Ukrán foci

Balhé a csúcsrangadón - te mit tettél volna a spori helyében?

A Sahtar Donyeck brazil középpályását kiállították a Dinamo Kijev elleni rangadón. Jogosan?

Fotó: rangado.hu

Hétvégén rendezték a 2019/20-as ukrán futballszezon második Sahtar-Dinamo bajnokiját, amelyet ismételten a donyecki gárda húzott be. Moraesék ezzel a sikerükkel már 12 ponttal vezetnek a Zorya és 13 egységgel a rivális Dinamo Kijev előtt. A mérkőzés azonban nem az 1-0-s hazai sikerről marad emlékezetes.

A mérkőzés 75. percében ugyanis a brazil Taison a kiállítás sorsára jutott, mégpedig azért, mert középső ujját mutatva a kijevi szurkolók közé bikázta a labdát. A 31 éves válogatott játékos az őt ért folyamatos atrocitások miatt döntött így, ám az már jóval inkább megosztotta a szurkolókat, hogy mit kellett volna ilyenkor csinálnia a játékvezetőnek.

A balhét követően egyébként a spori leparancsolta a játékosokat a pályáról, majd néhány perc múlva folytatódott a játék, melynek első mozzanata volt Taison kiállítása.

Az esetet követően mindkét oldalon elmondták, hogy elfogadhatatlan volt a kijevi szurkolók rasszista viselkedése és mindenben együttműködnek a hatóságokkal, hogy több ilyen ne fordulhasson elő.

Az ügy már csak azért is rendkívül nehéz téma, mert ezekben a hetekben rengeteg hasonló példa fordult elő. Bulgáriában az angol válogatott akarta félbeszakítani a mérkőzést huhogás miatt, míg Mario Balotellit, a Brescia támadóját Veronában érte verbális atrocitás.

Joggal merül fel a kérdés, milyen fegyver is van ilyenkor a labdarúgók kezében? Több száz szurkolót sem azonosítani, sem kitiltani lehet, ahogyan az sem igazán visszatartó erejű, ha huhogás miatt a klubjukat megbüntetik. Ugyanakkor a focistáknak sem kötelességük elviselni a folyamatos megaláztatást, viszont ha olyan erős gesztussal élnek, mint Taison, a kiállítás is jogos.

Kérdés: te mit tettél volna a játékvezető és mit tettél volna Taison helyében?

[3069803] 2019-11-10 16:00:00 Shakhtar Donetsk - Dynamo Kyivx;