Angol foci

Bátor hosszútávú tippekkel kaszálnánk Angliában - szezonelőzetes a Championshipre

  • varin

Oldalunkon idén is kiemelt figyelemmel kísérjük végig a Championship küzdelmeit.

Pénteken este az újonc Luton Town hazai mérkőzésével kezdődik meg a Championship 2019/20-as szezonja, amely végkimenetelének megtippelése talán az egyik legnagyobb falat a sportfogadóknak. De mi imádjuk az angol második vonalat, így ahogyan az elmúlt években, úgy idén is szezonelőzetessel, év közben pedig tippekkel jelentkezünk a Championshipre. A longterm ötleteinket pedig az egyes fejezetek végén találod.

Bajnok

Mint az az oddsokból is látszik, igen egyértelmű esélyese van idén a Championshipnek, amely azért nem minden szezonban van így. A Leeds United tavaly közel állt a feljutáshoz, hónapokig kétség sem volt még a bajnoki címük felől sem, ám Bielsa tanítványainál a végére nagyon elfogyott a szufla, így a rájátszásban már elhullottak. Éppen a Bielsa-faktor miatt túl sok és túl nagyok azok a bizonyos kérdőjelek.

A legfontosabb tény, hogy a hatalmas leolvadás ellenére is maradt az argentin mester a Leeds United élén - ez azért nem minden szurkolónak volt egyértelműen vágya. Hiába játszik a csapat szórakoztató futballt, hiába vannak remek játékosai, a tavalyi utolsó négy meccsen szerzett 1 pontot és a Derby elleni hazai 2-4-et nagyon nehezen emésztik meg a szurkolók, hiszen már tényleg biztosnak tűnt, hogy idén az Elland Roadon PL-meccseket rendeznek. A fejlődés viszont nehezen megkérdőjelezhető, hiszen a két évvel ezelőtt 13. hely után a "bronzérem" előrelépés

Bielsánál kevés kiszámíthatlanabb alak van a mai labdarúgásban

A keret nem alakult át gyökeresen, Pontus Jansson ugyan távozott a védelem közepéből, de rajta kívül nincs igazán fontos játékos, aki elhagyta a sárga-kékeket. Érkezett viszont Hélder Costa, aki a Wolverhamptonná produkált szép dolgokat - elsősorban a másodosztályban.

Nem fogadnánk a Leedsre semmiképpen sem. Tavaly nem favoritként lett "tele a gatya" a hajrában, idén, amikor mindenki nagy dobbantást vár tőlük, még kevésbé fogadnánk Bielsa csapatára. Nagyon jó csapat a Leeds, támadó poszton kivételesen jó lehetőségei vannak a trénernek, mégis azt mondjuk, ilyen oddson kihagyós...

Az esélyek és a kiugró csapatérték miatt is második helyen a Fulhamet illik említenünk, amely gárda nem nyújtott éppen felejthetetlen produktumot a Premier League-ben. Kiesésük igencsak simára sikeredett, az évközi edzőváltások (előbb Jokanovic, majd Ranieri munkáját köszönték meg) sem jöttek be, a szezont így azzal a Scott Parkerrel fejezték be, akivel kezdik is az újat.

Fotó: Mirror

A felkészülési időszak egyik legnagyobb kérdése a Craven Cottage-en, hogy sikerül-e megtartani Ryan Sessegnont. A még mindig csak 19 éves tehetség a Premier League-ben finoman szólva sem tudott kitűnni, ám azt ne felejtsük el, hogy fiatal kora ellenér két éve nagyban hozzájárult a Fulham feljutásához. A hírek szerint a Tottenham szeretné megszerezni, erre pedig van is realitás, hiszen a szerződése jövő nyáron lejár Sessegnonnak. A keret lényegi része egyáltalán nem alakult át, távozott ugyan néhány csalódást keltő "nagy név", mint Sergio Rico, André Schürrle vagy Luciano Vietto, míg az érkezők oldalán a Championshipben már bizonyító Anthony Knockaertet találjuk. Hogy bizonyítsuk a "sok jó játékos nem feltétlenül jó csapat" elvet, arra a Fulham remek példa. Nevek alapján sima feljutás, de egy olyan tapasztalatlan mesterrel, mint Parker, olyan nehéz nevekkel, mint Mitrovics és egy olyan kerettel, ahonnan a legnagyobb sztár nagyon távozni akar és vélhetően fog is, a Fulham eléggé sötét ló.

