Szerencsejáték-ipar

Bajban a szerencsejáték-ipar is, globálisan leállt a szegmens harmada

Az élő kaszinókat és online bukikat egyaránt érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, lássuk ezt a számok tükrében.

Március 18-ig a GBGC szerencsejáték piackutató cég szakértői szerint több mint 40 joghatóság rendelt el teljes vagy részleges zárlatot szerencsejáték piacán. Néhány országban meghatározott időkereteket határoztak meg - amelyek egyes esetekben optimistán rövidnek tűnnek , míg máshol határozatlan időre szól a lezárás. A lezárások a legnagyobb piacokat is érintik, így Kínát, Makaót, Olaszországot és Nevadát is. - írja a Fortunaweb.

"A globális szerencsejáték helyzete valójában rosszabb, mint ahogy azt a 35%-os leállítás feltételezi. A GBGC kutatása csak a szerencsejátékokkal kapcsolatos konkrét leállítási intézkedéseket foglalja magában. Nem veszi figyelembe a közvetett leállásokat, például azokat az eseteket, mikor a

kaszinó nyitva maradhat ugyan, de külföldi turisták nincsenek, vagy a fogadóirodák nyitva vannak ugyan, de nincs mérkőzés, amire fogadni lehetne. 

- kommentálta Lorien Pilling a GBGC kutatási vezetője.

A helyzet gyorsan változik, az egyes országok naponta jelentenek be új intézkedéseket. A korai számokból és a tőzsdei bejelentésekből azonban már világosan kiderül, hogy 2020-as év szörnyű lesz a szerencsejáték-ipar számára (is).

A H2 Gambling Capital piackutató is módosította az egy hónapja kiadott, 8%-os visszaesésről szóló előrejelzését. A cég szakértői szerint a jelenlegi helyzetben 11%-os csökkenéssel lehet számolni a lezárások és a sportesemények, köztük az olimpia halasztása miatt.

Las Vegas is kong az ürességtől. Fotó: Twitter

Az iGB fő adatpartnere most úgy véli, hogy a legjobb forgatókönyv szerint az iparág bevétele ebben az évben 421 milliárd dollár lehet, ami 2019-hez képest 8%-os visszaesést jelent, és a globális szerencsejáték-piac értékét ténylegesen a 2017-es szint alá csökkenti.

A H2 hozzátette, hogy mivel a világjárvány tovább terjed az egész világon, 2020-ban legalább 12,5%-os hatással lehet a bevételekre.

Mivel a szárazföldi létesítményeket sújtották a leginkább a kormányok által a világjárvány terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozások, az online szektor az előrejelzés szerint a globális bruttó nyereségből való részesedését a korábbi 13,2%-ról 16%-ra növelheti a járvány kitörése miatt.

A H2 szerint a járvány kiindulási helyének számító ázsiai-csendes-óceáni térséget (Makaót, Szingapúrt, Dél-Koreát és Kínát) érinti a leginkább hátrányosan a kialakult helyzet, itt akár 15,5%-os is lehet az iparág csökkenése. Európa, ahol a legnagyobb piacnak a vírus által leginkább megtépázott Olaszország számít, a szakértők szerint idén 9,4%-os visszaeséssel számolhat.

fortunaweb.hu