Téli hírmorzsák

Újra osztrák győztes Kitzbühelben - egy fővel bővült a magyar csapat

Szőcs Emőke mégsem indul el sífutásban, helyére Simon Ágnest nevezi a magyar szövetség a szocsi olimpiára.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia.

- A férfiaknál az ausztriai Kitzbühelben a szezon legrangosabb lesikló viadalával folytatódott szombaton az alpesi sí Világkupa. A mezőny elején az edzést megnyerő amerikai Bode Miller vezetett jó ideig, majd a favorit, Aksel Lund Svindal vette át tőle a vezetést. Végül azonban nem a norvég nyert, hanem az esélyesek közül utolsóként érkező Hannes Reichelt, aki nyolc év után tudott a házigazda osztrákoknak újabb győzelmet szerezni a meleg idő miatt most némiképp átalakított vonalvezetésű Streif-en.

- A hölgyek számára az olaszországi Cortina d'Ampezzóban szintén lesikló futamot rendeztek, ahol az összetett címvédő, a  szlovén Tina Maze idei első győzelmét aratta. A második helyet a a svájci Marianne Kaufmann-Abderhalden szerezte meg, a dobogóra pedig még a liechtensteini Tina Weirather fért fel, Miklós Edit viszont ezúttal kiesett és így nem szerzett újabb pontokat.

- Pénteken az esti órákban döntött a Magyar Síszövetség a szocsi olimpia női sífutó kvótájáról. Szőcs Emőke a biatlon mellett a sífutó versenyszámban is szerzett olimpiai kvótát, a szövetség úgy döntött, hogy a magyar sportolónő csak a biatlon versenyszámban induljon az olimpián. Sífutásban Simon Ágnest, a Honvéd Zalka SE versenyzőjét javasolják az olimpiai indulásra. Ennek alapján a MOB elkészítette a hétfői közgyűlés számára a Szocsi Olimpiai csapat névsorát, amelyben így 16 sportoló neve szerepel. Az olimpiára a végső akkreditálási idő január 27.-én éjfélkor zárul.

- Az amerikai Kate Hansen remekül használta ki a sportágat uraló német szánkós klasszisok (Natalie Geisenberger, Tatjana Hüfner, Anke Wischnewski) távollétét, így megnyerte a lettországi Siguldában rendezett Világkupa versenyt. A 21 esztendős versenyző ezzel 17 év után tudott amerikaiként nyerni a női Vk-sorozatban. Hansen a Világkupa döntőnek számító viadalon a kanadai Alex Gough és az orosz Natalia Khoreva előtt győzött.

- Szombaton magyar idő szerint a reggeli órákban Szapporóban folytatódott a síugrók Világkupa sorozata. A '72-es téli olimpia helyszínén az elmúlt évekhez hasonlóan (az olimpia közelsége okán most hatványozottan) tartalékos mezőny gyűlt össze, ahol a teljes csapattal érkező szlovénok domináltak. A győzelmet az a Peter Prevc (137 m, 134,5 m) szerezte meg, aki már az első kör után is vezetett, így pályafutása második sikerét ünnepelve egyben az összetett Világkupában is átvette a vezetést a japán utazást kihagyó Kamil Stochtól. Mögötte honfitársa, Jernej Damjan és a veterán japán Kaszai Noriaki végzett. Vasárnap hajnalban újabb egyéni viadalra kerül sor, majd a síugrók számára a jövő heti willingeni versenyekkel ér véget a felkészülési időszak.

- A női síugrók számára Planicán rendztek szombaton versenyt, ahol mindkét sorozatban 8így összetettben is) az osztrák Daniela Iraschko-Stolz volt a legjobb. A második sorozatban ráadásul 102,5 méterrel új sáncrekordot elérő osztrák síugró mögött az összetett Világkupát továbbra is fölényesen vezető japán Takanasi Szara végzett, míg idénybeli sorozatát folytatva a német Carina Vogt ismét dobogóra állhatott.

- A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöksége sajnálattal vette tudomásul, hogy a szocsi téli paralimpiai kvalifikációs időszak lezárásával nem sikerült magyar sportolónak indulási jogot szereznie, ezért a március 7. és 16. között rendezendő szocsi téli paralimpiára nem utazik magyar delegáció.