{"headTitle":"Melyik csapat nyeri a Championshipet?","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-08-02 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Leeds United","odds":"5.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Fulham ","odds":"8","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Cardiff City","odds":"11","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"West Bromwich","odds":"13","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Stoke City","odds":"13","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Brentford","odds":"13","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Amely csapatra mi voksolunk, az talán kicsit még minket is meglep, de úgy véljük, a Brentford lehet befutó idén. Az angol szaklapok nagyon sokat dicsérik a dán mester, Thomas Frank munkáját, aki Dean Smith októberi távozását követően szépen összerakta a csapatot. Bár a Brentford csak a 11. helyen végzett, a nyáron okosan igazoltak, nem össze-vissza költekezve. A Villához távozó védőjüket, Ezri Konsát a Championship egyik legjobb játékosával, Pontus Janssonnal pótolták, Frank pedig két honfitársát, Mathias Jensent és Christian Nörgaardot is elcsábította a Darazsakhoz.

A teljes liga legjobb védelme van talán Brentfordban, amihez a jó támadójáték is adott. A Watkins-Benrahma-Maupay trió igencsak jól cseng, a francia tavaly nem állt messze a gólkirályi címtől és ha a bokasérülése rendbe jön, idén is jó szezonja lehet.

Meglepetés lenne a Brentford bajnoki címe, de 21-szeres oddsért jó tippnek tűnik, a top6 pedig 2.50-ért fogadható, ami ezzel a kerettel alapvetés kéne legyen.

{"headTitle":"A Championship bajnoka","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-08-02 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Brentford","odds":"21","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"7"}]}

Feljutók - Top6

A fentiek mellett két csapat esetében tudjuk még jó szívvel mondani a rájátszást. A Bristol City már tavaly is közel állt a playoffhoz, idén pedig a hírek szerint nagyon jól erősítettek. Klubrekordot jelentő 9 millió euróért megszerezték a Chelsea bekkjét, Tomas Kalast például, de a védelembe érkezett a Kékek akadémiáján edződő Jay Dasilva is. Szakértők szerint érdemes lesz odafigyelni a Bristol szériáira, a "Streaky Jonhsonnak" csúfolt vezetőedző ugyanis hajlamos a hosszú szériákra, ami fogadási szempontból érdekes lehet.

A másik kandidált a top6-ra a Cardiff City lehet, ahol ha valaki, hát Neil Warnock tudja, miként kell visszavezetni egy csapatot a Premier League-be. Kenneth Zohore távozása papíron fájdalmas pont, így az biztosra vehető, hogy igazol majd még játékost, méghozzá támadó a Cardiff, de a Citynél az anyagi dolgokkal soha sem volt probléma. A potenciál nagyon is megvan, Bobby Reid és Mendez-Laing remek játékosok például, Warnock csapata pedig tele van rutinos spílerekkel, akiknek a feljutás kiharcolása meglehet.

{"headTitle":"Top 6-ban végez","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-08-02 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Cardiff City","odds":"2","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Bristol CIty","odds":"3.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"}]}

Negatív meglepetések

Tavaly sokat vártunk a West Bromwich csapatától, ám finoman szólva sem sikerült megfelelniük az elvárásoknak . Idén új mesterrel, Slaven Bilic-csel vágnak neki a szezonnak, ám a keret kapcsán rengeteg a kérdőjel és a bizonytalansági tényező, így mi nemhogy nem juttatjuk fel a WBA-t, de több ízben is fogunk ellenük fogadni.

Kezdésnek mindjárt említsük meg a legfontosabb tényezőt, a WBA a tavalyi 92 góljából a felét eladta, Dwight Gayle és Jay Rodríguez személyében 46 gól távozott. Őket egyelőre csak azzal a Kenneth Zohoréval próbálják pótolni, aki tavaly 19 meccsen 1 gólt szerzett a Cardiff színeiben, így azért a minőségi pótlás erőteljesen kérdéses.

Downing távozott, ez nagy érvágás lehet - Fotó: Archív

Nagy kérdés, hogy mit akarnak kezdeni ebben a szezonban a Middlesbrough-nál, mert egyelőre nem túl biztató, ami zajlik a Riverside-on. Annak ugyan örültek a szurkolók, hogy Tony Pulisnak megköszönték a munkát, de a minden tapasztalatot nélkülöző Jonathan Woodgate padra ültetése már nem biztos, hogy megérte.

Eddig ráadásul semmilyen igazolást nem eszközölt a korábbi középhátvéd, viszont több ifistát hoztak fel a második keretből. Woodgate ugyan azt mondta, várhatóak igazolások, de ezek már igencsak utolsó pillanatosok lesznek. Aden Flint, Stewart Downing és Martin Braithwaite személyében viszont fontosabb játékosok távoztak, a keret pedig nem alkalmas jelenleg a feljutás kiharcolására.

Kiesők

A világon semmi meglepetés nincs abban, hogy a Charlton Athletic favorit a kiesésre. A keret rendkívül tapasztalatlan, Lee Bowyer nem mondható egy José Mourinhónak, a költségvetés és a háttér pedig finoman szólva is aggasztó. Az A's-ről tudni illik, hogy az Újpestet is birtokló Duchatelet-család tulajdonában van, ez pedig ahogyan a IV. kerületben, úgy Angliában sem arat osztatlan sikert. A teljes keretből mindössze nyolcan játszottak egyáltalán a Championshipben, a játékosok között pedig alig-alig találunk ismerős nevet, hacsak valahonnan a szürkeállományunkból elő nem kaparjuk, hogy Ben Amos kapus évekig állt a Manchester United szolgálatában.

