Stratégia

A Kelly kritérium

Címkék:

Az alábbi cikkünk a Kelly kritériumról szól. Ha érdekel, hogyan maximalizáld befektetéseid hozamát ezzel a módszerrel, olvass tovább!

A Kelly kritérium egy stratégia, amit rengeteg különböző típusú fogadásnál lehet alkalmazni. Tehát sportfogadásnál is.

Az élet más területein is alkalmazzák ezt a képletet, ahol invesztálásról van szó. Az eredeti célja ennek a módszernek, hogy egyensúlyban tartsa akockázatot és a nyereséget. A sportfogadások esetében a nyeremény maximalizálására szolgál és minimalizálja annak lehetőségét, hogy a játékos minden pénzét elveszítse. Mivel a sportfogadóknak ez a fő célja, ezért érdemes tanulmányozni ezt a stratégiát.

Annak ellenére, hogy nem a legegyszerűbb módszerek közé tartozik, rengetegen használják. Igen népszerű azok között, akiknek a hivatása a sportfogadás. Sok professzionális szerencsejátékos esküszik rá. Ugyanakkor vannak olyan szakértők is, akik szerint használhatatlan. Azonban a valószínűségszámítással foglalkozó gépi szimulációk szintetikus tesztjeinek eredményei azt mutatják, hogy hosszútávon ez a legkifizetőbb stratégia jelenleg.

A Kelly kritérium lényegében egy matematikai formula, ami arra szolgál, hogy a játékos kiszámolja vele, mennyi pénzt érdemes feltennie egy adott fogadásra akár online kaszinó esetén is. Ez önmagában elég egyszerűnek tűnik, de ahhoz, hogy a formula hatékony legyen, a játékosnak tudnia kell, mennyi az esélye az adott fogadás megnyerésére. Ez azért lényeges, mert ennek az egész stratégiának az az alapja, hogy nagyobb valószínűséggel bekövetkező eseményekre nagyobb összegeket kell felrakni. Ellenben a valószínűtlenekre kisebbeket. Elméletben ez azt jelenti, hogy hosszútávon a játékos nyeresége nagyobb, vesztesége kisebb lesz.

Egy sportesemény kimeneteleinek esélyei azonban nagyon bizonytalanok, mivel túl sok összetevő és befolyásoló tényező van. Azonban olyan viszonylag egyszerű esetekben, mint a book of ra deluxe, egyszerűbb is lehet a számítás. Annak kidolgozása, hogy mennyi az esélye a játékosnak megnyerni az adott fogadást, egy személyes dolog. Nem létezik a világon olyan rendszer vagy stratégia, ami teljes bizonyossággal meg tudná mondani a kimenetelek százalékos esélyeit. Innentől válik a Kelly kritérium komplikálttá. Mivel nem fog működni, ha a játékos nem tudja megadni annak körülbelüli esélyét, hogy nyer.

 

A Kelly kritérium formuláját minden egyes fogadásra külön ki kell számolni. Maga a képlet így néz ki:


(bp - q) / b = f

Ahhoz, hogy használni lehessen, tudni kell, mit jelölnek a betűk:


b – A fogadás szorzójából kivonunk egyet. Több fogadás esetén az összesített szorzóból.
Háromszoros szorzó esetében például: 3.00 – 1 = 2


p – Annak az esélye, hogy megnyerjük a fogadást. Legyen ez mos 40%, tehát 0.4


q – Annak az esélye, hogy elveszíti a játékos a fogadást. Amennyiben nincs döntetlen
lehetőség a fogadásban az esély: 1 – p = 1 – 0.4 = 0.6


f – Ez a szám fogja megadni, hogy a játékos fogadásra szánt keretének hány százalékát
érdemes feltennie


Helyettesítsük be a formulába a fenti értékeket:

((2 x 0.4) – 0.6) / 2 = 0.1


Tehát a képlet szerint a játokosnak a fogadásra szánt pénz 10%-át érdemes feltennie. Azok, akik nem kedvelik a Kelly kritériumot főleg azt emelik ki, hogy magas a tét, amit a használattal fel kell tenni. A példában 10%. A legtöbb profi fogadó sosem kockáztatja a tőkéjének 2%-át.

Amit fontos megemlíteni: ha a képlet végeredménye, tehát az f értéke 0 vagy negatív, akkor
nem szabad fogadni. Ez a Kelly kritérium egyik legnagyobb előnye, hiszen segítségével kiszűrhető az olyan fogadás, amiben a játékosnak semmi esetre sem szabad részt vennie. A másik nagy előnye, hogy számításba veszi a játékos teljes tőkéjét, amit a fogadásra felrakhat.