Téli hírmorzsák

Björgen feladta a Tour de Skit, Diethart az új osztrák hős

Az újév első napjának reggelén Marit Björgen feladta a sífutók Tour de Ski versenyét, így Therese Johaug lépett elő első számú favorittá.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Már a 2014-es esztendő első napja is hozott néhány érdekes eseményt, ahol a Tour de Skin egy sztártól búcsúztunk, a Négysáncversenyen viszont egy új osztrák klasszis bontogatja szárnyait.

- Pályafutása első Világkupa győzelmét aratta a fiatal (21 éves) osztrák Thomas Diethart a síugró Négysáncverseny második állomásán, a németországi Garmisch-Partenkirchenben. A pár héttel ezelőtt még teljesen ismeretlennek számító síugró mindkét sorozatban a legjobb volt (141 m,140,5 m), így nem csak győzött, de mindössze hatodik Vk-versenye után a legendás Négysáncverseny összetettjében is átvette a vezetést a most harmadikként végző Simon Ammanntól. Jól ment az újévi verseny Thomas Morgensternnek is, aki mindkét sorozatban 139 métert ugrott és ezzel a versenyen és az összetettben is a második helyen zárta a napot. A már a keddi selejtezőben is remeklő Diethart az összetettben 11,5 pontos előnybe került Morgensternnel szemben.

A címvédő Gregor Schlierenzauernek továbbra sem megy igazán, aki most nyolcadik lett, pár tizeddel a szintén előzetes favoritnak tartott lengyel Kamil Stoch mögött. A csütörtöki szünnapot követően a mezőny átmegy Ausztriába, ahol az innsbrucki selejtezővel folytatódik a 62. Négysáncverseny.

- Rögtön egy meglepő hírrel rajtolt az újév a sífutók Tour de Ski sorozatán, ahol a szilveszteri sprintben gyengélkedő Marit Björgen visszalépését kürtölte világgá szerdán délelőtt a sajtó. Az összetett verseny egyik esélyesének tartott norvég sífutó gyomorpanaszai miatt lépett vissza a versenytől, amelyen így honfitársnője, Therese Johaug lett az elsőszámú esélyese. Szerdán egyébként a svájci Lenzerheidében 10 km-es klasszikus stílusú futam került sorra a nőknél, ahol a finn Kerttu Niskanen volt a leggyorsabb, aki megelőzte a norvég Astrid Jacobsent illetve Johaugot. Az összetett versenyben ezzel Jacobsen vette át a vezetést, aki 35 másodperccel áll a keddi sprintet megnyerő Ingvild Flugstad Östberg előtt.

- A férfiaknál is voltak ugyan visszalépők (nagyrészt sprinterek), de jelentős változás így sem volt az esélyekben a 15 km-es klasszikus stílusú szakasz előtt. A tömegrajtos indítású futamot most nem bírta olyan jól az eddigi éllovas Alex Harvey, akitől a részhajrákon sok bónuszmásodpercet gyűjtő norvég Martin Johnsrud Sundby vette át a piros trikót. A hajrában azonban ő is lemaradt, csak 14. lett. Az utolsó körben a kazah Alexej Poltaranyin vette át a vezetést, akit végül a hajrában sem tudott senki megelőzni. Mögötte nagy meglepetésre a pályafutása legjobbját elérő német Hannes Dotzler lett a második és célfotóval az orosz Sztalinszlav Volzencev a harmadik. A férfi mezőnyben már csak hatan vannak egy percen belül az összetettben. Csütörtökön szünnap következik a Tour de Skin, majd pénteken már Olaszországban (Toblach) folytatódnak a küzdelmek.

- Nem indul el a pénteki oberhofi sprint versenyen a németek kiváló biatlonosa, Laura Dahlmeier. A német szövetségi kapitány, Uwe Müssiggang elmondása szerint tanítványa a vasárnapi tömegrajtos versenyen már ott lehet a mezőnyben. Dahlmeiert Nadine Horchlert pótolja majd a németországi verseny első két női futamán.