Magyar válogatott

Célfutballal megszerezhető az első hely - Dárdai Pál

A Herthánál dolgozó szakember szerint a magyar válogatott képes lehet megnyerni a Nemzetek Ligája csoportját. Feltéve, ha...

Mint ismert, január végén kisorsolták a Nemzetek Ligája sorozat csoportjait, a magyar válogatott pedig a C Liga kettes csoportjában Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal meccsel majd.

Az új sorozat küzdelmei majd szeptember elején kezdődnek meg, a mieink pedig majd Finnország vendégeként kezdik meg a sorozatot. Már írtunk arról, hogy hogyan vélekednek a bukmékerek a magyar válogatott esélyeiről, Geroge Leekens együttesének csoportgyőzelme 2.60-as szorzót fizet, ezzel pedig a görög válogatott mögött favoritja a csoportnak.

A Magyar Nemzet csütörtökön terjedelmes interjút közölt a Hertha BSC-nél dolgozó Dárdai Pállal, akit természetesen a magyar csapat esélyeiről is kérdeztek. Az egykori szövetségi kapitány szerint nem lehetetlen küldetés megnyerni a csoportot, de ahhoz a belga szakembernek meg kell találnia a megfelelő taktikát.

Dárdai szerint meglehet az első hely / herthabsc.de archív

"A reális helyzet az, hogy adott három hasonló képességű együttes: a görög, a finn és a magyar. A negyedik csapatot, Észtországot pedig nem szabad lebecsülni, ugyanakkor ellenük nem lehet pontokat veszíteni. Apróságok fognak dönteni, de szervezett, taktikus célfutballal megszerezhető a csoport első helye" - kezdte mondandóját Dárdai, aki szerint a szurkolók támogatása nélkül ez nem fog menni. "Mindez ugyanakkor csak úgy fog működni, ha a közönség ismét a csapat mögé áll. Különben nincs esély, megeszi a közeg a játékosokat, mert kevés a mentális erő. Amikor otthon dolgoztam, akkor minden összerakódott: mind a média, mind a közönség erőt adott a játékosoknak. A nehéz szituációkban tudtak mibe kapaszkodni, s ettől a sok pozitív energiától lett végül egy sikeres történet. Most van egy új edző, mindenki motivált. Meg kell találni azt a csapatösszetételt, ahol a fiatal és a rutinos labdarúgók együtt tudnak szerepelni. Az új szövetségi kapitány meg fogja nézni, ki tud neki segíteni. S ahogy az elején említettem: pozitív hozzáállással nyerhető a csoport."

Dárdai szerint a tavalyi év eredményei önmagukért beszélnek, a sikeres Eb-szereplés után a válogatott körül minden elromlott, ami csak elromolhatott. " A magyar válogatottnál most sok minden szétcsúszott, Leekens nehéz helyzetbe csöppent. Nekem is ez a nehéz sors jutott, szét volt esve a csapat. Mindent újra kellett építeni. Ahogy néztem az utolsó barátságos mérkőzéseket, úgy láttam, a csapategység nem volt az igazi. Sok mindent fel kell most építeni, remélem, lesz rá ereje, rutinja. De ott az edzői stáb, aki ebben segít neki".

Dárdai Leekensszel kapcsolatban megjegyzi, hogy hiába van a rutinos belgának egy jól bevált játékrendszer a tarsolyában, ha arra a taktikára a játékosok nem alkalmasak, akkor más megoldás után kell néznie. "Van egy keret, és azokhoz kell igazítani a játékrendszert. Hiába van ugyanis egy preferált játékrendszer, ha nincsenek hozzá megfelelő játékosok. Vannak edzők, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek a taktikai fegyelemre vagy a rizikóra, van, aki belemegy az adok-kapok játékba. Utóbbinál meg kell vizsgálni, mikor érdemes belemenni. A magyar válogatott Bernd Strock ideje alatt ezt Svájc vagy épp Belgium ellen megtette, nem biztos, hogy jól jött ki belőle. Ilyenkor mindig az húzza a rövidebbet, akiben nincs annyi dinamika, rutin. 

Georges Leekens nagy feladat előtt /  MTI (archív)

Most Magyarországon lesz egy fiatal, tapasztalatlan társaság, akik előtt egy tapasztalt edző áll. Ez így hirtelenjében elég kevés, tehát ahhoz, hogy ez összeálljon – mi mást lehet tenni –, stabilizálni kell a védekezést, s abból megindulni. Ettől függetlenül ma már a labdabirtoklásra is meg kell lennie a vázlatnak. Azért kezdtem a védekezéssel, mert az egész csapat szét volt csúszva, s az a legegyszerűbb. Mikor három nap állt rendelkezésemre, a védekezést raktam össze".

Hogy kik lehetnek azok, akik a Leekens-érában meghatározó játékosai lesznek a válogatottnak, arra Dárdai nem akart válaszolni, mert szerinte nem volna helyénvaló beleszólni a belga tréner munkájába. Dárdai az interjúban még beszélt a berlini munkájáról, a magyar és a német utánpótlás közötti különbségről és a mai fiatal generáció kihívásairól is. A teljes beszélgetést itt tudod elolvasni.

A magyarok programja a Nemzetek Ligájában:
szeptember 8.: Finnország-Magyarország 18.00
szeptember 11.: Magyarország-Görögország 20.45
október 12.: Görögország-Magyarország 20.45
október 15.: Észtország-Magyarország 20.45
november 15.: Magyarország-Észtország 20.45
november 18.: Magyarország-Finnország 20.45
Fogadás a C Liga 2-es csoportjára
Görögország 2.20
Magyarország 2.62
Finnország 6.50
Észtország 10.00
[2709068] 2018-03-23 20:00:00 Magyarország - Kazahsztánx;