Nemzetközi foci

Támadják a klubok a FIFA-elnök őrült javaslatát

Nem akarnak 48 csapatos világbajnokságot a klubok, Infantino azonban már kitalálta a megoldást.

Már megválasztása előtt a 48 csapatos vb-vel kampányolt a FIFA új elnöke, Gianni Infantino. A tervből azonban hamarosan konkrétum is lehet, január elején ugyanis összeül a szervezet tanácsa és eldöntik, emelik-e a létszámot a 2026-os vb-től kezdve.

A világbajnokság színvonaltalanságát már eddig is komoly kritikák érték, most azonban az ECA (európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet) is felszólalt a terv ellen. Karl-Heinz Rummenigge, az ECA elnöke szerint indokolatlan többletterhelés lenne közel 400 futballistának, ám Infantino gyorsan kitalálta a megoldást.

"Az egy játékos által játszott mérkőzések száma egy évben már így is elérte az elfogadhatatlan szintet. Így a szurkolók és a játékosok érdekében kérjük a FIFA-t, hogy ne növeljék meg a világbajnokság létszámát."

A 48 csapatos vb 368 játékos plusz egyhavi leterhelését jelentené, amit Infantino úgy orvosolna, hogy 16 háromfős csoport létrehozásával hét mérkőzésben maximalizálná egy válogatott által kötelezően játszandó meccsek számát.

"Nem egészséges, hogy a futball elé helyezzük a politikai és anyagi célokat" - mondta Rummenigge.

A 48 csapatos világbajnokságot különösen az európai klubok szenvedhetnék meg, hiszen már a 2014-es versenyre is a labdarúgók 76%-a érkezett az öreg kontinensről, noha csak 13 válogatottat delegált Európa a 32-ből.

Ehhez még egy plusz adalék, hogy az előzetes tervek szerint a 2026-os világbajnokságot Észak-Amerikában rendeznék.