Szocsi 2014

Marit Björgen újra a csúcsra tör - sífutó előzetes

Négy éve az öt érmet szerző Marit Björgen volt az olimpia sztárja Vancouverben - nem kizárt, hogy a norvég sífutó Szocsiban is villogni fog.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának tizedik részében a sífutókkal foglalkozunk.

A lebonyolítás rendje:

A sífutók versenyeit a Krasznaja Poljana mellett található Laura Complexben rendezik meg, ahol velük párhuzamosan a biatlonosok küzdelmeire is sor kerül. A 12 éremosztó szám ugyanaz, mint Vancouverben, igaz a stílusokat (klasszikus vagy szabad stílus) tekintve újra életbe lép a szokásos rotáció. Példának okáért amíg a 2010-es olimpián klasszikus stílusú sprintet rendeztek, addig most szabad stílusban futják majd mindkét nem esetében a legrövidebb távot.

A sífutó versenyekre összesen 310 sportolót nevezhettek az egyes országok, nemzetenként pedig maximum húsz (nemenként legfeljebb 12-12) versenyző vehet részt a játékokon. Magyar részről az alanyi jogon kvótás Szabó Milánért és Simon Ágnesért szurkolhatunk Szocsiban. A férfiak számára már a legelső, 1924-es olimpián rendeztek sífutásban olimpiai versenyeket, a hölgyek azonban csak 1952-ben Oslóban kerültek először képbe.

Esélyek:

A hölgyek mezőnyében nem sokat változtak az erőviszonyok a négy évvel ezelőtti vancouveri olimpia óta, az akkor pályafutása csúcsára jutó Marit Björgen azóta is a sportág uralkodója, akire most is leginkább a lengyel Justyna Kowalczyk lehet veszélyes. A Szocsiban is vélhetően 4-5 számot vállaló Björgen mellé honfitársnője, Therese Johaug azért szépen felnőtt az elmúlt években, a Tour de Ski győztes norvég Szocsiban is gyűjtheti az olimpiai érmeket, igaz aranyra - a váltó mellett - talán a csak a 30 km-es versenyben lesz reális esélye. Kowalczyk már régen eldöntötte, hogy kihagyja az olimpiai sprint versenyt, mert szeretne az abszolút neki "álló" 10 km-es klasszikus stílusú futamra koncentrálni.

Nagy talány lehet a szezont remekül kezdő Charlotte Kalla, aki kihagyta a Tourt, de novemberi formája alapján őt is nyugodtan bevehetjük a nagy hármas mellé a favoritok közé. Vancouverben a svéd erősebbik szakágában (szabad stílus) nyerte meg a 10 km-t, de ezen a távon most klasszikus stílusban is odaérhet a dobogóra. A sprintben viszont érdekes módon nem is a szakág háromszoros világbajnoka, Marit Björgen az első számú esélyes, hanem a sífutás első amerikai olimpiai aranyérmére hajtó Kikkan Randall. A legutóbbi két szakági Világkupát megnyerő Randall a legutóbbi 22 szabad stílusú sprintből 18-szor dobogós volt, többségén nyerni is tudott - tavalyi csapat sprint vb-elsősége pedig megmutatta, hogy a formaidőzítéshez is remekül ért.

A csapat sprint versenyben a tavalyi olimpiai teszt verseny tapasztalatai azt mutatták, hogy a kifejezetten nehéz szocsi pálya okán nem az igazi sprinter specialistákkal felálló csapatok a nyerők, igy az utóbbi versenyeken remeklő, a Saarinen, Malvalehto, Kyllönen hármasból majd egyet kihagyni kénytelen finnek számítanak favoritnak. Az olimpia sífutó versenyeiben a legegyértelműbb versenyszámnak a női váltó tűnik, ahol nagy meglepetés kellene ahhoz, hogy ne a norvégok győzzenek. Johaug és Björgen helye fixnek tűnik a csapatban, a két klasszikus stílusú helyért ugyanakkor még nagy harc lesz Steira, Jacobsen és Oestberg között, a szerencsés "bekerülők" vélhetően olimpiai bajnokként utaznak majd haza Oroszországból.

A női sífutás vancouveri dobogósai:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
10 km szabad stílus Charlotte Kalla (SWE) Kristina Smigun (EST) Marit Björgen (NOR)
15 km üldözéses Marit Björgen (NOR) Anna Haag (SWE) Justyna Kowalczyk (POL)
30 km klasszikus stílus Justyna Kowalczyk (POL) Marit Björgen (NOR) Aino-Kaisa Saarinen (FIN)
4x5 km váltó Norvégia Németország Finnország
sprint - klasszikus stílus Marit Björgen (NOR) Justyna Kowalczyk (POL) Petra Majdic (SLO)
csapat sprint Németország (Sachenbacher, Nystad) Svédország (Kalla, Haag) Oroszország (Khazova, Koroszteleva)

A férfiaknál négy éve szintén egy norvég volt a legeredményesebb sífutó, a Kanadában két aranyig jutó Petter Northug azonban idén cseppet sincs verhetetlen formában. Mivel rejtélyes betegsége okán tavaly nyáron 150 órányi edzésmunkája maradt ki, ráadásul a korábbi években megismert fantasztikus végsebessége is "múlóban" van, így a tömegrajtos futamok (50 km, síatlon) most jóval több izgalmat rejthetnek magukban. Northugot azért nem szabad leírni, mert a Tour de Skin is láttuk, hogy formája kezd visszatérni és lehet, hogy pont február közepére éri el a maximumot, ami sokak számára utolérhetetlennek tűnik ebben a mezőnyben.

