Szerencsejáték-ipar

Életének 98. évében elhunyt a 'gambling-világ' királya

Életének 98. évében elhunyt Stanley Ho, a hongkongi multimilliárdos vállalkozó, akit a makaói kaszinóváros megalapítójaként ismernek a legtöbben.

Stanley Ho Ázsia egyik leggazdagabb emberének számított, a legtöbben csak úgy ismerték, mint a "gambling-világ királyát". 

Fotó: France24

Ő alapította meg a világ egyik legnagyobb szerencsejáték vállalkozását, az SJM Holdingst, amelynek piaci értékét jelenleg 4.9 milliárd angol fontra teszik a szakemberek. 

Bár Ho egy életvidám, mosolygós, igazi társasági ember volt, barátainak mindig azt tanácsolta, hogy ha csak tehetik, kerüljék el a szerencsejátékokat. Ez a véleménye azonban nem gátolta meg abban, hogy a kaszinóbiznisz legnagyobb cápájává váljon. 

Az 1960-as években Ho megszerezte a korábban portugál fennhatóság alá tartozó Makaó  monopóliumát és koncessziójogát a kaszinók építésére, ettől kezdve pedig beindult a gyümölcsöző biznisz. Napjainkban Makaót a 'második Las Vegasként' is ismerjük, Ázsia legnagyobb szerencsejáték-központjának számít. 

A koncessziós jogok megszerzése után az üzlet annyira jól ment, hogy Ho egy idő után már Hongkongban és más országokban, így például Portugáliában és Észak-Koreában is terjeszkedni tudott, a kaszinóépítések mellett egyéb ingatlanfejlesztésekkel is gyarapítani tudta cége értékét. Jelenleg 20 kaszinó tulajdona és irányítása tartozik a Ho-féle SJM Holdingshoz. 

Személyes vagyonát 6,4 milliárd dollárra becsülték, amikor 2018-ban, néhány hónappal 97. születésnapja előtt nyugdíjba vonult.

Stanley Ho négyszer nősült, összesen pedig 17 gyermeke született.  Egyik lánya közlése szerint a 'kaszinókirály' nyugodt körülmények között, egy hongkongi szanatóriumban távozott az élők sorából.