A Championship legértékesebb és legkevésbé értékes csapatai*
Csapat Érték (millió euró)
Fulham 158,3
Stoke City 126,5
Huddersfield 114,3
Leeds United 88,0
Cardiff City 84,8
... ...
Wigan Athletic 19,7
Luton Town 9,4
Barnsley 8,7
Charlton Athletic 6,3
*Forrás: Transfermarkt

Bowyer ifistákkal töltötte fel keretét, várhatóan nem lesznek majd óriási igazolások, így ne lepődjünk meg, hogy a keretük értéke félúton van a paksi és a mezőkövesdi között. Viszont a League One rájátszásában kiütötték a Sunderlandet, ami azért nem kis dolog!

Néhány évvel ezelőtt a Luton Town még amatőr ligás csapatnak számított, ám az utóbbi tíz évben igen nagyot hajráztak, így mostanra már a világ legerősebb másodosztályában tudhatjuk őket. Az egykor szebb napokat megélt Townnak nehézkes szezonja lesz. Egyrészt két év alatt két osztályt ugrani nagyon-nagyon magas elvárásokat támaszt és nem is könnyű hirtelen kezelni, másrészt Graeme Jones mesternek a távozók miatt sem lesz könnyű dolga. Két hátvédjüket, James Justint és Jack Stacey-t is Premier League-csapat vitte el, a 11 millió euró bevétel viszont felszabadított néhány kaput a csapatnál. Akadnak ismert játékosaik, Callum McManaman, Kazenga LuaLua és Brendan Galloway neve ismerős lehet, de még így is határeset, hogy képes lesz-e a Luton megúszni a kiesést.

{"headTitle":"Melyik csapat esik ki a Championshipből?","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-08-02 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Charlton","odds":"3.25","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Barnsley","odds":"3.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Reading","odds":"3.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Wigan","odds":"4","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"QPR","odds":"4","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Luton","odds":"4.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Birmingham","odds":"4.5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

A Hull Cityt birtokló Allam család már évek óta szeretné értékesíteni a Hull City gárdáját (erről egyébként még 2016-ban is írtunk), ez pedig hamarosan valósággá is válhat. A Tigriseknél viszont a mostani szezon minden eddiginél több problémát és nehezebb küzdelmet ígér, a csapat ugyanis igencsak esélyes a kiesésre. Többen is távoztak a keretből, a csapat legjobb játékosa, Fraizer Campbell jelenleg egy amatőr ligás csapatnál edz, mivel nemes egyszerűséggel a Hull City nem engedheti meg magának a játékos fizetését, de rajta kívül még a vezetőedző, Nigel Adkins is lelépett.

Márpedig Adkins távozása nem vetít előre sok jót, hiszen vezetésével sikerült igen jó tavaszt produkálnia a Tigriseknek, a helyét átvevő Grant McCann pedig ezen a szinten még nem nagyon bír tapasztalattal. A keretben nincs túl sok nagy név, ráadásul az utolsó pillanatokban bőségesen lehetnek is még távozók. Mindezek szellemében a City 5-szörös oddsért még akár ki is eshet a Championshipből.

{"headTitle":"Kiesik a Championshipből","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-08-02 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Charlton","odds":"3.25","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Hull City","odds":"5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Mindent összegezve, egy elég érdekes szezon elé nézünk. A felsőbb régiókban talán érdemesebb idén a meglepetésekre voksolni, hiszen nincsenek kimagasló erősségű csapatok. A Leeds United feljutása elméletileg sima kéne legyen, de a már többször említett Bielsa-faktor akár egy középmezőnyben is megmutatkozhat, és minket az sem sokkolna, ha nem az argentin mesterrel fejezné be a szezont a United.

Nem kell külön hangsúlyozni, de a Championship az a liga, ahol tényleg BÁRMI megtörténhet és általában meg is történik. Topcsapatokból lehetnek kiesés ellen küzdők és semmiből jövő gárdákból feljutók.

A kiesés ellen vívott csata viszont több esetben nem a pályán dőlhet majd el. Az idei szezon tele van olyan csapatokkal, amelyek financiálisan labilisak (Charlton, Sheffield Wednesday, Hull City, Birmingham, de még a QPR-nál is vannak problémák), így ezekre az információkra külön is megéri majd figyelni.

Érdemes lesz tehát egész évben velünk tartani, hiszen heti több alkalommal is előzetesekkel jelentkezünk majd a bajnokságra, a Logibeten pedig több tippmestertől is várhatóak ötletek erre a rendkívül izgalmas ligára.

A legjobb Championship-tippekért csatlakozz a Logibethez!