Szerencsejáték-ipar

Hatalmas ütést mért a politika a szerencsejáték fővárosára

  • Javi Moreno

A labdarúgó-világbajnokság volt az első esemény, amely Makaó bevételeit jelentősen visszavetette. Ám minden hónapra jutott valamilyen szabályozás vagy botrány, ami távol tartotta a VIP-vendégeket a világ kaszinófővárosától.

Kínán belül van egy külön világ, amely a gazdag befektetők, tehetősebb polgárok mekkája. A volt portugál gyarmat, Makaó gazdasága elsősorban a szerencsejátékra és a turizmusra épül. A csodálatosan szép tartomány területén ma már több tucat kaszinó található, bevételük pedig messze a Las Vegas-i kaszinók felett van. Nem is csoda, hogy a Kínához 1999-ben visszakerülő, budapesti kerületnyi méretű hely ilyen közkedvelt lett, hiszen az ázsiai országban csak itt legális bármiféle szerencsejáték az állami lottót leszámítva. A kaszinókomplexumban jelen vannak olyan nemzetközi nagyvállalatok, mint a Las Vegas Sand, a Wynn Resorts vagy az MGM. Ám Kína korrupcióellenes intézkedései és egyéb szabályozásai komoly ütést mértek a számokra.

A februári hónap volt zsinórban a kilencedik, amikor bevételcsökkenést könyvelhettek el Makaóban. Ez azért is különösen aggasztó, ugyanis az ipar még a világgazdasági válság idején is virágzott, köszönhetően a fejlődő kínai gazdaságnak. Az előző év azonos időszakához képest 49%-kal kevesebb pataca (makaói pénznem) folyt be a kasszákba, így átszámítva már "csak" 2,45 milliárd dollár volt a havi bevétel.

Makaó szerencsejáték-bevétele 2013-tól elkezdve (milliárd patacában - egy pataca körülbelül 34 magyar forintnak felel meg)

Ahogy az ábra is mutatja, a visszaesések nyáron kezdődtek el igazán. Júniusban a labadrúgó-világbajnokság miatt maradoztak el a vendégek, júliusban egy korrupcióval kapcsolatos botrány tartotta távol a turistákat, augusztusban Makaó kaszinóinak üzemeltetői kerültek jogi botrányba, az év utolsó negyedében pedig hol politikai tüntetések, hol vízumszabályozási problémák, hol pedig hitelkártyákkal kapcsolatos gondok okozták a visszaesést.

A tendenciát tovább erősítette Xi Jinping kínai elnök korrupcióellenes politikája, melynek részeként több nagy részvényes ellen is pénzmosási per kezdődött, ráadásul a szakértők szerint a kaszinók füstmentesítése, illetve a makaói dohányáruk árának és adójának drasztikus emelése is károsan hatott a tartomány látogatottságára.

Ugyanakkor elemzők szerint 2015 harmadik negyedévére stabilizálódhatnak a számok, a különböző fejlesztések és projektek pedig inkább a kisebb pénzű átlagpolgárokat fogják megcélozni.