Nagy kérdés a bokasérülése után az olimpia előtt nem sokkal visszatérő svájci Dario Cologna állapota, aki a 15 km-en (azt most klasszikus stílusban futják) aligha véd címet, sokkal inkább feküdhet neki a síatlon, ahol tavaly világbajnok volt. Mivel a svédek ebben az évben nagyon rejtkőzködnek, keveset mutatnak magukból, így nehéz megítélni, hogy vancouveri bajnokaik milyen állapotban vannak. Marcus Hellner és a bordasérüléssel küzdő Johan Olsson mellé most már felnőtt Calle Halfvarsson is, aki a váltóban sokat érhet befejező emberként. Sprintben Emil Jönsonnak nagyon fekszik a szabad stílus így a vancouveri elődöntős kiesés után a svéd sprinter most nagyon szeretne bizonyítani. A férfi sprintben ugyanakkor nehéz egyértelmű favoritot megnevezni, de az biztos, hogy Jönsson mellett a hazaiak kedvence, a címvédő Nyikita Krjukov ott akar lenni a végelszámolásnál, sőt még az sem kizárható, hogy a csapat sprintben - megismételve 2013-as vb-dupláját - is győzni tud.

A férfi sífutás vancouveri dobogósai:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
15 km szabad stílus Dario Cologna (SUI) Pietro Piller Cotter (ITA) Lukás Bauer (CZE)
30 km üldözéses Marcus Hellner (SWE) Tobias Angerer (GER) Johan Olsson (SWE)
50 km klasszikus stílus Petter Northug (NOR) Axel Teichmann (GER) Johan Olsson (SWE)
4x 10 km váltó Svédország Norvégia Csehország
sprint klasszikus Nyikita Krjukov (RUS) Alexander Panzinszkij (RUS) Petter Northug (NOR)
csapat sprint Norvégia (Pettersen, Northug) Németország (Tscharnke, Teichmann) Oroszország (Morilov, Petyukov)

A váltóban szokás szerint tolongani fognak majd a nemzetek az érmekért, amelyre az orosz-norvég-svéd triónak van esélye a leginkább, persze egy lassú, taktikai versenyben nem kizárt a hat-hét szereplős befutó sem. A sífutó program hagyományos befejező számának számító 50 km-en aligha lesz könnyű meglepni a mezőnyt, Johan Olsson a tavalyi vb-n mutatott precedens értékű akciója (amikor harminc kilométert sífutott szökésben a mezőny előtt egyedül) viszont egy új forgatókönyvre mutatott példát. A svéd akkor beváló kamikaze taktikáját pedig lehet, hogy Szocsiban is bevállalják valaki - talán az outsiderek közül. De az sem kizárt, hogy valamelyik orosz "sztahanovista" pont ebben a versenyben akar találkozni az örökkévalósággal.

Érdekességek:

- A téli olimpiák történetének legeredményesebb versenyzője egy sífutó, a norvég Björn Dählie, aki karrierje során 12 olimpiai érmet (8 arany- és 4 ezüstérem) szerzett. A jelenleg is aktív versenyzők közül a biatlonos Ole Einar Björndalennek van esélye, hogy megelőzze honfitársát, amit két Szocsiban szerzett győzelemmel meg is tehet.

- A vancouveri téli olimpia - minden sportágat figyelembe véve - legeredményesebb versenyzője a norvég sífutó, Marit Björgen volt, aki öt éremmel (3 1 1 megoszlásban) térhetett haza Kanadából.

- A 2006-os torinói olimpia záróünnepségén különleges események zajlottak. A férfi 50 km-es tömegrajtos sífutó verseny eredményhirdetésekor a győztes olasz Giorgio di Centa ugyanis nővérétől a szintén kétszeres olimpiai bajnok Manuela di Centától, a NOB-tagjától vehette át az aranyérmet.

- A sífutó versenyszámok közül a férfi 50 km az egyetlen, amelyet eddig valamennyi téli olimpián szerepelt a programban.

- A sportág olimpiai éremtáblázatát Norvégia vezeti (35 aranyérem), a sífutásban (is) örök rivális Svédország (27) előtt. Magyar érem korábban sohasem született sífutásban, a legjobb olimpiai eredményünket a 3x5 km-es női váltó (Balázs Éva, Tarnai Sándorné, Henrik Ferencné) érte el, amely 1964-ben Innsbruckban nyolcadik lett.