Foci-vb 2018

Világbajnoki és Bajnokok Ligája-cím egy évben? Nekik összejöhet!

A történelem során csak nyolc játékos volt képes erre a páratlan teljesítményre, lássuk, kik ők és kik vannak versenyben.

A németek aranygenerációjának vezére, a kétszeres Aranylabdás "Császár", Franz Beckenbauer 74-ben. fotó: Sports Net

A klub- és válogatott szinten elérhető legnagyobb elismerések bezsebelése egy esztendőn belül olyan tett, amire csak néhány futballista volt képes a történelem során. Bizonyos értelemben talán a világ egyik legelitebb klubja ez, ahova azok kerülhetnek, akik nem csak kerettagok, hanem a pályán is részt vettek az adott finálékon. Eddig ennek az illusztris brigádnak sikerült a bravúr:

 

  • 1974: Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness (Bayern München & Nyugat-Németország)
     
  • 1998: Christian Karembeu (Real Madrid & Franciaország)
     
  • 2002: Roberto Carlos (Real Madrid & Brazília)

 

Négy éve Sami Khedira majdnem csatlakozni tudott a nagy elődökhöz, ám a vb-döntő előtt kisebb sérülést szedett össze a bemelegítéskor, így az Argentína ellen hosszabbításban behúzott meccsen nem léphetett pályára. Ahogyan akkor is, idén is a Real Madrid emelhette magasba a BL-trófeát, miután a kijevi gyepen legyőzték a sokak által első helyre várt Liverpoolt.

Kik csatlakozhatnak hát az elit klubba idén?
 

  • Luka Modric (Horvátország)
     
  • Raphael Varane (Franciaország)
     

Ahogy korábban említettük, fizikailag is a pályán kell lenni, így a Kijevben játékpercet nem kapó Mateo Kovacic nem pályázhat a "klubtagságra". Modric továbbá a kritikusok egyhangú véleménye alapján nem csak az oroszországi torna Aranylabdájára, hanem a hivatalos FIFA Aranylabdára is esélyes lehet, amennyiben győzelemre vezeti a horvátokat. A legnagyobb vesztes a Les Bleus vb-címe esetén a BL-döntőben gólt szerző Karim Benzema lehet, aki korább szexvideó-botránya miatt és búcsút mondhatott nemzetközi karrierjének.

Érdekes megjegyezni, hogy a korábbi Blanco-játékosok közül (eddig is) csak egy-egy tudta elérni ezt a páratlan teljesítményt, ahogy idén is várható ez. Ellenben a 74-75-76-ban triplázni tudó Bayern adta a magját a 74-es hazai rendezésű világbajnok csapatnak. Persze, ha 2014-ben, Guardiola első évében nem esnek ki az elődöntőben és behúzzák a BL-t a Bőrnadrágosok, akkor most hasonlóan hosszú listáról emlékezhetnénk meg abból az évből, hiszen a die Mannschaft kezdőjében hat müncheni spíler szerepelt Brazíliában.

 

[2059647] 2018-07-10 20:00:00 Franciaország - Belgiumx;
[2059648] 2018-07-11 20:00:00 Horvátország - Angliax;