Magyar foci

Hemingway szerint Dárdai nem jól látja a helyzetet

  • ivan

A Budapest Honvéd tulajdonosa nem ért egyet a Hertha vezetőedzőjének véleményével, aki egy interjúban azt mondta, a magyar klubok vezetői nem voltak felkészülve az Eb-sikerre és ezzel öngólt rúgtak.

honvedfc.hu

A napokban több Dárdai-interjú is megjelent a magyar sajtóban, a magyar válogatott egykori szövetéségi kapitánya az M4Sportnak a hétvégén arról is beszélt, hogy meglátása szerint a magyar klubok vezetői nem tudták jól kihasználni a válogatott Európa-bajnokságon elért sikereit és az azt követő euforikus hangulatot. 

"A magyar klubok vezetése nem készült fel kellően az Európa-bajnoki sikerre" – jelentette ki Dárdai. "Mondtam, hogy eufória lesz, de otthon alábecsülték a hatását. Nem tudtuk meglovagolni, ezzel rúgtunk egy öngólt. Ment a vacakolás" - fogalmazott a Hertha trénere, aki szerint a magyar futball sikereinek zálogai a szurkolók lehetnek, akikkel közösen "mindenkit meg lehet verni". 

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa az nb1.hu-n vezetett blogjának szokásos heti bejegyzésében kitért Dárdai szavaira is, a kispesti klubelnök szerint a berlinieket irányító szakvezető kijelentése a "jelenlegi magyar klublabdarúgás struktúrája iránti tudatlanságot mutatja."

"Dárdai Pál, aki megérdemli, hogy figyeljünk szavaira, nyilatkozott többek között a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről is. Vajon a magyar klubok kihasználták-e a válogatott jó Európa bajnoki szereplése utáni eufóriát? Válaszának lényege az volt, hogy a magyar bajnokság esetében nem történt különösebb előrelépés, mert „a magyar klubok vezetése” nem volt felkészülve a válogatott sikerére. Nekem kétségeim vannak Dárdai véleményével kapcsolatban. Nem azért, mert a Budapest Honvéd már mindenféle marketing programmal készült erre a szezonra. Ez ténykérdés. Inkább azért, mert a kijelentés a jelenlegi magyar klublabdarúgás struktúrája iránti tudatlanságot mutatja" - fogalmazott Hemingway, aki posztjában rávilágított, hogy az MLSZ szerepe ebben a kérdésben is fajsúlyosabb a kelleténél. 

Dárdai szerint az NB I-es kluboknak fel kellett volna készülniük az Eb utáni időszakra

"Az elmúlt 2-3 évben a Magyar Labdarúgó Szövetség minden pénzt, hatalmat, és lehetőséget elvont a magyar kluboktól. Ne legyen félreértés, ez véletlenül sem azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga klubjai nem folytathatnak (vagy, hogy ne folytassanak) önálló marketing tevékenységet. Sőt, szerintem ez kötelező, és a mi klubunk nagy erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba. Viszont azt látni kell, hogyha a bajnokság irányítását, és a bajnokságért járó pénzt elvonom a kluboktól, majd ezt saját szempontjaim szerint, a klubok megkérdezése nélkül visszaosztom a kluboknak, akkor a hatalommal együtt a felelősség is az enyém. A száz százalékosan központosított hatalom nem feltétlenül rossz, különösen akkor, ha a pénz visszaosztás olyan tisztességes és átlátható módon történik, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség által felügyelt bajnokságokban.

De az ilyen teljesen központosított irányításnak két mellékhatása van: az egyik az, hogy a klubok teljesen impotensnek érzik magukat, és feladják az önálló gondolkodást, a másik pedig, hogy az MLSZ illetékeseinek gyakorlatilag semmilyen forrása nincs, hogy megtudja a klubok vezetőinek a véleményét, hacsak a ma már kizárólag gittegyletként működő NB I-es Bizottságot nem tartjuk egy ilyen forrásnak.

Én semmiképpen sem. Na és akkor vissza Dárdai Pálhoz. Több mint egy éve javasoltam először, hogy a klubok intenzívebb marketing tevékenysége mellett nagy szükség lenne egy minden csapat által használt, és az MLSZ által, külső segítséggel kidolgozott marketing platformra, amely segítene visszacsábítani, vagy új szurkolókat toborozni stadionjainkba. Most megismétlem ugyanazt a javaslatot. Nem lenne érdemes megpróbálni?" - tette fel a kérdés Hemingway. Ahogy korábban arról beszámoltunk, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője másfél héttel ezelőtt szintén az M4-nek arról beszélt, hogy a szurkolói jelenlét növelése érdekében a kluboknak hatékonyabb marketingstratégiát kellene folytatnia.

Bár a sikeresnek aposztrofált franciaországi kontinenstorna után sokan arra számítottak, hogy megnő a kereslet a magyar bajnoki mérkőzések iránt, az OTP Bank Liga idei szezonjának nézőszámai messze elmaradnak a várakozásoktól.

Hiába épülnek a stadionok, a szurkolók távol maradnak a mérkőzésektől, a hétvégi fordulóban például átlagosan 2300 néző volt kíváncsi az NB I összecsapásaira, a nézőcsúcsot pedig a 11. forduló jelenti, amikor 23 300 szurkoló tekintette meg a találkozókat a helyszíneken. Ez egy teltházas meccset jelent a Groupam Arénában...

209575