stílusú szakasszal ért véget a sífutók Tour de Ski sorozata. A hölgyeknél az Alpe Cermis emelkedőjén a norvég Therese Johaug ért fel elsőként, aki a rajtnál ugyan még 24 másodperccel honfitársnője, Astrid Jacobsen mögött volt, a végén azonban hozta a papírformát és ezzel a Tour de Ski történetének első norvég összetett győztese lett. A hajrában a harmadik helyért volt még szoros befutó, végül Heidi Weng révén hármas norvég siker született. A sprint különversenyt Jacobsen nyerte meg, aki második helyével először állhatott az összetett dobogón is. A 78 indulóból a hét szakasz után csupán 42-en értek célba az idei Tour de Skin.

- A férfiak mezőnyében sem borult a papírforma, ahol a hat szakasz után az élen álló Martin Johnsrud Sundby simán nyerte meg az összetett versenyt. Az Alpe Cermis tetejére felérő norvég után honfitársa, Chris Jespersen jött be a második helyen, míg a nap legjobb idejét teljesítő osztrák Johannes Dürr lett a harmadik, aki a kilencszeres világbajnok Petter Northugot tudta megelőzni az 425 méteres szintkülönbséget (!) jelentő emelkedő vége előtt nem sokkal. A férfi versenyben az első hét helyezett között öt norvég sífutó végzett, a címvédő orosz Alexander Legkov pedig ezúttal a hatodik helyen fejezte be a versenyt, két és fél perces hátránnyal. A sífutó Világkupa a jövő héten a csehországi Nove Mestóban sprintversenyekkel folytatódik.

- A biatlon Világkupa sorozat oberhofi állomásán vasárnap a tömegrajtos futamokra került sor. A férfiaknál a 15 km-es versenyen a francia Martin Fourcade győzött, aki csak az első fekvő sorozatban rontott, a további három lövészetnél viszont hibátlan volt, így végül 5,2 másodperccel megelőzte a hibátlanul célzó orosz Alexej Volkovot. A harmadik helyen a norvég Tarjei Bö végzett, az oberhofi sprintet és az üldözésest is megnyerő Emil Hegle Svendsen pedig ezúttal három lövőhibát is elkövetett, így csak a 11. helyen ért célba. A Világkupa sorozat jövő heti ruhpoldingi folytatására továbbra is Martin Fourcade utazhat majd sárga trikósként.

- A hölgyek számára szintén egy tömegrajtos versenyt rendeztek Oberhofban, ahol az összetett Világkupa címvédő Tora Berger szezonbeli első sikerét aratta. A norvég sílövő ugyan az első fekvő sorozatban hibázott, de ezt követően hibátlanul célzott és gyorsan futott, így simán hagyta el riválisait. A második helyet honfitársa, a hibátlan lövészetet produkáló Synnöve Solemdal szerezte meg, aki a hajrában három tizeddel maga mögött tudta tartani az oberhofi sprintet és üldözésest is megnyerő Darja Domracsevát. Az összetett Világkupát a most csupán 13. helyen végző cseh Gabriela Soukalova vezeti, két pont előnnyel Valj Szemerenko előtt.

- A szombati innsbrucki verseny után szünnap nélkül folytatódott a síugrók Négysáncverseny sorozata, ahol vasárnap már a bischofshofeni selejtezőt rendezték meg. A legjobb ugrás a szlovén Peter Prevc nevéhez fűződik, aki 140 méterig jutott, megelőzve az összetett éllovas osztrák Thomas Diethartot. A szintén az összetett sikerre hajtó Thomas Morgenstern (9. hely) és a címvédő Gregor Schlierenzauer (25. hely) most visszafogottabban ugrott, a három állomás után a második helyen álló Simon Ammann pedig sem az edzésen, sem pedig a selejtezőben nem ugrott, így kvázi "szünnapot" vett ki a hétfői verseny előtt. A Négysáncverseny idei utolsó állomását hétfőn délután rendezik, ahol eldől, hogy sorozatban hatodszor is sikerül-e az osztrákoknak nyernie összetettben.

- A szocsi olimpia előtt alig egy hónappal az orosz államelnök, Vlagyimir Putyin egy PR-eseményen vett részt Szocsiban, ahol többek között a hétszeres világbajnok Vjacseszlav Fetyiszov illetve a korábbi klasszis Pavel Bure társaságában ragadott hokiütőt.

- A zágrábi verseny pótlásaként vasárnap az olaszországi Bormióban rendeztek szlalom versenyt a női alpesi sí Világkupában. Az első futam után már a világbajnok Mikaela Shiffrin vezetett, igaz csak három századdal a svéd Maria Piatilae-Holmner előtt. A második futamban kettőjük között nem változott a sorrend, csak a különbség nőtt kicsivel, de a szakági Világkupa győztes amerikai síző így is nyert, ezzel Shiffrin idei második, pályafutása hatodik Vk-győzelmét aratta. A dobogó harmadik fokára a francia Nastasia Noens állhatott fel. A német Maria Höfl-Riesch az első futam után az ötödik helyen állt, de a második futamban kiesett, igaz így is megőrizte két pontos előnyét az összetett Világkupában a liechtensteini Tina Weirather előtt.

- Vasárnap is rendeztek egy versenyt az oroszországi Csajkovszkijban az északi összetett Világkupában. A nagysáncra tervezett síugró sorozat azonban a nagy szél miatt elmaradt, így a pénteki ún. minősítő sorozat eredménye alapján rajtolt a mezőny a 10 km-es sífutó részre. Az osztrák Wilhelm Denifl jóval a mezőny előtt rajtolt el és egészen a célig egyedül tudott maradni, így megnyerte pályafutása első Világkupa versenyét. A szombati futamhoz hasonlóan most is a német Björn Kircheisen lett a második, míg a dobogó harmadik fokára ismét a cseh Miroslav Dvorak állhatott fel. A távoli oroszországi utazást a Világkupa legjobbjai nem vállalták, így az élen nem is változott a sorrend, a pontversenyben továbbra is Eric Frenzel vezet Vatabe Akito és a francia Jason Lamy Chappuis előtt. A Világkupa sorozat a jövő héten a franciaországi Chaux-Neuve-ben folytatódik.