Északi sí-vb

Northug hajrája x+1. alkalommal is aranyat hozott a norvég váltónak

  • VNA

Sorozatban hetedszer is a norvég férfi sífutó váltó szerezte meg a világbajnoki címet, Petter Northug hajrája ezúttal is aranyat ért.

A csütörtöki női váltó után pénteken a férfiak 4x10 km-es váltó versenyében is a norvég sífutók diadalmaskodtak. A futam nagy esélyesei ő voltak ezúttal is, annál is inkább, mert az elmúlt három északi sí-világbajnoksághoz hasonlóan most is a félelmetes hajrával rendelkező Petter Northug volt a befejező emberük. A 18 csapatból álló mezőny létszáma szépen fogyatkozott a klasszikus stílusú embereként, így féltávnál már csak hat váltó haladt együtt az élen. A svéd-norvég- olasz-orosz-német-svájci hatost aztán az oroszok harmadik embere, Alexander Legkov megpróbálta széthúzni. Ez sikerült is neki, így némi előnyt harcoltak ki a harmadik váltásnál.

Mindez azonban hiábavalónak bizonyult, hiszen a "félelmetes" Petter Northug ellen senki sem akart tempót menni, így előbb a német Axel Teichmann, majd a svájci Remo Fischer is visszazárkózott az élre. Sőt mi több, három kilométerrel a befutó előtt a látványosan lassan haladó élmezőnyhöz a majd másfél perces hátránnyal induló Matti Heikkinen is felhozta a finneket, így a befutó előtt még hétesélyes volt az éremcsata. A svédek próbáltak taktikázni a hajrára, hiszen ezúttal nem a kétszeres olimpiai bajnok - talán gyengébb formában lévő - Marcus Hellnert tették meg utolsó embernek, ahnem a vb-n bombaformában lévő fiatal Calle Halfvarsson. Ment is az utolsó emelkedőn a sprintben hetedik helyen végző svéd, a stadionba lecsúszva még Northug előtt is volt.

A végén azonban ő sem tudott mit kezdeni a norvég klasszis végsebességével, aki 2007, 2009 é2011 után most is behozta az élre a norvég váltót. Norvégia sorozatban hetedszer nyerte meg a versenyszám világbajnoki címét, Northug pedig kilencedik aranyérmét szerezte a vb-örökrangsorban utolérte a kilencvenes évek legendáját, a napokban egy svéd dokumentumfilm által doppingolással vádolt Björn Daehliet. A svédeknek a két évvel ezelőttihez hasonlóan most is az ezüst jutott - immáron a hatodik Val di Fiemmében, míg a bronzérmek a hajárban a házigazda olaszokat lehajrázó orosz csapat nyakába kerültek. A norvég csapat immáron 17 éremnél (közte hét arany) tart a 2013-as északi sí-világbajnokságon, az éremgyűjtést a sífutók még a szombati női 30 km-es és a vb-t lezár vasárnapi férfi 50 km-es klasszikus stílusú versenyben folytathatják.

Sífutó világbajnokság - Val di Fiemme (ITA) - férfi 4x10 km váltó
1. Norvégia (Gjerdalen, Roenning, Roethe, Northug) 1:41:37,2
2. Svédország (Richardsson, Olsson, Hellner, Halfvarsson) +1,2 mp
3. Oroszország (Bjelov, Vegzsanyin, Legkov, Usztyugov) +2,4 mp
4. Olaszország (Noeckler, Di Centa, Clara, Hofer) +2,6 mp
5. Finnország (Jauhojaervi, Nousiainen, Lehtonen, Heikkinen) +11,7 mp
6. Svájc (Perl, Cologna, Livers, Fischer) +13,0 mp