Szerencsejáték-ipar

A félkarú rablók ideje lejárt, jöhetnek a videójátékok

Vegasban a videojátékok és a szerencsejáték összekötését tervezik, hogy megfogják az Xbox-on és Playstationon nevelkedett fiatalságot.

Egy sikeresen végigvitt videojáték "nyereménye" általában kimerül abban, hogy a játékos dicsekedhet egy keveset. Mi lenne azonban, ha a top eredmények pénzzel is járnának? Nevada áll a kaszinóforradalom élén, ami arcade videojátékoknál tervezi a játékos teljesítményétől függő nyeremény kifizetését, például ufók égről kilövése vagy egy virtuális autó sikeres vezetése hozhatja a nagy pénzeket.

Az ötlet az Xboxon, Playstationön és mobilalkalmazásokon nevelkedett fiatalabb generációt célozza meg, akiknek nem jelent túl nagy izgalmat a félkarú rablók nyúzása, és többet akarnának,
mint "lucky 7" vagy cseresznye szimbólumok korrekt pörgésének való szurkolás.

A világ már meghaladta az "a felmenői korának egykarú rablóit" - állítja Marcus Prater, a Szerencsejáték Eszköz Gyártók Szervezetének vezérigazgatója. Ez vezette Nevada szabályozóit arra a döntésre, hogy újfajta szabályokat alkossanak ezekhez az új, képesség-alapú játékokhoz.

Ami Vegasban végbemegy, vélhetően Atlantic Cityt is befolyásolni fogja. A törzsi kaszinók és az ország minden szerencsejáték-központja követi majd a trendeket. Video Poker és Blackjack - évtizedekig ezeknél a játéktípusoknál jelent meg legalább minimális szerepe a felkészültségnek, hogy ki lehessen hozni a maximális nyerési esélyeket az osztott lapokból. Nevada 151 ezer slot gépe azonban egyszerű szerencsejáték, aminél mindenkinek pontosan ugyanakkora esélye van a nyereményre, mint másoknak.

A játékfejlesztők, félkarú-készítők, törvényhozók és szabályozók mind azon a véleményen vannak, hogy az új, képesség-alapú játékok meg fogják hozni Nevada kaszinóinak a várva várt lökést,
ami rájuk is fér. Az árbevétel 2007 és 2014 között 12.9 milliárd dollárról 11 milliárdra csökkent, amiben jelentős szerepe van a slot-bevétel 20%-os visszaesésének. A "lejtő" fő oka a gazdasági válságban keresendő, továbbá abban, hogy a fiatalabbak kevésbé érdeklődnek a félkarú-rablók iránt, amik egyre inkább középkorú nők és nyugdíjasok szórakozásának eszközei lettek.

Egy Las Vegas-i felmérés kimutatta, hogy azok körében, akik tavaly meglátogatták Vegast, az 1980 után születettek közül csak 63% vett részt szerencsejátékban, míg ez a százalék 87% volt a 70-90 év közöttieknél, 78% az 51-69 éves korosztályban, valamint 68% a 35-50 évesek körében.

Az új generáció képviselői már nem akarnak "'rablózás" közben ácsorogni, mondta Greg Giuffria, aki a fiával együtt fejleszti az új generációs "szerencsejáték-konzol-video-játékokat".