Nemzetközi foci

Már a FIFA-elnök is aggódik a hihetetlen pénzek miatt

Gianni Infantino kiemelte az ügynökök elképesztő fizetését és aggódik a trend miatt.

Az elmúlt években folyamatosan dőlnek meg az átigazolási rekordok, egyre hihetetlenebb pénzek cserélnek gazdát a futballistákért. A végtelen mézesbödönből jelentős összegeket nyúlnak le a játékosok ügynökei és képviselői, ám Gianni Infantio, a FIFA elnöke szerint ez egy nagyon aggasztó folyamat.

"Csak a tavalyi esztendőben 6,4 milliárd dollár keringett a nemzetközi piacokon, amelyből 500 millió végül a játékosügynökök pénztárcájába került. Úgy vélem, a jutalékok ilyen mértékű hihetetlen megnövekedése nagyon rossz tendencia, amelynek gátat kell szabni. Ebben még sok játékosügynök is egyetért velem, és ez egyértelmű jele, hogy valami nincs rendben a futballgazdaságban.

Bárki azt csinál, amit szeretne. De a realitások azt mutatják, hogy egyre nagyobb problémát jelent a modern labdarúgásba a zsarolás, a pénzmosás és a korrupció. Sok pénz van a futballban, de a trend engem nagyon aggaszt. Ezért is kell reagálnunk valamit a megváltozott viszonyokra" - nyilatkozta Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

Mino Raiola Paul Pogba Manchesterbe szerződése alkalmával körülbelül 25 millió eurót kaszált.

A nemzetközi futball szövetség elnöke emellett fontosnak tartotta kiemelni a hazai játékosok és a fiatal futballisták védelmét. Emiatt pedig a Premier League-ben például a következő szezontól kezdve sokkal hamarabb érhet véget az átigazolási időszak.

"Fontos, hogy különböző bajnokságok átigazolási rendszerei jól szabályozottak legyenek, így például az egyes keretek mérete, a kölcsönjátékosok játéklehetősége és a fiatalok játszatása is fontos pont a FIFA napirendjei között" - mondta Infantino.

A Premier League új szabálytervezete, vagyis hogy az angol topligában már augusztus 9-én lezárulhat majd az átigazolási szezon, érdekes versenyhátrányba sodorhatja majd a PL csapatait a többi topliga sztárklubjaival szemben.